(Indsendt)
På den vej som fører til Charlottenlund Skov, der i denne tid hyppigt besøges af Københavns indbyggere, foregår mange uordener af hvilke anmelderen anfører nogle, som han var vidne til på sin vandring til omtalte skov med sin familie søndag den 21. juli.
Herskabs-, selvejer- og hyreekvipager kørte udad både til højre og venstre side på jordvejen så nær ved grøfterne at der knap levnedes plads til 2 fodgængere ved siden af hinanden. Bønderne som efter anmelderens mening nu ikke længere må befordre, sås lærevilligt at træde i herskabernes, selvejernes og hyrekuskenes fodspor ved med deres vogne hele tiden at sætte støv i bevægelse til gene for fodgængere.
Hjemad iagttog vel de fleste kørende den høflighed at køre midt på vejen, men man måtte dog beundre nogle, især herskabers og selvejeres uforskammethed der vist ved at de på hele fjerdingsvejs distance tillod deres køresvende at jage i støvet på jordvejen på højre side, just der hvor de fleste fodgængere ilede til staden. En ekvipage med gule, eller efter hvad man i mørket kunne skimte bespændt med grå heste udmærkede sig i særdeles ved den uorden.
Om dagen når alt det kørende personale må præsummeres ved sansernes fulde brug, kan herimod indvendes at det gående personale får klæderne ødelagt af støv og må tåle en ubehagelig ukomoditet for øjne og næse. Men om aftenen når vin og brændevin har gjort sin virkning, kan ved denne jagen på begge sider let afstedkommes store ulykker.
Det var derfor ønskeligt om der med strengere tilsyn kunne rådes bod på disse uordener.
(Politivennen nr. 30, Løverdagen den 27. juli 1816, s. 450-451)
Redacteurens Anmærkning
På artiklens tilblivelsestidspunkt var det blevet overvældende populært at tage på udflugt til Dyrehaven. Kun de velhavende havde dog råd til at køre i egen ekvipage eller leje et køretøj hos en vognmand. Langt de fleste kørte med de klodsede og umagelige hyrevogne som bønderne mødte op med ved byportene. Støvet fra vognene var et stort problem indtil 1825 hvor en privatmand istandsatte vejen mod at opkræve bompenge ved Slukefter. Denne ordning varede i 90 år!Artiklen følges op i Politivennen nr. 28, 21. september 1816.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar