10 december 2016

Mere om Frederiksbergs Byveie, samt Noget om Slotshaugen.

Man har i Politievennen læst to indsendte stykker om køre- og gangvejen bag slotshaven, fra Frederiksberg til Kongevejen, hvilke stemmede overens deri at denne vej ikke kan henregnes til byveje, som i følge anordningerne skal vedligeholdes af byens beboere,fordi den befares af alle stænder og klasser, af folk fra alle dele af Sjælland med og uden læs, af herskaber, af dagvogne osv. Intet kan da vær mere rimeligt end at vejvæsenet bør vedligeholde denne, ligesom enhver anden offentlig eller alfarvej. Man gør altså håbe at den i forestående sommer vil få den istandsættelse hvortil den allerede alt for længe siden har trængt. I sin nuværende tilstand kan den snareresammenlignes med et uføre eller en stor lergrav end med en ordentlig kørevej.


Frederiksberg Slot. Det er svært at gætte sig til hvilken spadseregang artiklen hentyder til. (foto: Erik Nicolaisen Høy, 2018)

Næsten lige så slemme er adskillige af vejene i og omkring Frederiksberg. At i det mindste nogle af disse bør vedligeholdes af husejerne i nævnte by, er sandsynligt. Men man mærker nok at øvrigheden er flyttet fra byen, siden de ikke tilholdes at opfylde denne så nødvendige pligt. I langvarigt vådt vejr især om vinteren, er føret her således at man må være bange for at gå fra en gade til en anden uden at være forsynet med lygte. Og endda har man ondt nok ved at vinde frem. 

Slotshaven har i den forgangne våde vinter været slem især i visse gange. Også sidste sommer var nogle af gangene i en ubehagelig tilstand, på grund af det meget sand som lå så tykt at man næppe kunne arbejde sig frem. Publikum havde derfor banet sig en fodsti på grønsværen langs kanalen forbi slottet. Men denne bekvemmelighed er nu frataget fodgængerne ved en række tjørnevækster som hænger sig fast i damers og kavallerers tøj. At det ikke er sket for at vinde det ubetydelige græs som kan vokse på en sti af ½ alens bredde og 100 skridts længde, er man overbevist om og håber derfor at disse tjørne borttages, især da gagen desuden er smal nok for det spadserende publikum.

(Politivennen nr. 1003, Løverdagen den 21de Marts 1835, s. 181-183)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar