15 april 2015

En GlædesTidende for Malere, Bogtrykkere, Sæbesydere og mangfoldige andre Næringsbrugere, der behøve Roe- og Linolie

Blandt andet skændigt høkeri som drives her i København, er dette at sælgere som har fået olie fra Kongens Oliemølle har fået olie for 3 til 4 mark potten og har solgt dem igen til 6 og 8 mark. Man skulle tro at da det ikke er nogen hemmelighed at Kongens Oliemølle på retræte leverer olie til 4 mark, så ville ingen købe af disse blogigler. Men dels formår mange fattige næringsdrivende ikke at tage 40 potter på en gang, dels har man også udspredt at kongen har lagt på, dels ved mangen desværre hos os mere af, hvad der sket i Kina end her, for at bruge et stærkt udtrykt.

Store Kongens Mølle ved Halmtorvet (Rådhuspladsen, omtrent over for Industriens Hus) på Vestervold. Møllen der stod der på Politivennens tid brændte i 1853. Så det er den nye mølle man kan se her. Lille Kongens Mølle lå på Østervold (nu Østre Anlæg). (Foto fra 1860'erne). 

Man melder altså alle oliebrugende næringsdrivende og andre der ikke formår at betale de fordyrede lys, at oliemøllen på retræte sælger bestandig roe og linolie i 40 pottevis for 4 mark potten, at de mænd der bestyrer den, har sørget for at materialet ikke skal mangle i to år og at ingen sælgere får af det, så længe der er forbrugere, der ville købe. Gid vi kunne sige det samme om alle vores varer! Gid de varer opkøbte til hobe, men opkøbte på denne skønne patriotiske måde!

(Politivennen nr. 539, 27. august 1808, s. 8659-8660)