05 oktober 2020

Urolighederne i Slesvig. (Efterskrift til Politivennen)

- Slesvig den 10de Febr. Dommarkedet har denne Gang bragt os høist beklagelige Excesser, der som De kan tænke har vor nationale Kamp mod Norden til Folio. Falbydelser af danske Farver i Baand og Cocarder vakte vore til Staden komne Bønders Uvillie. Boden blev ødelagt, Sagerne traadte i Støvet, og den flygtende Sælgerske forfulgt af Mængden, til hun, desværre under stygge Mishandlinger, kom til Viinhandler Marquardsens Huus. Her slog man nu Ruder ind, indtil det preussiske Militair , efter en der boende preussisk Artilleriofficeers Anmodning blandede sig deri. Dagen iforveien havde Folket, om end ikke tumultarisk, allerede viist en anden Handlende sin Uvillie. De paagjeldende Personer ere fra Flensborg, deres Navne ere Ohlsen og Asmussen. Den Første skal paa Markedet i Broaker, hvor den danske Pøbel ødelagde den tydsksindede Kjøbmand Sares Bod, have været den intellectuelle Aarsag til Scandalen. Asmussen skal have begegnet et tydsksindet Fruentimmer, der bar et sort-rødt-guult Baand høist uridderligt. Endnu værre Excesser erfarer man fra Süderstapel, hvor i en Strid imellem drukne Bønder og preussiske Executionstropper, en af Bønderne afskjød en Pistol og saarede 3 Mand med Hagel. Alt tyder paa, at den raa Deel af Folket, trods et halvt Aars Tryk, ikke mere lader sig holde og derfor ved mindste Anledning giver sine tilbageholdte Følelser tilkjende paa tumultuarisk Maade. Maatte man dog snart blive af med et jammerlige Provisorium i SleSvig!

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 14. februar 1850, 2. udgave).


Efterretninger fra Hertugdømmerne. Om Overfaldet paa de Danske i Slesvig. Vi have igaar af "Hamb. Nachr." meddeelt Esterretning fra Slesvig om dette Overfald; vi give nu en Beretning derom efter "Flensb. Corr.": Flensborg den 12te Februar. I Løverdags Aftes blev Jomfru Ohlsen herfra Flensborg bragt fra Slesvig under Escorte af preussisk Militair hertil, efterat hun, mishandlet i Slesvig, neppe havde reddet Livet. I en Række af Aar har hun havt Udsalg paa Slesvigs Marked. Da hun ogsaa iaar havde handlet der i nogle Dage, udbredte sig i Slesvig det Rygte (man troer, at det er sat i Omløb af en Flensborger, der ligeledes har Udsalg paa Markedet), at hun var en dansksindet Flensborgerinde. Dette var nok til at fremkalde en Forfølgelse, hvorved flere hundrede Mennesker vare virksomme. Alle hendes Varer bleve ødelagte, hendes Klæder sønderrevne, og da hun endelig tog sin Tilflugt til det Huus, hvori hun boede, fik hendes Vært, der ikke vilde give hende til Priis for den rasende Pøbel, en Mængde Ting ødelagte. Dette Factum kan vise, hvorledes Forholdene her ere under en Vaabenstilstand, der dog lover alle Partiers Borgere Sikkerhed og Beskyttelse, naar de kun forholde sig rolige. Det er ogsaa et godt Exempel paa de saakaldte Dannedes Raahed og Demoralisation i Byen Slesvig, og endelig et Vidnesbyrd om det deilige Politi.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 15. februar 1850, 2. udgave).


Altona, 12. februar, aften. Ud over de udskejelser, der fandt sted i Sydstapel og Slesvig, var der også tumultariske optrin og slagsmål mellem preussiske soldater, borgere og rigsmarinesoldater under karnevalsmarkedet i Eckernførde i anledning af en danseparade; Men roen blev hurtigt genoprettet.

Altona, 12. Febr. Abends. Ausser den in Süderstapel und Schleswig vorgefallenen Excessen sind während des Fastnachtmarktes auch in Eckernförde bei Gelegenheit einer Tanzluftbarkeit tumultuarische Auftritte und Schlägereien vorgefallen zwischen preussischen Soldaten, Bürgern und Reichmarineleuten; die Ruhe ist indessen bald wieder hergestellt worden.

(Bamberger Zeitung 16. februar 1850).


Efterretninger fra Hertugdømmerne. Om de forskjellige Conflicter med de preussiske Tropper i det slesvigske Stapelholm, d. 7de Februar. Torsdagen den 7de d. M. har der i Sydstapel fundet en meget beklagelig Begivenhed Sted. Ved en Dandseforlystelse, i hvilken ogsaa den i vort District camperende Executionscommando tog Deel, opstod der en Strid mellem Militairet og de unge Folk i Landsbyen, en Strid, der snart gik over til Haandgribeligheder. Soldaterne maatte, vigende for Overmagten, trække sig tilbage. Imidlertid bleve dog to holdte tilbage, idet man lukkede Døren for dem. Deres Kammerater udenfor sloge derfor Ruderne ind. Da faldt pludseligt inde fra Værelset et Skud, der saarede to Soldater, den ene dødeligt. Geværet var ladet med Hagel, og den største Deel af Ladningen blev siddende i Ryggen paa den Saarede. Han skal nu være død Lazarethet i Husum. Den formeentlige Gjerningsmand er arresteret. Desværre synes det som om man ogsaa her har ladet sig lede af et blindt Had mod det preussiske Mllitair, der er saa meget uretfærdigere, som den storste Deel af dem skjænker vor retfærdige Sag deres fulde Deeltagelse.

Det hidtil i Frederikstadt cantonnerende kompagni Fusilierer er rykket ind i Sydstapel; dog vil Besøget nok ikke være af lang Varighed.

Slesvig den 15de Febr. Den herværende Magistrat har, foranlediget ved de for nylig stedfundne Excesser, ladet udgaae en Proclamation, der alvorlig advarer imod Gjentagelsen af saadanne Optrin og offentliggjør en Kundgjørelse fra General Hahn, der bebuder Forholdsregler for en Eventualitet, vi dog haabe, ikke vil indtræde, Forholdsregler, som slet og ret kan kaldes Beekiringstilstand. "Flensb. Corresp." har et Referat over denne Begivenhed, mod hvilket der kunde siges meget. Iblandt Andet skal det være aldeles ugrundet, hvad der paastaaes, at Tumultuanterne vare trængte ind i Viinhandler Marquardsens Huus og havde ødelagt det; de Stene, der kastedes mod Vinduerne kunne have truffet et eller andet Skilderi i Stuen eller andre skjøre Ting, det er det Hele. (Hamb. Nachr.) 

- Eckernførde den 12te Febr. (Flensb. Corr.) Markedet her igaar foranledigede meget alvorlige Conflicter mellem det preussiske Militair, Matroserne paa Fregatten "Gefion" og de talrig forsamlede Landboere, hvoriblandt var flere permitterede slesv.-holst. Soldater, saa at det den Dag forstærkede, vagthavende Mandskab maatte trænge frem med fældet Bajonet, med deres kommanderende Chef i Spidsen. Dog var dette uden Nytte, thi baade Chefen, der gjorde sig al Umage, for at bilæqge Striden med det Gode, og Mandskabet blev med de raaeste Haansord drevne tilbage af den over 1000 Mand stærke Besætning. Selv Politiets og flere Geistliges Formaninger hjalp ikke. Den saa meget priste tydske Eenhed kunde ikke atter oprettes her. Det var et krigersk Øieblik; Forbittrelern paa alle Sider frygtelig, og Mange ere blevne saarede.

Efterat der senere var slaaet Generalmarsch og Militairet var blevet forsynet med skarpe Patroner, flygtede Massen, og der blev atter oprettet Orden. Den kommanderende preussiske Officeers konduite maa man takke for, at Ingen mistede Livet.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende  18. februar 1850, 2. udgave).


Markedsurolighederne i Eckernførde have været af en heftigere Natur end man hidtil har troet. Det forstærkede Vagtmandskab maatte med dets Chef i Spidsen og fældede Bajonetter rykke frem, men Vagten blev trængt tilbage af en Hob paa over 1000 Mennesker, der vare bevæbnede med Knipler og Stokke. Stadens Geistlighed mødte paa Pladsen, men selv deres Formaninger vare frugtesløse. Flere bleve saarede under Tumulten. Først efter at Generalmarschen var slaaet og Soldaterne forsynede med skarpe Patroner forlode Bønderne Byen og hver gik til sit. (Fl. K.)

(Ribe Stifts-tidende 18 februar 1850).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar