Om Kampen den 13de ds. fortælles adskillige ret interessante Enkeltheder. Det er allerede anført, at del fornemmelig skyldes de tvende Officerer, Capit. Kauffmanns og Lieuten. Rosens Conduite, at de 2 Kanoner bleve tagne; mærkeligt nok ere begge Holstenere, og vi troe at burde anføre, at den Første er en Søn af Oberstltn. Kauffmann, førhen Commandant i Castellet, og at den Anden har en Broder, som ifjor blev fangen ved Bau og senere sad paa Fangeskibet. - Et andet ret interessant Factum er følgende: Ved 19de Bataillon tjener en lille Hornblæser, en Dreng paa 12 Aar, som ved sin gode Opførsel og sine muntre Indfald er bleven hele Bataillonens Yndling. Da Kanonerne toges, blev han pludselig borte i Tummelen, men han savnedes først paa Tilbagevejen til Brohovedet. Sorgen var almindelig, men enten død eller levende vilde man have ham igjen; endeel af Bataillonen vendte om, og var saa heldig at finde den lille Kjæledægge i god Behold et Par Skridt fra Valpladsen (Flpst).
(Aalborg Stiftstidende og Adresse-Avis forsendes med Brevposten, ifølge Kongelig allernaadigst Bevilling 21. april 1849).
Kongelig privilegeret Aarhuus Stifts-Tidende 22. april 1849 bragte også notitsen, og tilføjede: "Det er vistnok et sjeldent Tilfælde i Felten, at der vises en saa stor Hengivenhed for et enkelt saa underordnet Individ."
I oktober 1849 udkom Hans Peter Holst "Den lille Hornblæser" (Bing & Søns Forlag). 1. oplag blev udsolgt på 14 dage. I løber af 1849 blev der solgt 3.000 eksemplarer. Digtet blev gengivet i Flyveposten 13. oktober 1849. Frederik 7. købte 200 eksemplarer til fordeling ved armeens brigader og lazaretter. Johan Ole Emil Hornemann (1809-1870) satte melodi til - omtalt i Kjøbenhavnsposten 28. december 1849 som "en i Henseende til Opfindelse meer end almindelig intetsigende Melodi."
--- I en særdeles Grad har "den lille Hornblæser" allerede vundet Publikums Bifald; der er i kort Tid udkommet tre Oplag af samme. Æmnet er taget af det virkelige Liv: en lille Dreng, der i Foraaret 1848 gik med et af Iægerkorpserne som Hornblæser, udmærkede sig ved sin Raskhed, men ved Slesvig faldt i Fjendevold og efter sin Tilbagekomst fra Fangenskabet ved Revuen paa Leerbæk Mark blev forestillet for Kongen, og som foruden alt dette ved sit livlige Væsen og opvakte Svar forskjellige Gange bar tiltrukket sig Opmærksomheden, er Digtets Helt. Hvorvidt det Øvrige, som i Digtet bliver fortalt om denne Dreng, tilhører Virkeligheden eller blot skal tjene til at give den digteriske Fremstilling Farve, vide vi ikke.
(Dannevirke 16. januar 1850)
I Fædrelandet 16. september 1850 i forbindelse med beretning om kampe i Slesvig blev følgende skrevet:
"... Vi have, som sagt, lidt ikke lidet, men vore Soldaters Dødsforagt, Mod og Kamplyst har viist sig i det skjønneste Lys. "Naar vi blot seire, er det det Samme med mig", var det Svar man fik af de Saarede. En lille Hornblæser af 10de Bataillon fik en Strejfkugle, som kastede ham til Jorden, men 5 Minutter efter blæste han igjen Signalerne paa sit Horn og var ikke at bevæge til at lade sig forbinde eller Blodet standse, før Slaget var forbi).
I Lolland-Falsters Stifts-Tidende 2. oktober 1850 fortælles følgende om slaget ved Mysunde den 12. september 1850, også her om 10. bataljon:
... En af Capitainerne saae sin lille Hornblæser, som han holdt meget af, med blodigt Hoved bevidstløs styrte til Jorden. "Den stakkels Dreng!" udbrød han og gik videre, thi paa at bringe Døde bort kunde man ikke tænke i Kjæden. Nogen Tid efter hørte han et Signal blive blæst, vendte sig om og saae til sin største Forbavselse den lille Hornblæser ved sin Side. "Hvad Dreng", raabte han, "er Du ikke død?" "Nei, ikke en Smule, Hr. Capitain", sagde denne, "men det var godt, at jeg ikke var en halv Tomme høiere!" Kuglen var nemlig kun gaaet ind under Skindet i Panden.
Kort efter krigen optrådte en angiveligt 15-årig dreng under navnet "Den lille Hornblæser" med varme anbefalelsesbreve, dannebrogskors og russisk ordensbånd i Jylland med historier fra bl.a. Istedslaget. Han forsvandt med en velspækket tegnebog uden at nogen senere så noget til ham. Det viste sig at være den 18 år gamle Peter Christian Sveistrup. Han blev indrulleret som tambour ved krigsudbruddet, men afskediget 13. april 1850 på grund af dårlig opførsel. Han opnåede endda at blive optaget i en bog af A. D. Cohen om krigsinvalider fra Isted. (Se Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 26. februar 1852, 2. udgave). Han blev idømt 1 års forbedringshusarbejde.
H. P. Holst oplyste i "Dannebrog", 18. marts 1882, s. 398-400 at den lille hornblæser ikke bygger på en virkelig person, hvilket bl.a. ses af at han skrev at var fra Rensdyrgade i Nyboder (den eksisterer ikke), ligeledes var der heller ikke opgivet noget husnummer.
Billedhuggeren H. P. Pedersen-Dans statue "Den lille hornblæser" ved Rådhuspladsen blev opstillet 1899.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar