Optrinet i den baierske Ølhalle fortælles nu i "Dgbl." saaledes: Forrige Torsdag Aften kom to Lieutenanter ind i den baierske Ølhalle paa gamle Kongevej. Idet de begav sig hen til et ledig staaende Bord, passerede de tæt forbi en Trompeter af Artilleriet, der i Selskab med nogle civile Herrer sad og drak Øl, saa tæt forbi, til de næsten berørte ham. Trompeteren saa op paa dem og vendte sig dernæst atter til sit Selskab uden at gjøre den skyldige Honnør. Officererne viste Takt nok til ikke at tiltale ham i Hallen; de satte sig ved et nærved staaende Bord, og først da Trompeteren reiste sig og gik, fulgte de efter ham udenfor Hallen, hvor den ene af dem - en Premierlieutenant - tiltalte ham i en fuldkommen rolig Tone og spurgte om hans Navn og Nummer. Da Lieutenanterne derpaa alter vilde gaa ind i Hallen, bleve de standsede af en civilklædt Herre, der i en uforskammet Tone spurgte dem om Grunden til, at de havde forlangt Trompeterens Navn og Nummer at vide. Naturligvis gaves der herpaa det eneste passende Svar, at der ikke kom ham ved, hvilket han dog formente, da han var en Ven af Trompeteren. Officererne indtog deres forrige Plads, hvor de imidlertid ikke bleve længe uforstyrrede, da snart en larmende Masse kom ind i Hallen, omringende dem og saaledes spærrede dem den almindelige Udgang. De blev af denne Skare overvældede med en Strøm af Skjældsord, Forhaanelser og Trusler, hvoraf man kan forefinde et skjønsomt Udvalg i adskillige Blade. Truslerne i Ord blev snart efterfulgte af Truster i Gebærder, der bleve mere og mere nærgaaende; Sekondlieutenanten reiste sig da og spurgte de Nærmeststaaende, hvormed han og hans Kammerat havde fornærmet dem. Dette Spørgsmaal blev besvaret med nye Skjældsord og Forhaanelser, hvorpaa han - Sekondlieutenanten - erindrede Værten om, at de vare i Kongens Uniform i hans Lokale, og opfordrede han ham i Kongens Navn til at skaffe dem Ro. Denne vistnok uheldige Yttring blev efterfulgt af Klappen, Bravoraab og Latter. Da Premieurlieutenanten efter det foregaaende Optrin spurgte, om der intet Politi var tilstede, viste en Betjent sig, men denne erklærede Intet at kunne gjøre, da han var alene, og raadede dem til at trække sig tilbage. Efter en saadan Erklæring fra den tilstedeværende Autoritets Side var der ikke Andet tilbage for de lo Herrer end at benytte en af Hr. Heyman beredvillig aabnet Bagdør. At deres Bortgang blev ledsaget af en om muligt endnu større Strøm af Forhaanelser og plumpe Vittighedsforsøg, er det unødvendigt at tilføie.
(Ribe Stifts-Tidende 28. juli 1857).
Dagbladets artikel var fra 24. juli 1857, og da var den i flere blade omtalt som at det var holstenere eller tyskere der havde generet danske soldater.
Det tidligere berørte Optrin i den Heymannske Ølhalle i Kjøbenhavn, foranlediget ved tvende unge Lieutenanters Adfærd imod en Underofficeer, som ikke havde hilset, har givet Anledning til en "Undersøgelse", der har ført til en af de i den Slags Sager sædvanlige Krigsretsdomme, hvorefter, ifølge "Fdrl.", Trompeter af Artilleriet Kreutz, født i "Hertugdømmerne" og tidligere "straffet", er idømt 10 Dages mørkt eensomt Fængsel for "respectstridigt Forhold imod tvende Officerer paa et offentligt Sted, samt for, da han af dem blev spurgt om Navn og Batterienummer, at have angivet begge Dele falsk". Ved Sagens Undersøgelse skal det, hedder det i s. Bl., "ikke være oplyst", at "de tvende Officerer ved de stedfundne Sammenstød have gjort eller sagt Noget, der kunde give det tilstedeværende Publicum nogensomhelst grundet Anledning til at yttre sin Misbilligelse". Hvilkesomhelst Oplysninger der end ere fremkomne eller "ikke fremkomne", saa turde det ogfaa uden saadanne vare en afgjort Sag, at "Publicum" ikke har havt nogensomhelst Berettigelse til at indblande sig i de vedk. Militairpersonets Mellemværende om dette end forefaldt paa et offentligt Sted. Men deraf følger slet ikke, at Brugen af Officerernes militaire Superioritets-Ret (i Tjenesteforhold) ligeoverfor en Underordnet under et fælleds Besøg paa et Ølhuus jo vel kan fortjene at misbilliges eller dog at betragtes som en meget ubetimelig Anvendelse af den "militaire Ret". At Trompeteren blev puttet i det mørke Hul, breder da vel heller ikke det egentlige Lys over Gjenstanden eller gjør de med ham "sammenstødende" Officerer til lysende Kometer i dette Tilfælde. En noget mørk Side af Sagen bliver det ialtfald, at Subordinationsforholdene i Tjenesten skulle spille en Rolle i Samfundslivet udenfor denne, saa at to Lieutenanter og en Trompeter ikke skulle kunne i god Samklang drikke deres Øl paa samme Sted, uden at det skal behøve at komme til smaalig "Sammenstød" om "Respecten". Ogsaa synes det at være et meget tvivlsomt Medhold, man vil skaffe Indpas i den offentlige Mening for Olficererne contra Trompeteren, ved de Forsøg der gjøres paa at give Sagen et nationalistisk Skjær. Den respectstridige Domfældtes Fødested, om i "Hertugdømmerne" eller Kongeriget, kan her slet ingen Betydning have, hvad Betydning det end har gouteret Eiderpolitiken at lægge i denne Ølhuushistorie, og som ialtfald synes meget malplaceret. Krigsrettens Dom har desuden kun at betegne den Tiltaltes Fødested, By eller Sted i Landet, og ikke ved Behandling af Statens fælleds militaire Sager at sondre mellem Kongeriget og "Hertugdømmerne" eller endog flytte Eiderpolitiken op til Kongeaaen.
(Aalborg Stiftstidende og Adresse-Avis forsendes med Brevposten, ifølge Kongelig allernaadigst Bevilling 31. juli 1857)
"Flvp." betvivler, at der ang. det omtalte Militairoptrin i den Heymann'ske Ølhalle har fundet noget Vidneforhør af Øienvidner Sted, som dog var det eneste, der kunde give "Oplysning" om Officerernes Forhold og give "Krigsretsdommen" sin Betydning med Hensyn til disse. Ved den afsagte Dom, tilføier Bladet, er ogsaa det Hovedspørgsmaal uafgjort, hvorvidt det er sømmeligt, at Officerer paa et offentligt Sted i andre Gjæsters Paahør "fordre militair Respect af en Underordnet og paa det samme offentlige Sted benytte sig af HS. Maj. Kongens Navn i en derved opstaael Ordvexling med Gjæsterne". Spørgsmaalel om det Sømmelige i den brugte Adfærd foreligger jo imidlertid ikke for Krigsretten. Det er den offentlige Mening, som har at dømme denne Adfærd, og den har vistnok dømt. Underligt er det ellers, at Krigsretsdommen eller dens Referent i "Fdl." blot har anført Trompeterens og ikke de vedk. Officerers Navne.
(Aalborg Stiftstidende og Adresse-Avis forsendes med Brevposten, ifølge Kongelig allernaadigst Bevilling 1. august 1857).
Heymanns ølhalle var for lille til besøgstallet, og blev nedrevet det efterfølgende år (1858). I stedet blev der ved det nærliggende Svanholm bryggeri opført en bygning i flere etager hvori bl.a. en øltunnel og ølhalle som opnåede foråret 1858. J. B. Heyman havde i 1853 anlagt det bajerske ølbryggeri på Svanholm ved Gl. Kongevej. Fra en produktion på ca. 4,000 tønder årligt, steg det efter udvidelser i 1854, 1855 og 1856 til 12.000 tønder årligt.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar