11 april 2015

Forslag til Frederiksberg Byes Indbyggere

Længe har Deres by trængt til vand. Intet godt vand har været eller er endnu at få, undtagen slotskildevandet inde i haven, som ligger afsides og er møjsommeligt at afhente, og ikke engang til alle tider er mulig. Og endelig vandet af den [bæk] som står tæt ved staldene hvis vand skønt meget brugelig dog ikke er fra kildens. Man frygter imidlertid for at denne post muligt kunne blive lukket for andre end slotsfolket.

Højlig kærkomment måtte det altså være Dem, om en lejlighed gaves til at skaffe Deres by vand, der kan trodse slotskildens i skønhed og renhed og det uden store omkostninger. En sådan lejlighed er nu kommet.


Frederiksberg Slot set nogenlunde fra Pile Alle. Lokalhistorikere vil formentlig mere præcist kunne placere degnens bolig og hvor kilden vældede op.

I den afvigte uge er af sig selv vældet en kilde op i Pilealleen på selve vejen lige over for degnens, dog så yderlig i jordvejen på højre hånd at den ved at bryde jorden fra har åbnet sig vej ned i grøften. Dette vand er ikke alene som oven sagt fundet for smagen fortræffeligt, men også ypperligt skummende med sæbe og altså blødt og velegnet til madlavning.


Nu er mit forslag at De mine herrer! modtager med kyshånd den velsignelse Vorherre har sendt dem. Herved forstår jeg at De indhegner kilden således at den er værnet mod overlast, føjer anstalt til vandets opsamling i en net og smuk vandbeholder, forsynet med haner og endelig ansætter en vogter derved til dens fulde betryggelse.


Det tilstås at dette ikke kunne ske uden at borttage 22 til 3 alen af vejens bredde. Men da vejen er mere end bred nok til stedets lille færdsel og genstanden vigtig, vil det ikke være vanskeligt at få tilladelse til at gøre dette indgreb i vejens bredde, linje og udsigt.


(Politivennen nr. 531, 2. juli 1808, s. 8523-8524)