10 maj 2023

Laura Jacobsens Død. (Efterskrift til Politivennen)

Dødsfald

Gamle Fru Jacobsen.

Direktør Carl Jacobsens Moder, Enken efter den gamle Brygger, Kaptejn I. C. Jacobsen er, som allerede telegrafisk meddelt, Mandag Aften afgaaet ved Døden i den høje Alder af 92 Aar.

Danmark har i hende mistet en varmhjærtet og betydelig Kvinde. Det faldt i hendes Lod at blive en stor Mands Hustru og en stor Mands Moder, og hendes Betydning og hendes personlige Lødighed kan maales deraf, at hun for dem begge blev det bedste, de kendte.

Fru Laura Jacobsen var født i Thisted, hendes Pigenavn var Holst. Hun var af Natur et saare beskedent Menneske, en af de Kvinder, der afgjort skyer enhver Fremtræden for Offentligheden. I Hjemmet alene søgte hun Gerning; sin Indsats i Livet ydede hun alene igennem det, hun var, først og fremmest for sin Mand og sin Søn, og dernæst for andre, som stod hende nær. Naar gamle Brygger Jacobsen fik Kræfter og Evner til at grundlægge en af Landets største og smukkeste Virksomheder, naar han dernæst fik Hjærtelag til at ofre saa rundeligt af dens Udbytte for uegennyttige og almengavnlige Formaal, og naar Sønnen i alle Henseender saa værdigt fulgte i Faderens Fodspor, saa vil ingen kunne nægte gamle Fru Jacobsen hendes store Del af Æren derfor.

Dr. Carl Jacobsen har mere end en Gang vidnet, hvor meget han havde sin Moder at takke for. Forholdet imellem dem, var en Kærlighed, der næsten grænsede til Sværmeri, og for Fru Jacobsen var der ingen større Lykke end at være Sønnen en Hjælp til Gennemførelsen af hans Planer.

Midlerne til det prægtige Klokketaarn ved Jesuskirken var en Fødselsdagsgave fra hende til ham. Til Gengæld betragtede han Spiret paa Nicolai Taarn som et Æresminde for Moderen og alt, hvad hun havde været for ham.

Fru Jacobsen henlevede sine sidste Aar i stor Stilhed paa "Kaptejnens Villa" ved Carlsberg og omgikkes kun sine allernærmeste. Men over den gamle stilfærdige Dame var der bestandig den Højhed og Værdighed som er Afglansen af et Liv, der ikke blev levet forgæves.

(Aarhus Amtstidende 16. august 1911)


Buste på Eske Kristensens lagerbygning (nu Hotel Ottilia). Modsat alle de andre buster af Jacobsen-familien og nogle koryfæer som Pasteur kan man ikke se hvem det er. Som det fremgår er nekrologens foto taget fra busten. Foto Erik Nicolaisen Høy. 

På en afsides plads ved alteret i Jesuskirken hænger dette minde over Laura Jacobsen, sat af børnebørnene. Hvilket må være de fire ud af 8 overlevende børn som Carl og Ottilia fik:  Theodora (18. juni 1877-1956), Helge (1882-1946), Vagn (1884-1931) og Paula (1890-1981). Foto Erik Nicolaisen Høy.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar