Et Telegram fra Kolding fortalte forleden om et Spørgsmaal, sorn har vakt adskillig Drøftelse derovre .
Byaraadet havde ønsket at Overlærer-Embede besat med en Kvinde. Andragendet herom var anbefalet baade af Lærerraad, Skoleudvalg, Skolekommission og Byraad. Men alligevel var Resultatet blevet, at Ministeriet havde nægtet at sanktionere Ansættelsen, da der ikke fandtes Lovhjemmel for at besætte slige overordnede Stillinger i folkeskolen med Kvinder.
Man ved, at Forholdet her i København er et helt andet, idet en Række udmærket dygtige Damer fungerer og i en lang Aarrække har fungeret som Skoleinspektricer - den Stilling, der kommer Overlærerposten ved Provinsen Skolevæsen nærmest. Sagen er imidlertid den, at Københavns Skolevæsen hviler paa en særlig Ordning, der tillader, at Kvinderne, naar de besidder fornødne Kvalifikationer, kan indtage alle overordnede Stillinger indenfor Skolevæsenet. Da Posten som Viceskoledirektør fornylig var ledig, blev det udtrykkelig fremhævet, at den kunde søges saavel af Kvinder som Mænd.
Allerede i 1894 blev den første Skoleinspektrice ansat i København - Frk. Henriette Petersen, der nu har Ledelsen af Prinsessegade Skole paa Christianshavn. Oprindelig havde de kvindelige Inspektører ved Københavns Skolevæsen en mindre Løn end deres mandlige Kolleger. Men ved en senere vedtagen Bestemmelse opnaaede Kvinderne ogsaa paa dette Punkt at blive stillet jævnbyrdige med deres mandlige Kolleger.
I Øjeblikket er der i København sex kvindelige Inspektører: Frk. Henriette Petersen, der staar Spidsen for en Drengeskole, Frk. Haunstrup (Skolen i Sundholm), Frk. Prætorius (Tietgensgades Skole) og Frk. Ulrich (Enghavevejens Skole), der alle leder Skoler, som omfatter baade Drenge og Piger - samt Frk. Sahlertz (Dronningensgades Skole), og Fru Petersen (Frankrigsgades Skole), der begge leder Pigeskoler.
De Erfaringer, man har i København, gaar ud paa, at Kvinder gør udmærket Fyldest i de nævnte Stillinger i Folkeskolen.
Formanden for Danmarks Lærerforening, den nye Viceskoledirektør Svane, udtaler ogsaa til os, at man i Foreningens Købstadsafdeling er meget varmt interesseret i for at faa skabt lignende Forhold i Provinsen som de, der forlængst har bestaaet deres Prøve i København. Men for at man kan naa dertil udkræves der et Lov forslag om Kvinders Adgang til de overordnede Stillinger indenfor Folkeskolen.
Der forelaa i 1911 en Betænkning, afgivet af den Kommission, som var nedsat for at foreslaa nye Bestemmelser vedrørende Folkeskolen Tilsyn. I denne Betænkning var det bl. a. bragt i Forslag, at Kvinder i Købstadskolen skulde kunne faa Ansættelse som Overlærere. Imidlertid blev Kommissionen Arbejde aldrig til Lov - og efter hvad vi erfarer ved Henvendelse i Ministeriet, er der ikke Grund til at vente, al der i den nærmest overskuelige Tid vil blive fremsat Forslag herom fra Ministeriet,
Foreløbig syne det altsaa at have ret lange Udsigter med, at Lærerinderne i vore Købstæder paa dette Punkt kan opnaa samme Rettigheder som deres Kolleger her i København.
(Dagbladet (København) 26. januar 1916).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar