Stiftsphysikus, justitsraad, Dr. med. Lind i Viborg bekjendgjør i "Byens Avis" Følgende:
"Da der, som Følge af den vedholdende stærke Varme og Aarstiden, viser sig megen Tilbøielighed til Mavesygdomme, Diarrhee og Dansk Cholera, saa henledes Publikums Opmærksomhed paa Hensigtsmæssigheden af at iagttage en noget forsigtigere Diæt og lidt omhyggeligere Levemaade, saalænge denne almindelige Disposition vedvarer. Mistænkelige Spiser er for Tiden al feed og rørig Mad, saasom fersk Flesk, Aal, fede Supper, Saucer osv., fremdeles de kolde Sommerretter: Tykmelk, oplagt Melk, Rødgrød og Æblegrød med Fløde, ligesom og al Slags Frugt og Grønsager, især dog Agurkesalat, Melon, Kaal, ny vandede Kartofler. Ved Nydelsen af saadanne Sager er derfor meget at tilraade en rigeligere Brug af Peber eller andet Kryderi, end ellers, og ovenpaa et Glas Portvin, Madeira eller en god Snaps. Absolut skadeligt er surt Øl, ørret, surt eller slet bagt Rugbrød, Hvedebrød af slet Meel eller slet bagt eller bittert af Gjæren, umoden Frugt, ankommen Fisk og fordærvet Kjød, hvorfor Salg heraf ei bør tillades og Publikum passe vel paa. En diætetisk Feil, som især hyppig begaaes, bestaaer i upassende Forening af Retter og af forskjellige Sorter Mad og Drikke, saasom kolde Melkespiser til Formad og Gemyser især Agurkesalat til Eftermaden, Æggeipiser og Melkemad, Grønsager og Suurt i et Maaltid osv. Kjødsuppe og Kjød er snart det eneste, som godt forliges med enhver anden Ret. For at kunne taale saadanne heterogene Sammenblandinger, maa man have en stærk Mave, men for Tiden ere alle Maver forholdsvis svage, hvorfor jeg advarer. Som bedste Drik for Tiden anbefaler jeg i Almindelighed reent Vand, dog ei altfor meget paa Gangen og med behørig Forsigtighed, naar man er varm og svedende; en Tilsætning af Rødvin, en Smule Portvin, eller lidt god Spiritus (saasom en Skeefuld Cognak, Rom eller god fransk Brændevin til et Ølglas Vand) er ret passende og hensigtsmæssig, især for svagere Maver og naar man sveder meget; lidt Sukker kan og tages til, men det maa kun være saa meget, at det netop kan smages. Til Maaltidet er et Glas god Rødvin meget tjenlig, eller hvor den ei kan haves, en svag Blanding af Vand og god Spiritus - Øl kan og drikkes af Dem, som ere vante dertil; dog maa det være godt, bittert og kraftigt og nydes med Maade og fremfor Alting ikke oven paa visse Spiser, saasom fed og rørig Mad, Tykmelk, Rødgrød, Frugt, nye Kartofler, Agurkesalat o. m. a. Kaffe og Thee skade ikke, saalænge Maven er i Orden; men kommer den i Uorden, bliver saavel Kaffe, som Øl, Rugbrød, Frugt, Grønsager og øvrige ovenfor anførte mistænkelige Spiser, absolut skadelige. Hovedsagen bestaaer da i at holde stræng Diæt: man maa leve af Hvedebrød (uden Kryderi, saasom Franskbrød, Tvebak, Kommenskringel) eller godt Sigtebrød, som ei maa være ganske frisk, med lidet eller intet Smør paa, lidt tyndt Thee uden synderlig Sukker, Havre- eller Bygsuppe uden Syltetøi, Vandgrød helst af Riis eller Rismel, en Smule Vin og Vand eller Melk og Vand at dyppe den i. Bliver det ikke snart bedre, eller Smerter og andre Tilfælde ere alvorlige, søge man Lægen. - Men de for Tiden saa gængse Mavesygdomme fremkaldes ei alene ved Forseelser i Diæten, men ogsaa ved Forkjølelse: man vil som oftest finde, at begge Dele mere eller mindre have virket i Forening. I denne Varme er man naturligvis klædt tyndt og let, og der behøves kun lidet for at blive forkjølet. Den ene Dag er det stille, den anden blæser det; nogle Aftener ere milde og lune, andre kiølige - dette giver mangfoldig Lejlighed til Forkiølelse. Og maa jeg i Særdeleshed advare mod Aften- og Nattekulden, som nu begynder at indfinde sig: man maa derfor enten igjen klæde sig lidt varmere eller dog tage lidt mere paa, naar man gaaer ud om Aftenen. I kiølige Aftener at sidde lange ude i tynd Klædning er fordærveligt. Naar Varmen i Værelserne herefter tager af, forsømme man ikke at tage noget mere om sig i Sengen
(Ribe Stifts-Tidende 1. september 1857).
Nogenlunde på samme tid udsendte distriktslægen i Kolding, Bloch en lignende anbefaling.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar