21 september 2021

Mishandling paa Falster. (Efterskrift til Politivennen)

Som Bidrag til en Skildring af Retstil. standen paa Falster meddeler "Dbl." en Begivenhed, der har gyldigt Krav paa offentlig Omtale og som det vil være nødvendigt for Justitsministeriet at underkaste en omhyggelig Undersøgelse. En ung ærbar Pige af uformuende Far, ældre fra Skovby paa det nordlige Falster, Bodil Jacobsen, 20 Aar gl., blev midt i Juni Maaned d. A. flere Dage efter hinanden mishandlet af en Mandsperson med Slag af knyttet Næve, og tilsidst tilføiedes der hende saadanne Læsioner i Hovedet, at hun styrtede bevidstløs til Jorden og næsten umiddelbart derefter henfaldt i ustyrligt Vanvid. I omtrent tre Uger henlaa hun under Lægebehandling i et privat Huus; efter et kort lyst Mellemrum af 14 Dage indtraadte ny Sindsforvirring, og det besluttedes at sende hende til Sindssyge-Anstalten ved Vordingborg, hvor hun formodentlig nu befinder sig. Politieøvrigheden fik strax Underretning om den begaaede Forbrydelse, og den Mishandledes Familie fremlagte i Retten en motiveret Lægeattest, som udtalte, at Sindsforvirringen var en Følge af den hende tilføiede Behandling, samt at Pigen rimeligviis ikke i lang Tid vilde forvinde Følgerne af Sygdommen og altid være udsat for Tilbagefald. I et lyst Mellemrum udpegede Pigen med fuld og klar Bevidsthed som Gjerningsmand en Person, der gjentagne Gange og i forskjellige Jurisdiktioner er mulcteret for Brud paa den offentlige Orden, og efter hendes Forklaring stod Motivet til den begaaede Forbrydelse i Forbindelse med et Attentat paa Voldtægt. Uagtet alt dette blev den formodede Gjerningsmand ikke anholdt. Først fire Uger efter at Forbrydelsen var kommen til Politiets Kundskab, underkastede Politimesteren, der ikke skal være nogen skarp Inqvirent, den Paagjældende og nogle Vidner en lempelig Examination, men denne bragte ingen fuldstændig Oplysning; det eneste Vidne, som havde været tilstede under Mishandlingen, havde heller ikke været holdt isoleret fra den formodede Gjerningsmand. Opklarede Forhøret end ikke Sagen, saa indeholdt det dog saa mange Indicier, at der efter Velunderrettedes Formening meget vel herefter kunde have været anlagt Sag, og man antog det for givet, at Stiftamtmanden, til hvem Forhørene indsendtes, vilde beordre Tiltale. Kammerherre, Grev Holsten decreterede imidlertid, at der ingen Grund var til Sags Anlæg, og der er heller ikke skeet noget videre Skridt til Sagens yderligere Oplysning.

(Aalborg Stiftstidende og Adresse-Avis forsendes med Brevposten, ifølge Kongelig allernaadigst Bevilling 26. august 1861)


I Anledning af "Dbl.'s" Bidrag til Skildring af Retstilstanden paa Falster (meddeelt her i Avisen i Mandags) giver den vedk. Retsbetjent, Byfoged Cancellir. Pontoppidan i Nykjøbing, i Loll.-Falst. Av. følgende Oplysninger: 

1) Den omtalte Pige, hvis Navn er Bodil Kirstine Clausen, og ikke B. Chr. Jacobsen, er ikke, som Referatet giver Anledning til at troe, bleven overfaldet af en Mandsperson, der vilde voldtage hende; men hun har kun sigtet sin Huusbond for at have slaaet hende gjentagne Gange voldsomt med Haanden i Ansigtet eller Hovedet, i Anledning af en Beskyldning for usædelig Efterstræbelse, som hun gjorde mod ham i hans Kones Overværelse. Voldtægt har der ikke været Tale om, 2) Pigen forblev endnu et Par Dage derefter i sin Tjeneste, hvilken hun forlod efter mindelig Overeenskomst, og blev først syg efter derpaa at have en varm Dag foretaget sig en Fodtour paa 6 Mile til sine Forældres Huus og tilbage. Hun havde tidligere varet sindssvag og den Sindssygdom, som hun blev angrebet af en Maanedstid efter at hun var kommet sig af det Vanvid, der skal staae i Forbindelse med Slagene, hidrører, efter Distriktslagens Erklæring, fra en ganske anden Aarsag. 3) Politieøvrigheden modtog ingen Anmeldelse om "den begaaede Forbrydelse", men da jeg af Omtale hørte, at Pigen skulde være bleven afsindig fordi hendes Huusbond havde slaaet hende, erkyndigede jeg mig derom hos den Læge, der havde hende under Behandling, Da han imidlertid ikke fortiden kunde meddele nogen fuldstændig Erklæring om Sygdommen eller dens Forbindelse med Slagene, og Pigen var ude af Stand til at afgive Forklaring, afventede jeg disse Oplysninger, hvorpaa det vilde beroe, om Sagen egnede sig til offentlig Behandling, og begyndte først Forhøret strax efter at jeg havde modlaget Lægeerklæringen, samt faaet talt med Pigen, hvortil jeg havde saa meget større Grund, som jeg fik at vide, at der førtes Underhandlinger om en mindelig Afgjørelse. 4) Pigens Sigtelse mod Huusbonden, og den derpaa støttede Lægeerklæring, vandt ikke Bestyrkelse strax ved det første Forhør, i hvilket navnlig den eneste Person, der opgaves at have været Vidne til Mishandlingen, nemlig den Sigtedes Kone, under Eeds Tilbud bestemt modsagde den, imedens Huusbonden, som derefter blev forhørt, kun indrømmede at have givet hende to Ørefigen et Par Dage før den egentlige Mishandling skulde være udøvet, og den blev heller ikke under de senere Forhør bestyrket, hvorimod Lægens Erklæring om de Spor, Mishandlingen skulde have efterladt, væsentliqt kom i Strid med flere Personers Forklaring, der havde seet Pigen kort forinden hun henvendte sig til ham, hvilket skeete samme Dag, hun efter sit Opgivende havde faaet Slagene.

(Aalborg Stiftstidende og Adresse-Avis forsendes med Brevposten, ifølge Kongelig allernaadigst Bevilling 31. august 1861).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar