Vore Bibliotheker
Af Underbibliothekar v. det kgl. Bibliothek Svend Dahl
I.
Ogsaa udenfor Fagfolks Kreds er det næppe ukendt, at der i de senere Aar or begyndt at komme Fart i vort Bibliotheksliv. Ikke blot er de store videnskabelige Bibliotheker bleven taget i Brug i en Grad som aldrig før, men det offentlige Bibliotheks Betydning for Folkeoplysningen er bleven sat paa Programmet, "Bibliotekssagen" er bleven rejst. Det er ikke uden Fare for et Spørgsmaal, naar der gaar "Sag" i det. Det store agitatoriske Apparat, som maa sættes i Bevægelse, medfører let, at der tales mere, end der handles (og man har i Bibliothekssagen vel ikke helt undgaaet dette), og samtidig med, at Sagens Tilhængere organiseres, bliver ogsaa Modstanden mod den mere bevidst. Skønt det skulde synes at være en tiltalende Opgave at fremme og imødekomme Læselysten i et Folk, hvor Læsefærdigheden er saa almindelig som i vort, og som er saa oversvømmet af Foredrag og andre af "det levende Ord"s Velsignelser, vil Bibliothekssagen stadig møde en hel Del Modstand, navnlig af passiv Art. Men Modstanden vil blive stedse svagere, og allerede nu er der skabt et solidt Grundlag for fremtidig Udvikling.
Folkebibliothekernes Historie gaar her ligesom i Tyskland tilbage til sidste Halvdel af det 18. Aarhundrede, den altfor lavt vurderede Oplysningstid. Men Folkebibliotheket i moderne Forstand er af langt nyere Dato. Forbilledet er hentet fra Amerika, hvor der siden 1850erne er opvoxet et Bibliotheksvæsen af storslaaede Dimensioner. Et offentligt Bibliothek i helt samme Forstand som det amerikanske "free public library" faar vi ganske vist aldrig, dertil er vore Samfundsforhold alt for forskellige fra de amerikanske, og det vilde være urimeligt at overføre en tro Kopi af det amerikanske Bibliothek hertil, bl. a. fordi vort Skolevæsen er det amerikanske saa langt overlegent, at en stor Del af det Arbejde, som i Amerika tilfalder Bibliotheket, hos os er henvist til Skolen. Men i en meget væsentlig Henseende bør Forbilledet følges saa nøje som muligt: vore Folkebiblioteker maa som de amerikanske søge at komme i Forbindelse med alle Samfundslag og ikke nøjes med at være Almuebiblioteker med hele det deraf følgende Proletarpræg, saadan som de opruidelig er anlagt. Paa Skolevæsenets Omraade er Almueskolen i Færd med ogsaa i Byerne at arbejde sig op til at blive en virkelig Folkeskole; en tilsvarende Udvikling kan og skal fuldbyrdes for Bibliothekernes Vedkommende.
I det hele taget er det nærliggende og ikke uberettiget at sammenligne Skolevæsen og Bibliotheksvæsen, saa nær beslægtet som deres Betydning for Samfundet er. Og vil man da spørge, hvad der af offentlige Midler anvendes paa disse to Institutioner, kan Svaret bedst gives med et Par bestemte Exempler Københavns Kommune ofrer aarligt ca. 90,000 Kr. paa sine offentlige Bibliotheker, medens Skolevæsenet koster den omtrent 5 ½ Mill. Kr. Esbjerg giver sit Bibliothek gratis Lokale, Lys og Varme og 1700 Kr. aarlig, men betaler ikke mindre end 200,000 Kr. til sit Skolevæsen. 10 af vore 75 Købstæder har overhovedet intet offentligt Bibliothek. Og Statens samlede Tilskud til Folkebibliotekerne er ca. 55,000 Kr. Endvidere: kun 10 Købstadsbiblioteker og ca. 70 Landbogsamlinger er i kommunalt Eje, de øvrige ca. 900 ejes af Foreninger; kun i 4 Købstæder er der ansat Folk, for hvem Biblioteksarbejdet er en Livsstilling, i aIle de andre Byer og i de mange Hundrede Landbogsamlinger besørges det som en Frigerlinger besørges det som en Fritidssyssel, for hvilken der kun de færreste Steder ydes noget Vederlag. Man tænke sig vort Skolevæsen i lignende Grad baseret paa privat Initiativ og frivilligt Arbejde!
Selv under saadanne økonomiske Vilkaar er det dog ingenlunde Smaating et offentligt Bibliotkek kan udrette, naar blot Ledelsen er i de rette Hænder. Til Belysning heraf kan peges paa Forholdene i en By som Holbæk. I denne Bys gamle, uanselige Klosterbygning har "Holbæk Amts Folkebogsamling" sine Lokaler; den ejes af en Forening og er ikke stor, kun paa ca. 8000 Bind, men ikke desmindre i mange Retninger en Fremtidens Type, et Mønster til Efterfølgelse. Bibliotheket virker som Centralbiliothek for Amtet, d. v. s. det samvirker med Amtets Landsbybogsamlinger og Læseforeninger, saaledes at disse fra Centralen kan laane større og kostbare Værker, som de ikke selv kan overkomme at anskaffe, og det udsender til Amtets Herregaarde Bogkasser med Læsning for Gaardens Tyende og Arbejdere; i dets Bestyrelse sidder Repræsentanter for Amtsraadet, Byraadet og Sognebogsamlingerne. Fra denne Institution udlaantes i 1914-15 til 672 Laanere 53,842 Bind (hvoraf de 30 % var oplysende Litteratur) eller næsten dobbelt saa mange, som laantes fra Det kgl. Bibliothek i samme Tidsrum, og Læsestuen læsøges aarligt af ca. 16.000 Personer. Trods denne i Forhold til Byens Størrelse imponerende Virksomhed koster Bibliothekets Drift aarligt kun ca. 5000 Kr., af hvilke Kommunen udreder de 1000, hvilket vil rige, at den til dette Formaal kun anvender af sine samlede Udgifter. Og lignende Tal kan nævnes andre Steder fra; i Silkeborg, der ogsaa ejer et af de virksomste Bibliotheker, er det aarlige Udlaan 42,000 Bind og Budgettet ca. 4000 Kr.
Den ovenfor beskrevne Organisationsform, som fører Betegnelsen "Centralbibliothek", er endnu kun gennemfort i Holbæk og i Vejle, men Staten har ydet den sin Tilslutning ved al give et særlig stort Tilskud til disse to Byers Bibliotheker paa Betingelse af, at der i Spidsen for dem stilles en faguddannet Bibliothekar, og det er kun et Tidsspørgsmaal, naar andre af de førende Bibliotheker, som Silkeborg, Esbjerg, Aalborg, Lemvig og Næstved, følger efter og udvides til Centraler. Maalet er at faa et Centralbibliothek for hvert Amt eller maaske endog for hver større Købstad med dens Opland. Den naturlige Afslutning paa dette System vil da Statsbibliotheket i Aarhus kunne blive, Over-Centralen, hvortil Centralerne rundt om i Landet henvender sig, naar deres egen Bogbestand ikke slaar til overfor Laanernes Krav. En god Støtte for Centralerne vilde Stiftsbibliothekerne og de lærde Skolers Bibliotheker kunne blive, naar deres Bogskatte blev tilgængelige for det stedlige Folkebibliothek. Som Forholdene er nu, ligger disse store, værdifulde Bogsamlinger næsten ubenyttede hen (et Stiftsbibliothek paa ca. 40,000 Bind bar et aarligt Udlaan af ca. 500 Bindl), og vil end en stor Del af deres Bogmasse, den gamle theologiske og klassisk-filologiske Litteratur, aldrig blive taget synderlig i Brug, indeholder de dog mange Værker netop af den Slags, et Centralbibliothek har Brug for. Et Samarbejde er da ogsaa et enkelt Sted kommen i Gang, idet Næstved Folkebibliothek - trods sin ringe Størrelse et af vore fremmeligste - har faaet Adgang til at skaffe sit Publikum Bøger til Iaans fra Herlufholms Skoles righoldige Samlinger. Dette Exempel burde ikke blive staaende som det eneste; der kræves her blot en bedre Organisation, ikke forøgede Pengemidler.
(Nationaltidende 5. februar 1916, 2. udgave).
Vore Bibliotheker
Af Underbibliothekar v. det kgl. Bibliothek Svend Dahl
Ingen kommentarer:
Send en kommentar