14 juni 2023

Frederik Petersen 1853-1917. (Efterskrift til Politivennen)

Den færøske præst og politiker Frederik (Fríðrikur) Petersen (22. april 1853-27. april 1917) blev student i Reykjavik 1875. I 1876 skrev han på Regensen en sang som en tid blev betragtet som Færøernes første nationalsang: "Eg oyggjar veit". Han skrev endvidere nytårssalmen Tíðin rennur sum streymur í á' (1892) og påskesalmen Deyði hvar er broddur tín' (1900) og den færøske version af julesalmen 'Glædelig jul' (1891). Han oversatte "Fader vor" til færøsk (1892). Sangen Tú alfagra land mítt/O Færo, så fager (1906) af højskoleforstander Símun av Skarði fra Selvstyreflokken med Petur Albergs melodi anses også for nationalhymne. 

Han blev cand. theol. 1880 og sognepræst for Sandø samme år, for Suderø 1885, for Østerø 1900. Provst for Færøerne fra 1900.

Han var valgt medlem af Lagtinget 1890 og 1892-1900, og landstingsmand for Færøerne 1894-1902 og fra 1906 til sin død. I 1906 stiftede han sammen med landstingsmand Oliver Effersøe, Andreas Samuelsen m. fl. Sambandsflokkurin (Samhørighedspartiet, svarede til Venstre i Danmark), hvis første formand han var indtil sin død i 1917. De første politiske partier på Færøerne blev dannet i 1906 ud af en splittelse i sprogbevægelsen ”Føringafelag”. Den konservative fløj dannede Sambandsflokken. Den var tilfreds med Færøernes daværende stilling som dansk amt (og ville bevare den). Den progressive fløjdannede Selvstyreflokken, der ønskede færøsk selvstændighed efter et program om hjemmestyre, som den danske regering havde tilbudt Færøerne i 1903.

I Landstinget stod han udenfor partierne, i valggruppe med Højre, som han dog ikke altid stemte sammen dem. Fx stemte han for den kommunale valglov (Sigurd Berg). 

I 1905 udtalte han at køreveje aldrig ville komme til at spille nogen rolle på øerne da havet var færingernes landevej. Han tog som bekendt fejl.


Dødsfald

Landstingsm., Provst Fred. Petersen

Landstingsmanden for Færøerne, Provst Fr. Petersen, er igaar Eftermiddags afgaaet ved Døden paa Diakonissestiftelsens Rekreationshjem i København, 64 Aar gl.

Atter har Døden tyndet ud i Landstingets konservative Medlemmer,. - Provst Frederik Petersen, Færøernes mangeaarige Landstingsmand er bukket under for en langvarig, smertefuld Sygdom, som Lægerne kaldte Betændelse i Underlivet, men som vistnok var Kræft.

Døden forudsaas allerede Onsdag i Familien som en meget snarlig Udgang; man ventede ikke, Provsten vilde overleve Natten.

- Provst Petersen var en indsigtsfuld og flittig Arbejdskraft, som i Udvalgene var sit Parti til megen Støtte genem de 18 Aar, han siden 1894 med et Par korte Afbrydelser har siddet i Landstinget som Færøernes Talsmand.

Gennem sin lange Embedstid paa Færøerne, hvor han blev Præst 1885 og Provst 1900, og sin Deltagelse i Færøernes Administration - som Medlem af Lagtinget, var han Øernes mest sagkyndige Talsmand i Rigsdagen og paa den anden Side hørte han til dem, som oppe paa Færøerne dannede en loyal Modvægt mod den fra Island indførte seperatistiske Bevægelse, som den unge Mortensen repræsenterer i Folketinget.

Ganske naturligt var Provsten en meget benyttet Ordfører af Landstingets Konservative, naar kirkelige Sager stod paa Dagsordenen, og han var da ogsaa Medlem af det kirkelige Udvalg, hvor han sammen med Nordby og Grev Holstein hørte til de bærende Kræfter.

Personlig elskværdig og beskeden i sin Fremtræden, altid urban i sin Form i Salen og til Fingerspidserne loyal i Udvalgsarbejdet var Afdøde meget afholdt og respekteret i Tinget.

Provst Petersen var Søn af den i 1901 afdøde Skolelærer, tidligere Folketingsmand Johannes Petersen, han fik sin Skolegang i Thorshavn paa Færøerne, blev Student fra Reykjavik og som ung Kandidat blev han 1880 Præst paa Øerne.

Ved Siden af sin Rigsdagsgerning og sit Embede udrettede han ogsaa gennem Aarene et stort Arbejde for Afholdssagen, og hans var Sektionsmand i Foreningen "De danske Atlanterhavsøer" .

Hans efterlevende Hustru er en Datter af afdøde Sognepræst E. B. Wesenberg.

(Fyens Stiftstidende 28. april 1917)

Fríðrikskirkjan på Nes på Eysturoy (1994) er opkaldt efter ham. Arkitekt var Høgni Würdig Larsen.


Gravsted på Vestre Kirkegård Afdeling H, rk. 10, nr. 17, for provst for Færøerne Frederik Petersen 22. april 1853-25. april 1917. Sofie Amalie Petersen, f. Wesenberg, 27. februar 1861-20 september ?. Forretningsfører Henrik Bighel. Frida Susanne Bighel. Johanne Bighel. Foto Erik Nicolaisen Høy.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar