01 september 2023

"Traver Valde". (Efterskrift til Politivennen)

Mariager.

"Fint" Besøg i Arresten.

Den landskendte Indbrudstyv Valdemar Andersen, ogsaa kaldet "Traver-valde", har efter en kort Tids Ophold i Terndrup været overflyttet til Mariager, hvor man bedre kunde passe paa ham. Han har ialt været straffet 9 Gange, og nu er han bleven overflyttet til Vridsløse for 4. Gang under Ledsagelse af 2 Politibetjente, hvem han lovede, at de aldrig skulde faa ham levende dertil - men nu er han der.

(Randers Amtsavis og Adressecontoirs Efterretninger 28. juli 1920).


Traver-Valde som Forligsmand.

Da der sku' de kæles for Hunden.

Traver-Valde, hvis Navn paa Mandtalslisten er Valdemar Petersen, er en meget kendt Mand i det København, der slaas. Traver-Valde har mange Kræfter og en rig Erfaring med Hensyn til Slagsmaal, saaledes at hans Træfsikkeihed er ganske fænomenal.

Men det er jo forbudt at give andre Mennesker, selv om de er nok saa modbydelige, "Farvetryk" i Ansigtet saa vel sent paa Kioppen, og derfor har Traver-Valde Gang paa Gang maattet bøde til Politikassen for sine mange Kræfters Skyld.

Bøderne voksede hver Gang, og Traver-Valde blev tilsidst noget betænkelig ved Situationen. Han elsker Friheden og var ked af, at det varede saa længe med at afsone Bøderne.

Derfor forsøgte han ogsaa at beherske sig, og det lykkedes ham ogsaa den første Gang, han var udsat for Fristelse.

Det var i en Beværtning i Vestergade.

Ved et Bord sidder Traver-Valde og hans Kæreste og ved Bordet ved Siden af sidder en ung Mand, Neergaard-Jacobsen, der er Kontorassistent paa Flydedokken. Neergaard-Jacobsen kan ikke lade Traver-Valdes Pige sidde i Fred. Han klapper hende paa Laaret og paa Barmen, og Traver-Valde bliver meget fornærmet. Han har Lyst til at slaa, men husker paa de store Bøder og viser en enestaaende Evne til at beherske sig: han slaar nemlig ikke, men bruger Mund.

Neergaard-Jacobsen slaar imidlertid, og Traver-Valde faar for første Gang i sit Liv et Par "blaa øjne".

Politiet faar Nys om Historien, og Traver-Valde tilkaldes til Forhør. Han føler sig som en Konge, som en Gud. Han staar for første Gang i sit Liv som en Slags Anklager. Det er herligt, og en Følelse af Lykke risler gennem ham, da han hører, at Neergaard-Jacobsen faar en Bøde paa 100 Kr. for at have slaaet ham.

Den unge Mand vedtager glædestraalende Bøden:

- Nu vil min Far sende mig 500 Kr., fordi jeg, ene af alle, har vovet at lægge Haand paa Københavns værste Slagsbroder, sagde han.

Men den Selvbeherskelse, som Traver-Valde havde vist i den første Sag, udviste han ikke i den anden, som i Gaar var til Behandling hos den hjemvendte Dommer Oluf Bang i Byrettens 1. Afdeling for Politisager; men hans Selvbeherskelse fra det første Tilfælde kom ham svært til Hjælp.

Sagen i Gaar drejede sig om Efterspillet fra en Frokost paa Hotel "Metropol".

Traver-Valde havde mødt en af sine gamle Venner, Randersdrengen, og de havde hver sin Kæreste med. De fire blev enige om at spise Frokost paa Hotel "Metropole".

I en Kæde omkring Halsen bar Traver-Valdes Udkaarne en lille Glashund. Den faldt Renders-Drengens Pige for Brystet. Hun klappede "Hunden", legede med den, talte til den og om den paa en saadan Maade at baade Traver-Valde og hans Gemalinde blev meget fornærmede.

Det begyndte med et større Mundhuggeri mellem de to Kvinder, der begge var meget rappe i Munden. Traver-Valde vilde optræde som Forligsmand, men hans Talegaver slog ikke til overfor de to Damer, hvorfor han maatte gribe til sin knyttede Haand, som han plantede i Ansigtet paa Fredsforstyrreren, der derved kom til at eje et Par svulmende blaa Øjne.

I Gaar var de to Damer og Traver-Valde altsaa i Forhør.

De to stod i Skranken og anvendte et Sprog, der fik mangen en Tilhører til at blegne.

Dommer Oluf Bang hørte taalmodigt herpå ,og da han havde sat sig ind i Sagen, permitterede han de to Damer og idømte Traver-Valde en Bøde paa 40 Kr.

(Klokken 5 (København) 18. januar 1922).


Han holdt Smugkro.

En god Bekendt af Københavns Politi, Valdemar Petersen, kaldet Traver-Valde, har faaet en Bøde paa 800 Kr. for at have holdt Smugkro i sin Lejlighed.

(Isefjordposten 26. januar 1929).


Smugkrovirksomhed som Næringsvej.

Værten fik en Bøde paa 1000 Kroner.

Som omtalt har "Translatør" Vald. Petersen, der i et vist Samfundslag er bedst kendt under Navnet "Traver-Valde", i den senere Tid haft adskillige Sager til Behandling vedrørende sin Virksomhed som Smugkrovært. I Ejendommen i Peder Hvidtfeldsstræde havde han indrettet nogle Lokaler, der gæstfrit bød Nattevandrere Velkommen i forholdsvis hyggelige Omgivelser.

Senest blev han ved Landsretten idømt 600 Kr. i Bøde, idet to Sager blev slaaet sammen; men medens denne Appel har staaet paa, har Politiet paany overrasket "Traveren" i ulovlig Virksomhed.

Dommer Eide afsagde i Gaar Dom i denne Sag, og den kom til "for tredje Gang begaaet Overtrædelse af Beværterloven" at lyde paa en Bøde paa 1000 Kr.

Dommen bliver appelleret til Landsretten.

(Dagbladet (København) 14. marts 1929).

Landsretten nedsatte bøden til 600. Men Traver-Valde åbnede smugkroen igen, og fik en ny bøde på 600 kr - en dom han også appellerede:


"Traver-Valde" faar atter en Bøde.

I Begyndelsen af Aaret blev, som den gang omtalt, en af Politiets gamle Kendinge, "Translatør" Valdemar Petersen, kaldet "Traver-Valde" mulkteret Gang paa Gang, paa Grund af, at han i Peder Hvidtfeldtstræde 13 havde etableret en Smugkro, hvortil han gæstfrit gav enhver, som ønskede det, Adgang. Han tog ganske vist Overpris paa Varerne, og han tjente vist ogsaa nok mange Penge. Bøderne antog efterhaanden store Højder, og han har gennem flere Maaneder holdt skjult for Politiet. Forleden blev han imidlertid anholdt, og han afsoner for Tiden de store Bøder i Vestre Fængsel.

Der resterede endnu et Par Sager paa "Translatøren", bl.a. for at have overtraadt Beværterloven to Gange i Slutningen af Februar i Aar. I Gaar blev han fremstillet for Dommer Eide, der idømte ham 600 Kr. i Bøde.

Det første Aars Tid har "Traver-Valde" Pension paa Vestre Fængsel.

(Nationaltidende 6. august 1929).

Traver-Valde forsatte et stykke ind i 1930'erne med fængselsophold. I 1932 fik han for at betle på Åboulevarden 40 dages tvangsarbejde. Traver-Valde havde en "navnebroder", Valdemar Nielsen som blev kaldt for den uægte Traver-Valde.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar