"Vor By", hedder der i "Randers Avis" af 24de, "kom igaar over Postens medbragte Efterretninger fra Hovedstaden og Hertugdømmerne i en saa levende Bevægelse, som vi ikke for kunne mindes at have seet den. Efter Opfordring fra Borgerrepræsentanterne blev et Møde berammet til om Eftermiddagen paa Raadhuset; men Forsamlingen blev saa talrig, at Localet ikke kunde rumme den og at de Mænd - Kammerherre, Amtmand v. Lorentz, Provst Valentin, Auditeur Dahlerup og Kammerr. Krarup - som ved denne Lejlighed talte opmuntrende og kraftige Ord, maatte holde deres Foredrag ud fra Vinduerne til det paa Torvet i Masse forsamlede Folk, der med stærk Acclamation lyttede til det begejstrende Foredrag. Man besluttede strax at forstærke Byens Borger- Corpser ved Frivillige, som idag i Mængde lode sig indskrive paa Raadhuset. Der er tillige Tale om Oprettelsen af et ridende Corps; kort sagt: Begejstringen er her for Øieblikket meget stor. Det foruroligende Rygte, som Reisende have bragt hertil, at der nemlig fra Tydskland; og navnlig fra Hamborg ved Hjælp af Jernbanerne allerede skulde være kastet Bander af Marodeurer ind i Hertugdømmerne, hvorfra de, maaskee snarere end man ventede der, vilde aflægge os Jyder et Besøg, finder ingen Bekræftelse i Bladene. Kom de virkelig herind i Jylland, kunde de, under den Stemning, der nu hersker her, vare temmelig sikkre paa, ikke igjen ar slippe levende ud herfra. Da der igaar, paa Grund af Hestemarkedet, vare mange Landmand her i Byen, saa have disse vist medbragt den almindelige Enthusiasme til deres Hjem, ligesom de ogsaa tildeels strax benyttede Leiligheden til at gjøre Indkjøb af forskjellige Vaaben." - Af senere Efterretninger erfares, at man allerede i flere Herreder af Randers Amt formelig har organiseret sig til med kraftig Modstand at imødegaae og tilbagevise den Fare, der muligt maatte true os fra Syden.
(Aalborg Stiftstidende og Adresse-Avis forsendes med Brevposten, ifølge Kongelig allernaadigst Bevilling 26. marts 1848).
Randers nuværende rådhus er fra 1780 og tegnet af Christian Jensen Mørup (1732-1800). Pladsen udenfor var anderledes, idet rådhuset pga. biltrafikken blev flyttet 3 meter. Foto Erik Nicolaisen Høy
Ingen kommentarer:
Send en kommentar