10 marts 2021

Ildebrand. (Efterskrift til Politivennen)

Den stedfundne Ildløs i Løverdags Efterm., Kl. 2 i det gamle 2-Etages Sted paa Hjørnet af Halmstræde og Lille Kongensgade i Kbhavn. var saa pludselig og voldsom, som man i Mandsminde neppe har været Vidne til, og som, dersom ikke lykkeligvis Brandstedet laae i Læ af Nicolai Taarn, kunde have faaet en frygtelig og uberegnelig Udvidelse, idet der netop blæste en halv Storm af Sydvest. En uhyre Mængde Mennesker vare, begribeligviis paa denne Tid af Dagen, stimlet sammen, saa at det knap blev muligt for Slukningsredskaber og Mandskab at bane sig Vei, forinden Brandvagten havde indfundet sig. Ilden var opkommen ved at Drengen hos Urtekræmmer Elvius, der havde Boutik i Stueetagen, nede i Kjælderen af Vanvare havde slaaet Hul paa en Camphinflaske, og for nu at undersøge hvormeget, eller maaskee skjule hvad der var spildt, havde han tændt en chemisk Svovlstik, ved hvilken Leiligbed hele Camphinbeholdningen var kommen i Brand. Det var frygteligt at see de voldsomme Luer, der med Lynets Hurtighed udbredte sig fra Kjælderen til Boutiken, ligesom paa eengang at slaae ud af alle Vinduer t nederste Etage og den frygtelige Røg og Oes meddele sig over hele Huset og Nabobygningerne, hvorfra man i vild Hast nedkastede alle mulige Gjenstande: Sengeklæder, Linned, Dækketøi, der Altsammen flagrede i Vinden og hvoraf vistnok meget, reddet fra Flammerne, dog gik tabt. Hele Huset er, saa at sige, udbrændt ligesom ogsaa det Meste af Varerne og Bohavet maatle blive et Rov for Luerne. Naboen til Østergade, Silke- og Klædekr. Monies, har lidt endeel Skade af Camphinoesen, da den stærke Hede af den spiritueuse Flamme ikke tillod at redde Noget af Betydenhed. (Aarh. Av.)

(Aalborg Stiftstidende og Adresse-Avis forsendes med Brevposten, ifølge Kongelig allernaadigst Bevilling 25. april 1855)

Halmstræde er nu den lille gade mellem Nikolaj Plads og Østergade.

Lille Kongensgade set mod vest. Til venstre er Holmensgade. For enden af Lille Kongensgade ses hjørnet ved Halmstræde og allerbagerst hjørnet ved Hvælvingen. Det lyse hus midt i fotoet er formentlig det hus der blev opbygget på tomten. Dette blev senere nedrevet, og i stedet i 1937 opført den store forretningsbygning Østergade 47. Det kan ikke være det andet hjørne da bygningen her er fra 1750. Kbhbilleder.  Public domain.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar