En Bemærkning,
som anbefales Deres Excellencer Indenrigsministeren og Overhofmarschallen til gunstig Overveielse.
Det er tydeligt nok, at man ved for omtrent 150 Aar siden at anlægge Frederiksberg Slotshauge har tænkt sig, at Avenuen til samme mod Kjøbenhavnsiden skulde begynde ved Indgangen til Konge-Alleen, hvor der endnu findes en Kjøreport med Side-Indgange for Fodgængere, Alt af Jerngitter med Steengitter. Men Tiderne have meget forandret sig. Frederiksberg Slot er ikke mere Kongens Residents, Alleen er til begge Sider bebygget med Vaaningshuse; dens Porte staae aabne Dag og Nat, og det Hele bærer ikke mere Præget af at være Hovedindgangen af et Residentsslot. Allerede for længe siden har man erkjendt de forandrede Forhold ved at anbringe et Aflukke ved den Ende af Alleen, som er Haugen nærmest, hvorved man ligesom har betegnet, at det var herfra Slotsterrainet begyndte.
Saaledes som denne Indhegning nu staaer ud ad mod Vesterbroe, vidner dens Bibeholdelse stærkt om den Stad Abdera. Den træder udenfor de rette Linier, som dannes fra de to tilstødende Gader, Vesterbroes yderste Deel og Værnedamsveien, der er til Hinder for Færdselen og maa ved sin Fremspringen paa en forresten fri Plads støde ethvert Øie, der kun ikke er ganske sløvet i denne Retning.
Men Intet synes da naturligere end at flytte dette Gitter med sine Steensøiler til Alleens anden Ende, foran Havens Hovedindgang, hvorved der vilde dannes et til de tvende Sideveie fuldkomment svarende Partis; thi begge disse ere forsynede med smukke Gjennemkjørsler af Jern og Steen, medens Hovedindkjørselen nu kun har en Stakitlaage af Træ. Kort sagt, begge denne Alleens Endepunkter vilde vinde Betydeligt i Skjønhed og Harmonis, naar Steenpillerne med Tilbehør flyttedes fra Alleens Østende til dens Vestende
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 2. juni 1855. 3. udgave).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar