09 marts 2021

Upassende Tale ved Begravelse. (Efterskrift til Politivennen)

Ved afdøde Sognefoged i Obbekjær, H. I. Terkelsens Jordefærd holdt Pastor Ankjær i Fohl Kirke en Tale, hvori han omtalte den Afdøde som en Mand, der efterlod sig et meget hæderligt Eftermæle, og udtalte, at Samfundet ved hans tidlige Bortgang tabte en Mand, der havde Evne og Villie til at virke meget Godt, hvilket Vidnesbyrd Præsten, selv om han havde Lyst dertil, ikke kunde nægte den Afdøde, da han var agtet og elsket af Enhver, han kom i Berøring med, saavel Høie som Lave; men desuagtet yttrede Pastoren derefter næsten ordret Følgende: "Dog beklage vi, at den Afdødes ellers saa lyse Aand var omtaaget af de senere Aars Vildfarelser og opfyldt af denne Tids verdslige Viisdom, som prædikes paa Torvene og falbydes i Stræderne for godt Kjøb." Denne, umiddelbart paa Præstens retfærdige Anerkjendelse af den Afdødes Værd, fulgte forblommede Dadel vakte almindelig Uvillie blandt de Tilstedeværende, af hvilke Nogle meente at forstaae, at den skulde hentyde til den Afdødes moderate liberale politiske Anskuelser, som intet Menneske kan have Ret til at dadle hos Nogen, fordi de i vor Tid ere fuldkomment berettigede, hvilket derimod ikke kan siges om Præstens absolutistiske Anskuelser. Paa Mange af Følget gjorde ogsaa Præstens Færd et høist uhyggeligt Indtryk. (Ribe Av.)

(Aalborg Stiftstidende og Adresse-Avis forsendes med Brevposten, ifølge Kongelig allernaadigst Bevilling 3. april 1855).

Pastor Nis Andkjær i Fole/Fohl (præst i Fole 1837-1867) , Tørning len (vest for Haderslev len) blev i april 1867 suspenderet og i stedet blev kapellan Grove Rasmussen i Gram konstitueret. Den nye præst blev i Berlingske i 1869 betegnet som pietistisk, nærmest puritansk. Han var danskfødt, og aflagde ed til kongen af Preussen. Andkjær blev en af i alt 3 sognepræster i Fole som blev afsat af tyskerne siden 1864 af nationale grunde. Ifølge denne hjemmeside var han "gammeldags luthersk, stod i godt forhold til menigheden, var noget aristokratisk, holdt på formerne, deltog i selskabslivet, skriver provst Filtenborg. En søn blev såret paa Dybbøl og døde på laza­ret. Andkjær nægtede 1867 at aflægge eden, blev afskediget og flyttede til Gram, hvor han døde 1877."

Ingen kommentarer:

Send en kommentar