29 august 2020

Bekymring over Krigens Igjenoptagelse. (Efterskrift til Politivennen)

Hr. prop. Weinschenck til Gunderupgård har i en skrivelse til den danske rigsforsamling henledt dens opmærksomhed på at dersom den antager at krigen med Slesvig-Holsten atter vil udbryde til foråret, den da med størst mulig omsorg må søge at hjælpe jyderne til afsætning af deres hovedprodukter, heste og kvæg. For aftager denne afsætning i et år til, således som tilfældet har været i dette år, da bliver det aldeles umuligt for størstedelen af de jyske landmænd under nærværende usle kornpriser, at udrede de i alle retninger forhøjede udgifter, og Jylland vil snarere end de fleste måske tror, synke tilbage til den usle tilstand hvori den befandt sig fra 1818 til 1830.


Hr. Weinschenck opfordrer derfor forsamlingen til, dersom den antager det for rimeligt, at krigen til foråret må fortsættes, da i tide at træffe sådanne foranstaltninger at det overflødige jyske kvæg og heste kan blive overført pr. dampskib dels til England og dels til Lübeck eller Frankrig, og at denne udskibning kan iværksættes fra Frederikshavn, Aarhus og Hjerting straks ved forårets begyndelse. Jylland har i de senere år udført, til høje priser, ca. 40.000 stk. kvæg, og tilligemed Fyn 8 til 10.000 stk. heste, til forskellige lande i Europa, men som næsten alt, med meget få undtagelser, er udført gennem hertugdømmerne. (Aalb. Av.)

(Ribe Stifts-Avis og Avertissements-Tidende, 8. december 1848).

The Danish Port, Hjerting. The Illustrated London News, 19. april 1850. Den gamle landsby ved nuværende Esbjerg var i midten af 1800-tallet tiltænkt rollen som udførselssted til England. I 1851 aftalte finansministeriet med det engelske rederi "Northern Steam Packet Compagny" at afsende et ugentligt dampskib, med bl.a. kvæg. Det blev dog til ret meget, idet Tønning stod for hovedparten. I 1852 blev opført en landingsbro i Hjerting. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar