21 september 2020

Danske Krigsfanger, August 1849. (Efterskrift til Politivennen)

En artikel omtalte de danske krigsfanger:

Fra Rinkenæs hedder det under 14. d.s. i "Alt. Merc.": "I går middag kom de danske krigsfanger herigennem under en bedækning af grønne preussiske husarer. Folkene så alle meget muntre og sunde ud, det bedste bevis for at de er blevet godt behandlet under deres fangenskab. I den lille landsby Trappe (i nærheden af Gråsten) havde nogle børn bragt kurve med blomster til landevejen og bestrøet samme, men nogle slesvig-holstenske dragoner tog denne i grunden uskyldige demonstration ilde op og adsplittede børneflokken med den blanke sabel, hvorved flere såredes. Ligeledes blev også en gammel mand temmelig hårdt såret, fordi han ville tage sig af børnene og undskylde dem. To af gendarmerne blev arresteret (mon af preusserne?) og derved en større ophidselse forebygget som så let kan fremkaldes ved en brutalitet der altid må oprøre, den komme fra hvilken side den vil."

(Ribe Stifts-Tidende, 27. august 1849)

Om vores politiske fanger fra Hygom har vi ved overordentlig lejlighed fået følgende underretning: Degnen Lycke er i lørdags blevet løsladt og er hjemkommet. Han skal være blevet behandlet ret tåleligt i sit fangenskab. Om han for at blive fri har måttet indgå nogen betingelser er os ubekendt. Derimod holdes gårdejer Dolberg fra Hygom endnu i et hårdt og ærerørigt fængsel, idet han er eller i det mindste i nogen tid har været, indespærret i et værelse med en tyv. Han har endog måttet tåle fysisk overlast, idet en gendarm tildelte ham flere slag fordi han ikke ville give de oplysninger og maler Hense som man forlangte af ham. Det har kun været ham tilladt at røre sig i frisk luft 1, skriver et kvarter i døgnet. - Andre avisredaktører bedes at optage dette. Det er referentens inderligste ønske at den danske regering må komme til ret tydelig kundskab om hvorledes dens tro undersåtter i Nordslesvig bliver behandlet af nogle æresløse oprørere der har sveget deres troskabsed mod en krone som i sin tid har agtet dem embeder og ærestegn værdige.

(Ribe Stifts-Tidende, 27. august 1849)

Med våbenhvilen blev Slesvig overdraget til en bestyrelseskommission som 25. august 1849 udstedte en bekendtgørelse om regeringsforretninger. Der var udpeget to kommissærer, kongelig dansk geheimerråd baron v. Pechlin og kongelig preussisk overpræsident v. Bonin. De skulle i Frederik 7.'s navn bestyre hertugdømmet Slesvig. Opmand var oberst Hedge, kongelig charge d'affaires under dronningen af Storbritannien. Alle embedsmænd og øvrighedspersoner skulle fungere under disse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar