08 juni 2023

Folkebibliotekerne og Arbejderbefolkningen. (Efterskrift til Politivennen)

Sidste Aar udlaante de kommunale Folkebiblioteker 644,000 Bind til 15,000 Laanere.
Børnene strømmer i tusindvis til Læsestuerne

Af den udsendte Beretning om Virksomheden i de kommunale Folkebiblioteker i Aaret 1915-1916 fremgaar, at der er en fortsat og betydelig Fremgang i Bibliotekernes Virksomhed. Bogudlaanet - der er vokset med 76,012 Bind - omfattede i Aarets Løb 644,668 Bind Bøger, der blev benyttet af 16,106 Laanere, hvilket er 1711 Personer mere end i Aaret 1914-15.

Benyttelsen af Bibliotekernes store Bestand af Oplysningsliteratur er i stadig Stigning. I 1914-15 udlaantes fra den ialt 126,682 Bind Bøger, i 1915-16 146.766 Bind eller henved 26 pCt, af det samlede Bogudlaan. For kun fire Aar siden var Udlaanet af den Art Literatur næppe 40,000 Bind om Aaret, mens det alt overvejende Tal af Hjemlaanet gik paa Skønliteratur og Romaner.

Bibliotekernes Budget naaede i det forløbne Aar en Højde af 102,431 Kr., hvoraf det kommunale Driftstilskud beløb sig til 92,000 Kr. Efter Omstændighederne er dette en ret anselig Størrelse i Forhold til Byens halve Million Indbyggere og i Sammenligning med de kommunale Tilskud til Biblioteker ude i Landet.

Omtrent 2500 Bind udlaanes dagligt

Som naturligt er, har Biblioteket paa Nørrebro, der er bedst Indrettet og ligger i den største Bydel, ogsaa haft den største Benyttelse, - og den er i stadig Stigning. Ogsaa flere af de andre Biblioteker viser betydelig Fremgang.

Ved de forskellige Biblioteker hjemlaantes som sagt ialt 644,663 Bind Bøger, altsaa 2560 Bind i Gennemsnit dagligt

Den største Udlaansdag var Paaskelørdag den 6. April, hvor der hjemlaantes 4450 Bind Bøger.

Besøget paa Bibliotekernes Læsestuer har i dette Aar - som i det hele taget siden Krigens Begyndelse - ikke været i nævneværdig Tiltagende for de voksne Læseres Vedkommende. Særlige Forhold har derimod i Aar medført en stor Forøget af Børnebesøget.

Af det samlede Besøgstal, 150,985 Personer, har ca. 70 pCt. været Mænd, 25 pCt Børn og næppe 6 pCt. Kvinder. Indkaldelserne til Sikringsstyrken og den ringe Arbejdsløshed i Byen har formentlig i Aar hindret mange yngre Menneskers Besøg paa Læsestuerne.

Af de fem Læsestuer er de tre nyeste hyggeligt Indrettede og ret rummelige; alle er de godt forsynede med Dagblade, Tidsskrifter og Haandbøger af enhver Art, der stadig forøges i Tal og fornyes Læsestuen. Guldbergsgade har desuden et godt teknisk Haandbibliotek, og Læsesalen i St. Kongensgade en betydelig og kostbar Samling af Haandbøger og Adressebøger for Forretningsfolk og Handlende.

Børne-Læsestuerne.

Bestyrelsen har i flere Aar arbejdet paa at faa oprettet Børnelæsestuer i de stærkest befolkede Bydele, men Planen har mødt forskellige Vanskeligheder. Man har ventet paa det private Initiativ, men det har hidtil vist sig meget svagt. Kommunen støtter en af Lærerinde, Frk. J. Rudolph ledet Læsestue for Børn med et aarligt Tilskud, og paa Folkebibliotekernes Læsestuer gives der en meget begrænset Plads for Børn. Men dette er ganske utilstrækkeligt i en Storby, hvor Titusinder af Børn fra Dag til Dag er henvist til Gadelivet med dets Fristelser og Farer og dets Spirer til alle Slags Samfundssygdomme. I egen velforstaaet Interesse har Samfundet her er vigtig Opgave at varetage, og Bibliotekerne ønsker at hjælpe til med at løse den.

Efter at Kommunalbestyrelsen havde bevilget 4500 Kr. til det forberedende Arbejde, lykkedes det at skaffe to gode Lokaler til dette Brug ved Kredsbibliotekerne paa Nørrebro og Vesterbro. Lokalerne bestaar hvert Sted af en lys og rummelig Læsesal med 70-80 Siddepladser, Garderobe og Vaskerum. Reoler, Borde og Stole er afpassede i Størrelse efter Børnenes Krav.

Bogbestanden, ca. 1500 Bind, er udvalgt blandt de bedste og smukkeste danske Børnebøger for enhver Alder fra det 6 til det 16. Aar. Den omfatter Billedbøger med Tekst, Æventyr, Sagn og Sagaer, alle velkendte Børneforfatteres Skrifter, lettere Skønliteratur, historisk og geografisk Læsning, Bøger om Dyr og Planler og om alle Slags nyttige og fornøjelige Sysler, samt Børneblade.

Der er med dette forhaabentllg gjort en heldbringende Begyndelse, som snart vil faa videre Følger.

I hvert at Byens børnerige Kvarterer tiltrænges der haardt el saadant smukt og hyggeligt Fristed for den opvoksende Slægt. Det næste Børnebibliotek er allerede planlagt og vil blive Indrettet I Biblioteket ved Nikolaj Taarn.

I de to Børnelæsestuer, der som nævnt er aabnet paa Nørrebro - Griffenfeldtsgade 4 - og paa Vesterbro - Valdemarsgade 28 - har Tilstrømningen været meget stor. Enkelte Dage er der mødt over 200 Børn. Alens l de tre Maaneder; Januar, Februar og Marts var det samlede Besøg 21,764 Drenge og Piger. Den daglige Aabningstid fr Kl. 4 - 7½ Eftermiddag.

*

Til Bogbestandens Forøgelse | Folkebibliotekerne disponeres der over ca. 30,000 Kr. aarllgt - en Sum, der Ingenlunde er for stor, eftersom der siden 1913 er kasseret og udrangeret en 8000 Bind Bøger.

Blandt de fremmede Forfatters i Skønliteratur nyder de engelske det største Ry hos os. Men det kniber haardt med at vedligeholde dem i Bibliotekerne, og det hænder stadig, at endog adskillige Bøger af saa bekendte Forfattere som Dickens, Scott, Marryat og Haggard ikke kan fremskaffes, hverken i nye eller i antikvariske Eksemplarer.

Bogbestanden var i 1916: 77,823 Bind.

Central-Biblioteket paa St. Nikolaj Plads.

I den nye Bygning ved Nikolaj Taarn, som Byen har faaet skænket af Departementschef Rentzmann, vil der bl. a. blive Indrette et Centralbibliotek.

I Bygningens Sideskibe indrettes Læsesal med ca. 100 Siddepladser og et Haandbibliotek paa 3000 Bind Bøger og 100 Tidsskrifter, samt en Udlaanssal, der ogsaa strækker sig ind i det nordre Kapel og har Reolplads til 30,000 Bind Bøger.

I nordre Kapels 2. Etage indrettes en Børnelæsestue med 60 Siddepladser.

Bygningens Indre er saavidt færdigt, at Lokalerne snart kan lndrettes og Inventariet fremstilles. Kommunalbestyrelsen har vedtaget en Bevilling paa 22,000 Kr. til de tekniske Installationer i Bygningen.

*

I Bestyrelsen for Folkebibliotekerne - hvis Formand er Borgmester Dybdal - har bl. a. vor Partifælle, Borgerrepræsentant Sophus Mortensen Sæde.

Bibliotekernes Adresser er:

Hovedbiblioteket; Gothersgade 53.
St. Kongensgade 14 (Udlaan og Læsesal).
Brogade 6 (Udlaan og Læsesal).
Valdemarsgade 28 (Udlaan og Læsesal).
Griffenfeldtsgade 4. Læsesal: Hjørnet af Guldbergsgade og Møllegade.
Østerbrogade 84 (Udlaan og Læsesal).
Gentoftegade 12, Karmel, (Udlaan).
Udlaansstatlonen i Valby: Langgade 66 (Udlaan).
Udlaansstatlonen i Brønshøj: den gamle Skole, (Udlaan).
Børnelæsestue: Valdemarsgade 28.
Børnelæsestue: Griffenfeldtagade 4.

N.-B.

(Social-Demokraten 30. oktober 1916).

Se også indslaget om tilblivelsen  af Københavns Hovedbibliotek her på Bloggen.

Kort over placeringen og fotoer af bibliotekerne i Københavns Kommune gennem tiderne kan findes på dette linkDe sorte angiver at bibliotek og bygning ikke eksisterer længere. De røde at bygningen eksisterer, men biblioteket ikke længere er i den. De grønde betyder nuværende biblioteker (2024). Et show med bibliotekernes historie kan ses på Prezi.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar