11 august 2021

Strænge Straffe i Adressesagen. (Efterskrift til Politivennen).

I Adressesagen, hvori - som der skrives fra Kappel til "F. Z." - ogsaa Beboere af Kappel herred og særlig at det Verbitter v. Rumohr tilhørende Gods Rundtoft ere indviklede, er der nu aflagt Dom af Herredets Kriminalret, ifølge hvilken dom Gaardeier Rumohr til Drült er bleven idømt 3 Maaneders Fængselsstraf af strengeste Grad og dernæst tvende Landmænd blevne idømte hver 4 Ugers, og fire hver 3 Ugers Fængselsstraf paa sædvanlig Fangekost, samt 8 Personer (Ansøgere) en Mulkt af 50 Rd. Ni Landmænd, der ligeledes vare indviklede i Undersøgelsen, have baaret sig ganske fornuftigt ad; thi efteirat de først havde underskrevet Adresserne, fandt de dog Sagen lidt betænkelig og brændte dem. De ere derfor ikke blevne idømte nogen anden Straf end til at udrede de paa Enhver især faldende Undersøgelsesomkostninger. Flere af de Dømte siges at ville supplicere Sagen til den kgl. Appellationsret. - Forøvrigt ytrer denne Brevskriver, ligesom Korrespondenterne fra andre Steder, sig derhen, at de fleste Adresseunderskrivere have været ganske uvidende om Indholdet af det Dokument, de underskreve, at de ikke have forstaaet Adresserne, forsaavidt de have læst dem igjennem, men at Ombærerne have lokket dem til paa den Maade at lade "Folkets Røst" lyde ved Forsikringer, som at vedkommende Adresse "vilde vedligeholde Ro og Fred i Landet "osv." (Dvk.)

(Ribe Stifts-Tidende 10. maj 1860)

I Slesvig By blev 120 indbyggere i juli 1860 overgivet til kriminalundersøgelse pga indsendelse af en adresse, bl.a. sagfører og justitsråd Hancke.

Ved stændervalgene i  1860 forøgedes det danske mindretal fra 13 til 16 deputerede. Men valgresultatet skal ses ud fra at deltagelsen var uhyre lille, og at flere tyske kandidater var blevet streget af valglisten som "illoyale".

Ingen kommentarer:

Send en kommentar