21 maj 2021

Justitssag: Barnefødsel. (Efterskrift til Politivennen)

Justitssag. De nærmere Omstændigheder ved en af Criminal- og Politiretten den 21de Juli paadømt Justitssag, der var anlagt imod en Tjenestepige for ulovlig Omgang med en Barnefødsel, vare i det Væsentlige følgende: Efterat Tiltalte den 1ste Februar d. A. var kommen i Tjeneste hos en Restaurateur her i Staden og for dennes Hustru havde vedgaaet, at hun var frugtsommelig, men tilføiet , at hun først ventede sin Nedkomst i Mai Maaned, og efterat hun i den Anledning var bleven opsagt af sin Tjeneste, dog at det tillodes hende at blive i samme dagviis fra 1ste Marts indtil videre, blev der Tirsdagen den 3die Marts da Tiltalte havde klaget over Hovedpine og var gaaet i Seng Kl. 7½ om Aftenen, sendt Bud til en Jordemoder, der, da hun ved sin Ankomst omtrent Kl. 11½ havde undersøgt Tiltalte, erklærede, at Fødselen var nær forestaaende, men da Tiltalte vedblev sin Nægtelse af, at Fødselen var saa nær forestaaende , og hendes Huusbond, efterat have erfaret, at hun paa hvilkensomhelst Tid kunde blive bragt ud paa Fødselsstiftelsen, havde yttret, at man altid kunde gribe til den Udvei, blev Tiltalte liggende, idet det blev paalagt en anden der tjenende Pige at vaage over hende.

Efterat Tiltalte derpaa noget ud paa Natten havde været nede i Gaarden og atter var gaaet tilsengs, begyndte hun nogen Tid efter at klage sig, og da den ovennævnte Pige i den Anledning havde kaldt paa deres Huusbond, som stod op og paalagde Tiltalte at gjøre sig færdig til at tage ud paa Fødselsstiftelsen, fødte Tiltalte, medens Huusbonden gik ud for at hente en Droschke, et Barn. Dette lod hun ligge i Sengen, uden at undersøge om det var levende eller dødt, idet hun, der ved Huusbondens Tilbagekomst yttrede, at det nu var forbi, hvorved hun vil have meent, at Fødselen var overstaaet, strax efter blev bragt ned i Vognen og, idet hun, som hun udtrykte sig, i sin Fortvivlelse undlod at forlange, at Fosteret skulde medtages, kjørt bort ledsaget af oftnævnte Pige. Til denne fortalte Tiltalte paa Veien til Fødselsstiftelsen, at hun havde født, og at Barnet, som hun antog for dødt, da det ikke havde skreget eller givet noget Livstegn fra sig, laae i Sengen, hvor det ogsaa umiddelbart efter, at Tillalte var kjørt bort, blev fundet. Ved den under 6te Marts næstefter afholdte Obductionsforretning kom vedkommende Læger til det Resultat, at Barnet, paa hvilket intet Mærke af Vold var fundet, ikke havde været fuldbaaret, idet det havde manglet nogle Uger deri, men dog var født paa en saadan Tid af Svangerskabet, da Fosteret har opnaaet Evne til at fortsætte et selvstændigt Liv efter Fødselen, samt at det saavel efter Lungens Udseende som ved Udfaldet af den hydrostatiske Lungeprøve var afgjort, at Aandedrættet ikke havde fundet Sted, hvortil Aarsagen fandtes at være en sygelig i Moders Liv udviklet Tilstand af Lungerne.

Skjøndt nu Tiltalte, der var 23 Aar gl, og ikke funden førhen straffet her i Laudet, ikke havde overbeviist sig, om Barnet var dødt, eller draget Omsorg for, at Undersøgelse derom skete, førend hun blev bragt til Fødselsstiftelsen, fandtes hun dog ikke at have gjort sig skyldig i noget Forhold, der kunde paadrage hende Ansvar, navnlig naar hensees til at hun selv antog Barnet for dødt, og at det ifølge den lægevidenskabelige Undersøgelse ikke har havt Liv efter Fødselen, samt naar det tages i Betragtning, at hun udtrykkeligt har til de tilsteværende Personer yttret, førend hun tog afsted, at det nu var forbi, hvorved hun vilde tilkjendegive, at Fødslen var overstaaet, hvortil kommer, at der forøvrigt Intet foreligger, som tyder hen paa, at hun, der blev bragt bort kort efter, at hun havde født, og medens hun endnu vil have været ude af Stand til at samle sine Tanker, har havt til Hensigt at undlade at iaattage, hvad der paalaae hende i Henseende til Fødslen. Hun blev desaarsag frifunden for Actors Tiltale, dog at hun tilpligtedes at udrede alle af Actionen flydende Omkostninger, derunder Salair til de befalede Sagførere, med 6 Rbd. til hver.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 10. august 1857)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar