01 maj 2021

Christianshavns Bespiisningsanstalt. (Efterskrift til Politivennen)

Bespiisnings-Anstalten paa Christianshavn. Virksomheden udvider sig med hvert Aar, og forstener i alle Henseender Hovedstadens Beboeres særdeles Opmærksomhed. Anstalten bestyres af Mænd, der have sand Interesse for denne velgjorende Indretning, og gjøre Alt hvad de ved deres Indflydelse kunne virke; men dette er ikke nok, naar ikke de Beboere af Hovedstaden, som have Evne dertil, ved klækkelig Pengeunderstøttelse virke til Anstaltens storre Udvidelse. - I Aaret 1855-56 var Anstaltens Virksomhed saaledes: Antallet af de uddeelte Portioner Mad var 48,771 (11,500 Portioner flere end i Aaret 1854-55). Portionerne ere blevne fordeelte til Familier i Byen 28,948; til Børn paa Skolen 15,570; til Børn i Asylet 1800, og paa Betalingsskolen, hvilke. Giverne have forbeholdt sig selv at disponere over, 2453. 648 Familier bleve bespiste i den forløbne Vinter, altsaa over 100 Familier flere end forrige Aar. Efter Accord med Marqvetender Petersen betales for enhver Portion 9½ Skilling. Portionen bestaaer af 3/4 Pot Suppe med 6 Lod kogt Kjød, afvexlende med samme Qvantum Kaal og Ærter med 4 Lod kogt Flesk. Vi ere overbeviste om, at den nidkjære Bestyrelse sørger for det fornødne tilsyn og Undersogelse af Maden. Vi tillade os iøvrigt at anbefale Afbenyttelsen af Risengryn til Suppen - det er en nærende og sund Spise, og kan for Tiden kjøbes billigt. Man skulde dog idetmindste gjøre et Forsøg. - Indtægten har været 5252 Rd., og Udgiften 5154 Rd. Iblandt Indtægterne ere 1100 Rd. som indkomne ved Concerten i Vor Frelsers Kirke. Forøvrigt var iblandt Bidragene af 100 Rd. og derover: Fra Hs. Maj. Kongen 400 Rd., fra Handelshuset J. Holm & Sønner 175, Rd., og fra Adolphs Enke, A. N. Hansen & Co., Puggaard Cv., Grosserer Broberg og Etatsraad Suhr, enhver 100 Rd.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 8. januar 1857).


Bespiisningsanstalten paa Christianshavn. Det glæder os at kunde underrette vore Læsere om, at man nu i denne velgjørende Anstalt har gjort Forsøg med at lave Risengrynssuppe, og at Forsøget er heldigt. Maatte nu andre Anstalter og Indretninger følge dette Exempel og afbenytte en så nærende og billig Spise, og ikke holde fast ved gammel Vane.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 20. januar 1857).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar