26 april 2021

Bonde-Bryllup. (Efterskrift til Politivennen).

I "Dagbl." findes følgende dat. Nyborg d. 11. Oktbr.: Følgende Data ville kunne tjene til Bevis paa Overdaadighed, der ved visse Lejligheder hersker paa Landet i Fyen, og paa de overordentlig gunstige Forhold, hvorunder de fleste Bonder leve. "Det er Forberedelserne til et Bondebryllup, som jeg vil beskrive, idet jeg kun forudskikker den Bemærkning, ar de ere aldeles sædvanlige, og at jeg for dettes Vedkommende har selve Konens Udsagn til Borgen for mine Angivelsers Paalidelighed. Konen er en ung Enke; hun har en mindre Fæstegaard paa henved 40 Tdr. Land tær ved Nyborg og skal nu have Bryllup med sin forrige Mands Søstersøn. Brylluppet skal staae i Slutningen af denne Maaned paa en Fredag; Fredag er den mest yndede Dag til slige Festligheder, og naar Omstændighederne tillade det, vælges ikke gjerne nogen anden. Allerede nu har man begyndt at lempe til Gjæstebuddet, og Konen sagde mig, at hun ikke vilde faa nogen Søvn inden Brylluppet. Begge Loerne ere allerede gjorte rene og smykkede tilligemed Øverste-Stue ; i de 2 første skulle alle Karlfolkene spise, og i den sidste Kvindfolket. Imorges Kl. 3 begyndte Konen at bage fint Brød; i hvilken uhyre Mængde, vil man kunne faa et Begreb om, naar jeg angiver Sulevarerne: 1 Fedegris, 6 Lam og 12 Gjæs foruden en Masse Ænder og Kyllinger vente paa Kniven. Desuden er der bestilt 18 Lpd. Oxekød til Suppe og Steg. Og del vilde dog ikke forslaae, siger Konen, dersom hun ikke stolede paa den Mængde, som Slægt og Venner ville bringe paa Onsdag, der er Foredag. Om Torsdagen komme to Kogekoner for at tilberede Retterne, der skulle bestaa af Suppe, Peberrodskjød, 5 Slags Steg og 1 Slags Kage; Æblekage, Brødkage, Tærte og Butterdeig. Hos Kjøbmanden er der indkjæbt for 120 Rd. Urtekramvarer, Gammelvin og Brændevin. Det gamle Øl har hun selv brygget, og af det gaaer der flere Tønder med. Smør har hun ligeledes selv samlet og belavet sig paa adskillige Lispund. Men der maa ogsaa Noget til, thi Gjæstebuddet varer til Mandag Aften, og af de 150 Gjæster, der møde, have de fleste en fortræffelig Madlyst. Gjæsterne ere dels Slægt og Venner, dels alle de. der høre til Mandens BryllupsIaug. Fredag Formiddag samles alle i Gaarden, og Kl. 11½ kjører man til Kirke, hvor Vielsen foretages Kl. 12. Saasnart man er kommen fra Kirke, klæde de Fleste sig lettere og bekvemmere paa for at være skikkede til de store Anstrengelser, der udfordres først ved Spisningen og senere ved Dandsen, som vare til næste Dag, den første næsten ligesaa uafbrudt som den sidste. Der spises da Frokost, og Folk tage for denne Gang hjem for at sove ud, men komme igjen til varm Frokost om Søndagen, da de skulle følge de unge Folk til Kirke, og tage først hjem sent om Aftenen. Mandag Morgen samles Alle igjen i Brudehuset og holde ud den hele Dag med Spisning og Dands. Først om Tirsdagen kan Konen altsaa begynde al bringe sit Hus i Orden igjen, og dermed hengaaer naturligvis flere Dage. 

(Ribe Stifts-Tidende 25. oktober 1856)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar