23 oktober 2020

Om den offentlige Reenlighed. (Efterskrift til Politivennen)

Om den offentlige Reenlighed. 

Paa en Tid da det synes som om vedkommende Autoriteter vilde ordne Forstædernes Kloakvæsen paa en hensigtsmæssig Maade, antager Indsenderen af dette, at saavel det høie Sundheds-Collegium som Veivæsenet hurtigen vil afhjelpe efterstaaende høist betimelige Anke, hvis Tilværelse kun kan begrundes i en utilbørlig Vedholden af den gamle Slendrian.

I den senere Tid have flere Indsendere i Berlingske Tidende paaanket stinkende og muddrede Grøfter, som forpestede Luften og fordærvede Vandet i Søerne, der forsyne Staden med Drikkevand, navnligen ved paa Nørrebro at paavise Ulemper, som forhaabentlig nu hurtigt ville blive afhjulpne, men den allervigtigste Gjenstand synes at være undgaaet Vedkommendes Opmærksomhed; thi i Store Ravnsborgs have har i det mindste i over 50 Aar bestaaet et Samlingssted for den nordlige og østlige Deel af Forstadens samt endeel af Peblingebroens Spildevand, som navnligen paa den fugtige Aarstid medfører en utrolig Masse af Ureenlighed af alle Slags. Det er ei Indsenderens Hensigt her at bedømme, hvorvidt man med Rette har bebyrdet vedkommende Eier med at modtage Spildevandet fra den ene Side af Forstaden medens det fra den anden Side ledes ud ved Kallebodstrand igiennem Blaagaards Jorder, men det forekommer ham høist uforsvarligt, at Offentlighedens Tarv ved Anlæggelsen af denne Cloak i enhver Henseende er forsømt; thi først har denne aldeles intet Afløb, flyder følgeligen i den fugtige Aarstid over sine Bredder , og ikke sjeldent seer man dens smudsige Vand bane sig Vei tværs over Dosseringen og kaste sig i Søen, dernæst har den beviislig i en heel Menneskealder aldrig været oprenset, og danner for Øieblikket en stinkende og modbydelig Sump af over 10.000 Kvadrat Alens Flade - Indhold med over 12 Alen Mudder og Dynd, og ei engang Sommerhedens Indvirkning tillader, at dens forraadnede Vand kan fordunste, thi dens Overflade er aldeles bedækket med en næsten uigjennemtrængeligt Hængesæk af Rør, hvorigjennem kan en evigvarende pestagtig Stank formaaer at trænge (og er det herfra, og ingenlunde alene fra Grøften ved Gartner Hansens Have, at Luften om Sommeren paa Nørrebro forpestes i en utaalelig Grad). Betænker man slitteligen, at der imellem nysnævnte Cloak og Søen neppe er 20 Favne og at dens Leie er circa 2 Alen høiere end Søens, da vil Enhver kunne indsee, at den naturligens er een af de fornemste Aarsager til, at Drikkevandet fra oftnævnte Søe tilføres Kjøbenhavns Beboere i en halv fordærvet Tilstand; Billigheden fordrer altsaa, at Veivæsenet ufortævet hæver denne Ulempe ved fra det nuværende Tilløb tværs under Gaden at anbringe Forbindelse med den Afløbsrende, som bortfører Forstadens øvrige urene Vand til Kalleboderne; dernæst burde en total Oprensning af denne i enhver Henseende farlige Cloak foretages enten af vedkommende Eier eller paa det Offentliges Bekostning. En Beboer af Nørrebro.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 24. september 1850, 2. udgave).


Om den offentlige Reenlighed. Under Overskrivt "Om den offentlige Reenlighed" findes i denne Tidendes Nr 223 et Stykke, hvori omtales den Store Ravnsborgs Have værende Cloak, tilligemed med deraf følgende Ulemper, hvori den ærede Indsender desværre har fuldkommen Ret. Maaden, hvorpaa det bedst afhjelpes, mener den ærede Indsender, kunde [ ]e ved at lægge en Kiste under Gadebroen, som stod Forbindelse med Afløbsenden, der fører Spildevand fra Broens vestlige Deel, igjennem Blaagaardsjorder til Kallebodstranden. Om dette Forflag muligt og være det meest hensigsmæssige for at blive af med Cloakvandet fra Ravnsborg, skal Indsenderen heraf være ubesvaret, men af egen Erfaring er han overbevist om, at det vil være aldeles Ruin for Eierne og Boerne af Parcellerne ved Blaagaardsveien, som ligger her ved den høist uforsvarlige Vandledning, som fører spildevandet fra Blaagaardsveiens Grøfter, under Ladegaardsaaen, til Afløbsrenden i Kallebodstranden. Denne bestaaer nemlig af et Pumpetræ af circa 60 Alens Længde og i det Høieste circa 5 Tommer i Diameter, som ofte lider af Forstoppelser, i Særdeleshed om For- og Efteraaret. Førend den nuværende Opfyldning og Brolægning af Grøften som fører fra Peblingesøen forbi Gartner Hansens Have behøvedes der kun 1 Døgns vedvarende Regn for at faae Vandet i Blaagaardsveiens Grøfter til at stige og oversvømme de tilgrændsende Jorder, ja endogsaa løbe ned i Kjældrene, hvorved ikke alene Jorderne, men ogsaa Bygningerne bleve fordærvede; dette vil endnu blive værre ved Grøvtens Opfyldning og Brolægning, da denne naturligviis erholder et saadant Fald, at Spildevandet strax maa løbe til Blaagaardsveiens Grøvter, saa at, dersom den ærede Indsenders Ønske skulde blive opfyldt vilde det kun være at forlægge Cloaken fra Ravnsborgs Have til Blaagaardsparcellerne, hvor den ikke alene vilde vilde være i samme Nærhed af Søerne, men oversvømme Jorderne og muligviis udsætte beboerne af Kærlderetagerne ved natlige Regnskyl for at drukne. Det er derfor Indsenderens alvorlige Bøn til Veivæsenet, at sørge for en forsvarligere og mere hensigtsmæssig Indretning af den omtalte Vandledning, end den nuværende Pumpetræsrende, som kunde bortføre den store Vandmasse, der især om For- og Efteraaret strømmer hertil; og da det er bekjendt, at der i de senere Aar ere opførte mange Bygninger paa Blaagaardsparcellerne, og der rimeligviis endnu vil opføres flere, antager Indsenderen, at Kjøbenhavns Commune ikke skulde være uvillig til at bidrage sit til "den offentlige Reenlighed."

En Beboer af Blaagaardveien.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende (1833-1935) 1. oktober 1850, 2. udgave).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar