14 juni 2023

Svend Bach, 1912 eller 1917 - 1944. (Efterskrift til Politivennen)

Svend Bach. Født 9. marts 1917, gravstenen på Vestre Kirkegårds tyske afdeling B/627-628 siger: 16.6.12. Chauffør Svend Bach arbejdede for Gestapo. Han blev dræbt i ildkamp med modstandsmanden Flammen alias Bent Faurschou-Hviid den 8. juli 1944 i København. Se nedenstående citat:

Den 8. juli 1944 ankom "Flammen" til gruppens mødested i Bent Høgsbro Østergaards ("Gemyse"s) grøntforretning på Sdr. Fasanvej 47. Kort forinden havde Gestapo arresteret "Gemyse" i forbindelse med en anden gruppe under et møde på Slotskroen og havde efterfølgende foretaget en razzia i forretningen. Da "Flammen" intetanende trådte ind i butikken, opholdt tysk politi sig fortsat i baglokalet, mens fru Østergaard var tvunget til at betjene kunder i forretningen.

Der er forskellige - noget meget farverige - udlægninger af den episode, som nnu udspillede sig, men mest sanddruelig er Gunnar Durberg, som fortæller, at "Flammen" trådte ind i butikken:

- Tre pund kartofler, siger han som sædvanlig.

- Sågerne, lyder svaret forretningsmæssigt, og "Flamme" er straks klar over, at der er noget galt. "Flamme" betaler for kartoflerne og forlader butikken. Men han går ind i tobaksforretningen ved siden af for at få noget at vide.

Tyskerne, der sidder i baglokalet til grøntforretningen aner uråd. Det er ikke hver dag, en yngre, velklædt herre - nærmest en laps - kommer ind til en grønthandler og køber tre pund kartofler. De dukker op i tobaksforretningen for at tale nærmere med "Flamme".

"Flamme" trækker straks sin pistol og skyder på dem, før de får tid til at reagere. Så springer han ud af døren. I kantstenen står tilfældigvis en ulåst damecykel. "Flamme springer op på den og spurter over mod Kronprinsensvej, medens Gestapo-folk skyder som rasende efter ham.

På hjørnet af Fasanvej og Kronprinsensvej står en Gestapomand med sin maskinpistol. Da det går op for ham, hvad der sker, løfter han maskinpistolen. Men før han når at skyde, har "Flamme" affyret sit pistol, og Gestapomanden synker død om, medens "Flamme" forsvinder.

Den dræbte er den 36-årige dansker Svend Bach, der arbejdede som chauffør for det tyske politi.

(Peter Birkelund: Sabotør i Holger Danske) Oplysningen om at Svend Bach skulle være 36 svarer ikke til oplyste datoer ovenfor.

Gravstenen for Svend Bach på Vestre Kirkegårds tyske afdeling B/627-628. Over Bach står Polizeiassistent Hans Keck. Han blev født 25. september 1907 i Reutligen. SS-Rttf u. Polizei-Assistent. med Bef. d. Sipo u. SD Kopenhagen. Han blev dræbt under folkestrejken 1. eller 2. juli 1944 i København. Begravet på Vestre Kirkegård 5. juli 1944. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar