En affære som muligvis omhandler kendte politikere og krigsheltes ungdom: Statsminister Bluhmes søn og Karen Blixens far eller onkel.:
- I Forsalen til Folketheatret er der i Mandags Aftes forefaldet et ubehageligt Optrin, som i disse Dage bliver meget omtalt i Hovedstaden. En Gardeofficeer og et Par Reserveofficerer indfandt sig i Theatret og tog Plads i en Loge bagved en Urtekræmmer Petersen. Denne, der havde en Dame med, blev meget geneert af dem paa Grund af deres højrøstede Tale, der var af et meget upassende Indhold, og af at de, trods det gjældende Forbud, vedbleve at dampe paa deres Cigarer. Han vendte sig derfor flere Gange om og saae stift paa dem, men uden at yttre noget Mishag. Efterat begge Parter havde "ugleseet" hinanden paa denne Maade i nogen Tid, yttrede en af Reserveofficererne, hvis Navn er Bluhme (Søn af afdøde Geheimeraad B.), at det nok var bedst, at han gik hjem og trak i Uniformen for at indgyde Respekt. Han gik og vendte virkelig tilbage i fuld Uniform med Sabel paa, stillede sig bag i Logen og sagde høit til Gardeofficeren: "Aa Dinesen, tag Din Hat af, for at jeg kan see Personen dernede rigtigt." Petersen forholdt sig dog vedvarende rolig og forlod efter Aktens Slutning Tilskuerpladsen for at trække frisk Luft i Forsalen. De tre Officerer fulgte imidlertid efter, og Bluhme gik henimod ham med den Yttring: "Hvorfor har de siddet og ugleseet mig?" "Jeg vil ikke have Noget med saadan en Dreng at gjøre," svarede Petersen og vilde undgaae ham; men da Bluhme nu trængte ind paa Livet af ham, tabte P. Taalmodigheden og gav den unge Reserveofficeer et Ørefigen. Nu trak Bluhme blank og begyndte at smøre løs paa sin Modstander, men blev strax anholdt af en Politibetjent, der bød ham stikke Sablen i Skeden. Bluhme nægtede dette, da han hellere vilde jage Petersen den i Livet, som han udtrykte sig, men da Betjenten truede med at tage Sablen og den vedhængende Porte Espée fra ham, fandt han sig i at adlyde og blev derpaa ført til Hovedstationen for at afgive Forklaring. Der blev optaget et fuldstændigt Forhør og afhørt Vidner, hvorpaa Sagen er bleven indsendt til Krigsministeriet, der, som man antager, vil lade det unge Menneske slippe med Afskedigelse. Hermed vil den fornærmede Modpart imidlertid ikke lade sig nøie og har derfor indstævnet Sekondlieuten. Bluhme for Kriminal- og Politiretten.
(Kongelig allernaadigst privilegeret Horsens Avis eller Skanderborg Amtstidende 28. februar 1868)
Den omtalte afdøde geheimeråd Bluhme må være Christian Albrecht Bluhme (1794-1866). Han var konservativ politiker og Danmarks 2. og 10. statsminister (første gang fra 1852 til 1853 med titel af premierminister, anden gang fra 1864 til 1865 med titel af konseilspræsident).
Hvem er så sønnen? De uklare angivelser siger reserveløjtnant af artilleriet. Hans Emil Bluhme (1833-1926) blev også politiker. Han var søofficer og blev løjtnant 1852, afgik 1868 med titel af kaptajn (1902 kommandør). Han blev senere politiker og opstillede forgæves for partiet Højre mod Frederik Bajer. Han blev først valgt 1884, om end i opposition til Estrup, og vekslede i de følgende år mellem Venstre og Højre. Just Eiler Bluhme (1846-1934) var ifølge Haandbog for Hæren 1868 ved 22. artilleri-regiment. Han blev marts 1870 gift i København med forhenværende skuespillerinde Helga Rasmussen. Han købte 1878 en stor landbrugsejendom Skovsgaard ved Hobro og er begravet i Skjellerup (gravstedet findes stadig).
I flere aviser omtales Dinesen som A. W. Dinesen, (premier)løjtnant af 2. bataljon eller løjtnant i garden. Her er også tale om flere muligheder. Faderen må være Adolph Wilhelm Dinesen (1807-1876). Han var officer og godsejer, kendt fra Krigen 1848-1851. Han meldte sig igen ved begyndelsen af Krigen 1844, men ved overgeneralskiftet forlod han hæren. To sønner er de sandsynlige: Adolph Wilhelm Dinesen (1845-1895). Se Haandbog for Hæren 1868. Han blev oktober 1863 sekondløjtnant ved 9. regiment og deltog i Krigen 1864. Han var i 1867 blevet premierløjtnant og gjorde tjeneste i København indtil november 1870 (tog sin afsked 1873). I 1879 købte han Rungstedlund og Folehavegård og fik sammen med Ingeborg Westenholz fem børn, heriblandt Karen Blixen og Thomas Dinesen. Han begik selvmord i 1895. Endvidere Venzel (eller Wentzel) Laurentius Dinesen. Premierløjtnant, 5. bataljon (Haandbog for Hæren).
Det er uvist hvem urtekræmmer Petersen var.
- I Anledning af den igaar efter "Fyens Stiftstidende" meddelte Fortælling om en i Folketheatret, ikke i Mandags, men i Søndags, forefalden utilbørlig Scene, ere vi anmodede om at bemærke, at Fremstillingen i flere Punkter ikke er nøiagtig. Det var ikke tre, men kun to unge Lieutenanter, nemlig Reservelieutenant Bluhme af Artilleriet og Premierlieutenant Dinesen af Fodfolkets anden Bataillon, imellem hvilke og, ikke Grosserer, men Urtekræmmer L. Petersen Sammenstødet fandt Sted. Denne havde ingen Dame med, og der forefaldt ingen Ordvexel mellem ham og de unge Officierer i Logen. Ligesaalidt begyndte P. Haandgribeligheder i Forsalen. Paa det Spørgsmaal af Lieut. B., hvorfor han havde seet paa ham, svarede han, at han ikke indlod sig med Drenge. Da B. derpaa slog efter ham med Haanden, afbødede han Slaget med sin Arm og ramte derved B. med nogle af sine Fingre i Ansigtet. Nu trak B. Sablen og gav, efter at have svunget den, P. et Slag over Nakken med flad Klinge. - Efter hvad vi erfare er Politiets Rapport over det Forefaldne indsendt til Krigsministeriet, og eftersom det Skete er foregaaet paa et aldeles offenligt Sted og Gjenstand for hele Byens Samtale, er det ikke muligt, at det kan hengaae uden Paatale fra Krigsbestyrelsens Side.
(Fædrelandet 29. februar 1868)
- Der fortælles her i Byen, at en i disse Dage nedsat Krigsret har dømt Lieutenant Bluhme, som overfaldt en Mand i Folketheatret, til 3 Maaneders Fæstningsarrest i Nyborg. De militaire Domstole skulle iøvrigt have fuldt op at gjøre i denne Tid. Medens saaledes en Kapitain, som vi sidst meddeelte, har maattet tilbringe 8 Dage paa Hovedvagten, fordi han havde undladt at hilse en Oberst, skulle et Par Lieutenanter have faaet Kvarteer sammesteds, fordi de havde glemt i rette Tid at indfinde sig til Vagtparaden, og man fortæller, at en Gardist, som flere Gange er bleven straffet for Desertion og Tyveri, i disse Dage er bleven dømt for lignende Forseelser til den barbariske Straf: 150 Rottingstag, fordeelte paa to Dage, og ovenpaa 6 Gange 5 Dages Fængsel paa Vand og Brød.
(Lolland-Falsters Stifts-Tidende 30. marts 1868).
Krigsretsdom (Dagstel.). Der var for nogen Tid siden megen Tale om en i Folketheatret og dets Forsal foregaaet Scene mellem to unge Officerer og en Civil, hvilken Sag blev gjort til Gjenstand for en Krigsrets- Undersøgelse. For nogle Dage siden har denne Krigsret afsagt Dom i Sagen, og denne, der gaaer ud paa, at den ene Officeer, Lieutenant Bluhme, skal straffes med 3 Maaneders Fæstningsarrest, den anden, Lieutenant i Garden Dinesen, med 8 Dages Arrest paa Hovedvagten, er i disse Dage bleven stadfæstet af Hs. Maj. Kongen, hvorhos det er bestemt, at Lieutenant Bluhme skal udstaae sin Straf i Citadellet i Kjøbenhavn.
(Fyens Stiftstidende 23. april 1868).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar