Privatbankens Valby-Afdeling bedraget for ca. 600,000 Kr.
Bestyrer Hoffmann, - der er forsvundet, - har arbejdet i Fællesskab med Bogholder Knud Andersen, Kasserer Helge Svendsen og Bankassistent Hoff-Hansen.De plyndrede afdøde Carl Allers Sparekassebog, og forfalskede Reskontrobogen.
Opdagelsespolitiet har i Gaar faaet Meddelelse om en Bedragerisag af en forbløffende og særlig uhyggelig Karakter. Den drejer sig om, at nogle Funktionærer i Privatbankens Valby-Afdeling igennem flere Aar har besveget Banken, indtil de er naaet op paa et Beløb, der ligger omkring 600,000 Kr.
Bedragerne er konstitueret Bestyrer Arne Friis Hoffmann, Bogholder Knud Andersen og Kasserer Helge Svendsen, - og Selskabet forøgedes senere med fhv. Bankassistent Hoff Hansen, der tidligere har været ansat i Afdelingen.
I Fællesskab har de plyndret en Sparekassebog, hvorpaa indstod Millionbeløb. Aar efter Aar rullede Svikmøllen, uden at nogen andre end de Implicerede kunde se det.
Men i Gaar skulde Sparerens Penge udbetales. Det viste sig nu, at der manglede over en halv Million Kroner. og der var da intet andet for, end at Bogholderen og Kassereren maatte gaa til Bekendelse. Hoffmann havde ikke været i Banken siden i Forgaars. Han erklærede, da han forlod sit Kontor, at han skulde til Læge.
Bogholder Andersen og Kasserer Svendsen blev i Gaar Middags sat under Anholdelse og førtes op paa Politigaarden, hvor de kom i Forhør hos Lederen af Bedrageriundersøgelser, Løjtnant, Overvagtmester Balle. De røbede inden længe den fjerde Mand, Hoff Hansen.
hovedmanden efterlyses i Radio og paa Film..
Samtidig med, at Overvagtmester Balle, Opdageren Glud og flere andre Medlemmer af Opdagerkorpset satte sig til at skrive Rapporter, henvendte Opdagelsespolitiet sig til Direktør Francois Monterossi med Anmodning om Udsendelse og Efterlysning pr. Film af den flygtede Storbedrager Friis-Hoffmann.
Hr. Monterossi har en fast Aftale med Opdagelsespolitiet om denne moderne Efterlysningsmaade. Sidste Gang, Film-Efterlysningen skete, var i Estlandsgademordet. Ved den Lejlighed havde man en film færdig til Udsendelse i Løbet af 3 Timer. I Gaar forcerede man Arbejdet saa stærkt, at en Film kunde udsendes allerede efter en Times Forløb. Pr. Automobil blev Filmen - der er 15 Meter - kørt rundt til 20 Biografteatre og kunde straks efter sættes paa Programmet.
Ved speciel justitsministeriel Tilladelse skal disse Films ikke underkastes Gensur. I Dag udsendes Filmen til Biograferne i Provinsen. Ogsaa i Radio-Avisen blev Friis-Hoffmann efterlyst
Et signalement.
Han er født i Næstved den 15. September 1895 og har i ca. 15 Aar været i Privatbankens Tjeneste.
Han er af almindelig Højde, kraftigt bygget, har mørkt, tyndt Haar, skægløs, fyldigt Ansigt, smaa Hænder.
Var ved sin Bortgang iført graa, blod Hat med nedadbøiøt Skygge, svær Covercoat-Frakke med Bælte og stort Spænde, blommefarvet, meleret Jakkesæt og sorte Sko.
Hoffmann meldte sig selv pr. Brev.
Da Carl Allers Sparekassebog skulle afregnes.
Ejeren af den Sparekassebog, Bedrageren har benyttet, er afdøde Bladudgiver Carl Aller. I Gaar skulde der af Boet hæves en kvart Million Kroner, og naar dette var sket, var det Hensigten, at Bogen skulde afregnes.
Hoffmann var i Forgaars klar herover. Da Kontoen var plyndret, saaledes at der ikke kunde præsteres den ønskede Udbetaling, uden at det kunde ses i Banken, indsaa han, at Spillet var tabt. Han tilskrev derfor Bankens Direktion, at han - desværre - havde tilegnet sig en halv Million Kroner fra Kontoen under fejlagtig Angivelse af, at Sparekassebogens Ejer havde hævet Pengene.
Saa snart han havde lagt Brevet i Brevkassen, forlod han sit Hjem. Han er imidlertid set her i Byen Torsdag Aften paa Frederiksberg, og Opdagelsespolitiet er af den Opfattelse, at han endnu er her i Byen eller den nærmeste Omegn.
Bogholderen og Kassereren røbede overfor Opdagerne, at Hoff-Hansen - der i sin Tid var Assistent i Valby-Afdelingen - , havde været Hoffmanns Medskyldige. Derefter blev han straks afhentet af Politiet.
Alle fire Bedragere er Mænd først i Trediverne. De har alle været i Privatbankens Tjeneste en halv Snes Aar.
De tre Mand, man har i Behold, forblev i Arresten Natten over. Det er Hensigten, at de i Formiddag fremstilles i Dommervagten, hvor Opdagelsespolitiet vil begære dem fængslede.
Friis-Hoffmann anholdt i Nat.
Han har siden 1918 spekuleret i Valuta - for andres Penge.
Hele det Eftersøgelsesapparat blev sat i Virksomhed, og en Sværm af Opdagere blev sendt ud i Byen og Omegnen. I Aftenens Løb modtog Politiet Efterretning om, at en Herre af den Efterlystes Signalement var set i Dyrehaven.
En Eftersøgning her førte dog ikke til noget Resultat.
Opdageren Dahl-Mikkelsen havde faaet Post i Friis-Hoffmanns Lejlighed paa Valby Langgade, og ved Midnatstid indfandt den Eftersøgte sig.
Opdageren erklærede ham straks for anholdt. Friis-Hoffmann tog Situationen med megen Ro. Han fulgte med til Politigaarden, hvor Opdagerne Glud og Loldrup paabegyndte Afhøringen.
Han tilstod straks sin Skyld og viste sig villig til at fortælle alle Detailler.
Han er født i Næstved, men kom som ganske ung Mand til København og fik Ansættelse i Privatbanken. Allerede i 1918 begyndte han at spekulere - for andres Penge. Det var navnlig Spekulationer i tyske Mark, finske Mark og Francs, han kastede sig over. Til at begynde med drejede det sig om Smaabeløb, som han tilvendte sig fra forskellige Konti ved falske Indførsler i Reskontrobogen.
I Følge hans Forklaring er det rigtigt, at hverken Svendsen eller Andersen har modtaget nogen Penge af ham eller været impliceret paa anden Maade end ved, at de vidste Besked med, hvad han foretog.
Efterhaanden som Tabene ved Valutaspekulationeme steg, maatte han angribe større Konti, og han kom saa ind paa at fingere Udtræk paa Carl Allers Konti, der viste Millionbeløb.
Han stoppede op med Spekulationerne i 1921. Hans samlede Tab var da 400-450.000 Kr. Resten er løbet paa Renter af de Penge, han havde tilegnet sig.
Klokken 6 i Gaar Morges tog han ud til Dyrehaven og drev omkring til en sen Aftentime. Til sine Medvidere havde han fortalt, at han vilde aflive sig. Han har afsendt Breve til de tre andre Anholdte om sin Tilstaaelse til Bankens Direktion, og Andersen og Svendsen var saaledes forberedt paa, at Politiet vilde komme. De to Funktionærer blev anholdt i deres Kontor i Banken.
Friis-Hoffmann fortalte, at han havde givet sin Forlovede Løfte om at undlade at aflive sig, og efter hele Dagen at have overvejet Stillingen, rejste han i Aftes tilbage til København.
Tilsyneladende var han dybt bevæget, da han gjorde Rede for sine Forhold. Hans Hovedforbindelse havde været Vekselererfirmaet Friis Wenck & Co., og han oplyste, at han, foruden sine Bedragerier i Banken, havde gjort sig skyldig i Forbrug af 10,000 Kr., der tilhører hans Moder, der er Enke.
Hoff-Hansen har, efter Friis-Hoffmanns Forklaring, ialt faaet 15,000 Kroner.
Naar han overhovedet var kommet ind paa Bedragerierne, var det, fordi hans Gage ikke slog til. Han havde haabet at kunne dække det Underskud, han fik, ved sine første Spekulationer, og hans Kammerater havde troet paa ham, men i Stedet sank han stedse dybere i Gæld. Han gjorde da det første Greb i Kassen paa 20,000 Kr. Nogle Maaneder senere var han oppe paa det tredobbelte.
Opdagerne fortsatte Afhøringerne Natten igennem. I Løbet af Dagen i Dag vil Sagen formentlig foreligge saa godt som fuldt oplyst.
(Nationaltidende, 19. marts 1927).
Mægtig Svindel-Affære i Privatbankens Valby-Afdeling.
Bankbestyreren og tre af hans Medhjælpere har stjaalet 600,000 Kroner af Familie-Journalens Penge.Hovedmanden blev i Aftes paagrebet i sit Hjem. - Affæren har strakt sig over en halv Snes Aar.
Et kæmpemæssigt Bedrageri blev i Gaar opdaget i Privatbankens Afdeling i Valby. Selve Filialbestyreren, Arne Friis Hoffman, og tre andre af Personalet har gjort sig skyldig i Bedrageri til et Beløb af 600,000 Kr. De har simpelthen dannet et Komplot og stjaalet Pengene fra en stor Indskyders Konto, netop det samme Trick, som Bankassistenterne i Aalborg Diskontobank benyttede i 1913, da de plyndrede Banken for det efter Datidens Forhold store Beløb af en halv Million Kroner.
Bedragerierne har strakt sig over en halv Snes Aar, og i al den Tid har de fire Mænd, der nu er afslørede, formaaet at holde sammen, saa Svikmøllen har kunnet løbe rundt.
Hvorledes Opdagelsen skete - En trist Morgenhilsen.
I Gaar Morges modtog Kontorchef Svane i Privatbanken et Brev fra Bestyrer Hoffman, der kort og godt meddelte, at han nu var klar over, at Bedrageriet vilde blive opdaget. Han var derfor sammen med en af sine Medskyldige, fhv. Bankassistent Joachim Godske Hoff-Hansen rejst ud af landet. Han udtrykker i sit Brev Haabet om, at han nu maa vinde Hærdning til at vende tilbage til hæderlige Mands Kreds og til Betaling af den Gæld, han har paadraget sig ved sine Bedragerier.
Kontorchef Svane lod straks Privatbankens Hovedledelse og Politiet underrette, og det varede ikke længe, inden Overbetjent Glud foretog Anholdelse af do to unge Mænd, der endnu arbejdede i Banken.
Da det naturligvis kræver lang Tid at afgøre, om de to Anholdte, der begge nægter at have modtaget nogle af Pengene, er direkte Medskyldige, er der blevet afsagt en foreløbig Anholdelsesbeslutning over dem, og hele Dagen til langt ud paa Aftenen var de i Forhør.
De to Hovedmænd.
Politiet savnede imidlertid de to Hovedmænd og gjorde derfor paany Brug af den Aftale, der er truffet med Monterossis Bureau om Efterlysning af forsvundne Forbrydere. En Time efter, at Monterossi havde faaet Fotografier og Signalement af Flygtningene, kunde man se deres Billede og Signalement i 20 Biografteatre rundt i Byen.
Don officielle Efterlysning af de to Flygtninge lød saaledes:
For Bedrageri sigtes:
Bankbestyrer Arne Friis Hoffman, født i Næstved den 15. September 1895, almindelig Højde, kraftig bygget, mørkt, tyndt Haar, skægløs, fyldigt Ansigt, mangler en Tand i højre Overmund, smaa Hænder, iført graa, blød Hat med nedadbøjet Skygge, svær Covercoat-Frakke, Bælte med Spænde, blommefarvet, meleret Jakkesæt,
og fhv. Bankassistent Joachim Godske Hoff-Hansen, født i Levring den 11. April 1892, middelhøj, slank, skægløs, lyseblond, bruger Briller med buede Glas, formentlig Iført blaat Tøj og mørk Overfrakke.
Begge har været savnede siden i Gaar.
Bankinspektøren aner intet.
Straks efter at Meddelelsen om Bedrageriet var blevet publiceret havde vi en kort Samtale med Bankinspektør Hald.
Vi spurgte ham. om han vidste, hvorledes et saadant Bedrageri havde kunnet foregaa gennem en halv Snes Aar uden at blive opdaget ved Revision eller Inspektion.
Bankinspektøren svarede Imidlertid kun, at han overhovedet ikke havde hørt neget om Bedrageriet, og derfor kunde han naturligvis ikke udtale sig om Sagen.
Interview med Bankdirekør C. C. Clausen.
Vi havde derefter en Samtale med Privatbankens ledende Direktør Hr. C. C. Clausen. Han udtalte, at der her forelaa et Bedrageri, som ingen Bank i Verden kan vare sig imod.
- Der foreligger her - udtalte han - et Komplot, som har arbejdet sammen i mange Aar, og da det er paa Sparekasse-kontoen, de har hævet Pengene, har ingen Kontrol kunnet afsløre dem.
Det er jo ikke saaledes, at msn indkalder Sparekassebøger til Revision. Naar der sker Udbetalinger paa disse, ledsages Udbetalingerne af Bilag, der noteres af Bogholder og Kasserer, og naar de to sammen med Bestyreren er enige i at begaa et Bedrageri, er det umuligt at etablere nogen Kontrol.
- Hvorledes opdagedes Bedrageriet?
- Ved at Bestyrer Hoffman skrevet Brev om. at han sammen med de andre havde trukket paa en stor Konto.
- Hvem havde den Konto?
- Det kan jeg ikke udtale mig om, men den var paa et langt større Beløb end det, der er Tale om her.
Nu skete der det, at Kontoen skulde bruges. Det erfarede Hoffman og dermed var han klar over, at Bedrageriet blev afsløret. Han sendte os da et Brev, som vi modtog i Morges, hvorefter Politiet belv underrettet og samtidig blev Bogholder Knud Andersen og Assitent Helge Svendsen, der befandt sig i Banken, anholdte.
Hvad er Pengene gaaet til?
- Hvad har Bedragerne brugt Pengene til?
- Jeg formoder, at det er til Spekulation. Ingen af dem var gift eller levede tilsyneladende overdaadigt. Mere ønskede Bankdirektøren ikke at udtale om den Sag, men de kommende Dage vil sikkert ogsaa bringe Oplysning ved Politiets Undersøgelse af Sagen.
Det var Carl Allers Penge.
Vi erfarer fra anden Side, at den Konto, som Bedragerne har trukket paa, tilhørte Boet efter den fornylig afdøde Udgiver af "Familie Journalen" Carl Aller. I mange Aar har han ikke trukket paa sin Konto, hvilket forklarer, at Svindelen har kunnet foregaa. Nu ved hans Død skal Skifteretten kontrollere Boets Aktiver, og man har derfor for- overordnede, ikke har turdet give langt en Udskrift af hans Konto Meddelelse om Bedragerierne, til Sammenligning med Sparekassebogen. Da det Krav blev stillet, var Filialbestyrer Hoffman klar over, at Svindelen blev opdaget.
Han har derfor underrettet sin Ven Hoff-Hansen, og de er blevet enige om at forsvinde. Formentlig har de sikret sig fornøden Kapital til en Udenlandsrejse, men herom er der endnu intet oplyst.
Nu jages de imidlertid over hele Landet og i det nærmeste Udland.
De Efterlyste anholdt.
Sent i Aftes flk Politiet hurtigere end ventet fat paa de to Hovedmænd. De har aabenbart opgivet deres Flugtplaner.
Hoffman blev anholdt ved 11-Tiden paa sin Bopæl i Valby Langgade 21, hvor en Opdager sad og ventede paa den Mulighed, at Bedrageren vilde vende hjem.
Da Hoffman kom og saa Opdageren, erklærede han sig straks villig til at gaa med til Politigaarden. Undervejs betroede han Opdageren de samme Oplysninger, som vi har anført ovenfor.
Ved Ankomsten til Politigaarden kom han i et kort Forhør hos Overbetjent Glud, og han gentog sin Tilstaaelse
Omtrent samtidig blev Hoff-Hansen anholdt. Han blev fundet hos Bekendte, der bor paa Købmagergade. Ogsaa han aflagde straks en klar Tilstaaelse.
Forhøret over de fire anholdte blev derefter fortsat i flere Timer. Vi har spurgt Overbetjent Glud om der ved Afhøringen er fremkommet nye Momenter. Overbetjenten svarede imidlertid, at han nu ansaa Sagen for fuldt oplyst, men at han efter Anholdelsen af de to Hovedmænd maatte foretage en detaljeret Gennemgang af Forklaringerne, inden Rapporterne i Dag skal forelægges i Dommervagten.
Pengene er brugt til Spekulationer.
I Nat ved 2-Tiden erfarede vi, at Forhørene over de fire Anholdte stadig fortsættes. De har alle aflagt Tilstaaelse om deres Forhold. Hovedmanden, Hoffman. har brugt Pengene til tvivlsomme Spekulationer.
Hoff-Hansen har modtaget en Del af Pengene og har med disse spekuleret i forskellige Opfindelser, der aldrig er kommen frem.
De to andre fastholder, at de ikke har modtaget Penge, men at de af Frygt for Hoffmann, der var deres Overordnede, ikke har turdet give Meddelelse om Bedragerierne.
(Social-Demokraten 19, marts 1927).
Privatbankens Valby-afdeling lå på Valby Langgade 44. Bygningen er fra 1916 og tegnet af arkitekt Axel Berg (1856-1929).
Under afhøringerne kom det frem at Hoff-Hansen bl.a. havde investeret 20.000 kr i opfinderen Oldens luftige kvæstofudvindingsmaskine. Pengene gik op i den blå luft, ligesom Olden selv.
Bestyrer Arne Friis-Hoffman fik 4 års forbedringshusarbejde, Hoff-Hansen 18 måneders forbedringshus, kasserer Helge Svendsen og assistent Knud Andersen hver 8 måneders forbedringshus. De dømtes endvidere til at betale Privatbanken det bedragne beløb af 574.566 kr.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar