28 februar 2024

Hvor dansk Ungdom dygtiggøres. (Efterskrift til Politivennen)

Tegne- og Kunstindustriskolen for Kvinder.

Grundlaget for Uddannelsen paa Tegne- og Kunstindustriskolen for Kvinder er den grundige og alsidige Tegneundervisning.

Tegne- og Kunstindustriskolen for Kvinder aabnedes i Januar 1876. Den var blevet til paa Initiativ af Dansk Kvindesamfund som et Led i Arbejdet for at give Kvinder Adgang til at uddanne sig med selverhvervende Virksomhed for Øje. Nu, da Kvinderne ikke alene har opnaaet Adgang til Universitet og Akademi - og snart sagt alle vore Læreanstalter, men forlængst har erobret sig Virkeplads indenfor det praktiske Livs forskellige Omraader, er det vanskeligt fuldt ud at forstaa, hvor betydningsfuldt et Fremstod Oprettelsen af denne Skole betød for selve Kvindesagen.

Skolen giver særlig Kursus i Knipling.

Men hvad den har betydet for Kunstindustrien, lader sig meget vel paavise Rundt omkring i vore førende kunstindustrielle Virksomheder vil man kunne møde Skolens tidligere Elever. Og mange at dem har ydet en betydningsfuld Indsats.

Gennem mange Aar - lige fra dens Oprettelse og til 1907 - lededes Tegne- og Kunstindustriskolen for Kvinder af Arkitekten, Professor Vilh. Klein og hans Hustru, Fru Charlotte Klein, der var Skolens første Forstanderinde. Deres utrættelige Og maalbevidste Arbejde skyldtes det, at Skolen snart opnaaede en anerkendt Position, og at den Uddannelse, Eleverne fik, blev saa god og grundig. Fru Klein var ikke i Tvivl om. at vilde en Kvinde arbejde i samme Fag som en Mand, maatte hun kunne gøre det mindst lige saa godt og helst lidt bedre. Og hun stillede derfor strenge Krav til Eleverne; men ikke mindre til Lærerne og til sig selv.

Denne Aand præger stadig Skolen, hvis bestyrelses Formand nu er den med Kunstindustriens Maal og Midler særdeles fortrolige og udmærkede Kunstner, Professor Anton Rosen, medens dens kunstneriske Leder er Arkitekt Gunnar B i i l m a n n-P e t e r s e n, og Malerinden Margrethe Drejer, der selv har været Elev paa Skolen, er dens Forstanderinde.

Der broderes Stramaj efter Mønstre fra pompejijanske Vægmalerier. I Baggrunden Forstanderinde Frøken Margrethe Drejer.

Endnu virker en Del at den gamle Lærerstab ved Skolen, suppleret med friske Kræfter. Og om end Søgningen i de senere Aar er taget noget af - mest sikkert, fordi der nu andre Steder er let Adgang til - ganske vist mindre grundig - Undervisning i flere af de Fag, som Skolen dyrker - har den dog for Tiden ca. 70 Elever Skolen omfatter tre Afdelinger. I den første, der er fælles for alle Eleverne, undervises hovedsagelig i Tegning, saavel Frihaandstegning som Geometri, Projektionstegning og Perspektiv. I anden Afdeling er Tiden ligeligt delt mellem Tegning og praktisk Undervisning i de forskellige Fag fortrinsvis ved Kopiering - , og i sidste Afdeling fortsættes den kunstneriske Uddannelse, idet der her stilles Eleverne frie Opgaver - saavel i Tegning som indenfor det Haandværk, de har valgt.

Skolen uddanner f. Eks. Broderere, Broderi-Tegnere, Reklame- og Mode-Tegnere, Cicelører, Billedskærere, Bogbindere, Vævere og Kniplere. Indmeldelse kan ske skriftligt eller ved Henvendelse paa Kontoret, Vestre Boulevard 10, hver Skoledag Kl. 10½ - 11½. Nye Elever optages 1. Oktb, 1 Jan. og 1. April; Indmeldelse maa helst ske 8 Dage forinden. Undervisningstiden er for første Afdeling Kl. 9- 1½ og for anden og tredie Afdeling Kl. 9-2½. Der kan desuden faas særskilte Kursus i forskellige Slags Broderi-Teknik med to Gange to Timer ugentlig Undervisning, ligesom Skolen har saavel Dag- som Aften-Kursus i Knipling med en eller to Timers Undervisning to Gange om Ugen.

Skolepengene er rimelige, og der er desuden en Del Fripladser. - For enhver ung Kvinde, der virkelig ønsker al dygtiggøre sig til kunstindustrien Arbejde, er Tegne- og Kunstindustriskolen del bedste Lærested, og den Tid, Eleven tilbringer dér, er aldrig spildt, selv om hun ikke bliver selverhvervende Kunsthaandværker.

-m

(Nationaltidende, 11. december 1927). Søndagstillæg).

Skolen lå på H. C. Andersens Boulevard 10 i en nu fredet bygning tegnet af Vilhelm Klein. Bygningen findes stadig. Skolen blev 1967 lagt sammen med Kunsthåndværkerskolen under navnet Skolen for Brugskunst, senere Danmarks Designskole.

"Tegneskolen for Kvinder" står der på bygningen på H. C. Andersens Boulevard nr. 10. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar