28 april 2020

Aalborgs Vandvæsen. (Efterskrift til Politivennen)

Aalborgs Vandvæsen. "Coll.-Tid." indeholder Følgende: Da der i Aalborg Kjøbstad kun er 3 Steder, hvor Vand tjenlig til Huusholdningsbrug kan erholdes, nemlig et Vandspring, en Pumpe i Byen og en Kilde udenfor Byen, og disse Vandbeholdninger deels ikke ere tilstrækkelige deels for langt bortfjernede for Mange af Beboerne, har Vandet i de igjennem Byen løbende Aaer været benyttet ikke alene til Vaskning, men af Mange især i de lavere Klasser undertiden endog til Huusholdningsbrug. Dette har tidligere foranlediget forskjellige Foranstaltninger fra Politiets Side, navnlig en under 8de Mai 1812 af den daværende Politimester udgiven Politiplacat, hvorved det under Mulct blev forbudt at have urenlige Render ud til Aaen eller Priveter, Svinestier, Ko og Hestestalde til eller over Aaen, deri at nedlægge Huder eller andre lignende Ting, som præpareres ved Blødning, eller deri eller i Slotsgraven at udkaste døde Hunde, Katte, Feieskarn eller andre ureenlige Ting. Men disse Bestemmelser, der senere ved Politiplacater med Amtets Approbation ere blevne gjentagne, have factisk ikke kunnet overholdes, fordi de have været for omfattende og altfor generende for de Næringsdrivende. Der er derfor fra Amtmanden over Aalborg Amt giort Indstilling til Cancelliet om, at de fornødne Bestemmelser maatte blive tagne, sigtende til, at de igjennem Kjøbstaden Aalborg flydende Aaer samt Graven ved Aalborg Slot kunde holdes frie for Umulighed, idet han i saa Henseende til senede, at det vel var anseet og ogsaa maatte ansees for tvivlsomt, om og hvorvidt Bestemmelser, som de nævnte, uden høiere Autorisation blot ved en af Politimesteren udstedt og af Amtet approberet Placat kunde erholde fornøden Retsvirkning.

Efterat der var givet Communalbestyrelsen i Aalborg Leilighed til at yttre sig over Sagen, indkom der fra Amtmanden et i Henhold til Borgerrepræsentanternes og Magistratens Erklæringer affattet endeligt Forslag i den ommeldte Henseende, hvilket Cancelliet ikke kunde andet end i det Hele finde hensigtsmeæsigt, idet der med samme fandtes at være taget tilbørligt Hensyn til ved kommende Eieres og Beboeres Tarv, uden at derved dog var opgivet det tilsigtede Øiemeed at holde det i Aaerne flydende Vand i renere Tilstand. Da Hs. Mai. ogsaa allernaadigst bifaldt det gjorde Forslag med en liden af Cancelliet anbefalet Movisieation, saa er der under 20de Juni sidstleden afgaaet et Reskript til Amtmanden over Aalborg Amt saaledes lydende:

P. s. B Vi give Dig hermed tilkjende, at Vi, efterat det af Dig allerunderdanigst indsendte Forslag, sigtende til Forebyggelse af Urenlighed i de igiennem Vor Kjøbstad Aalborg flydende Aaer og den sammesteds værende Slotsgrav, have været Os forelagte, i Forbindelse med Vort Cancellies derover afgivne Betænkning, allernaadigst ville have bestemt som følger :

§ 1. Det skal i Almindelighed i bemeldte Kiøbstad være forbudt at have Priveter ud til Aaerne eller Svinestier, Ko- og Hestestalde, hvorfra Ureenligheder igjennem Render eller paa anden Maade tilføres Aaerne. Bygnings-Commissionen skal derfor inden 1 Aars Forløb undersøge alle af foranførte Beskaffenhed allerede opførte Bygninger, som vende ud til Aaerne, og bestemme hvilke Forandringer, der med Hensyn til samme og de dertil hørende Afledningsrender efter Cmiftonitijj bederne bør skee, og inden hvilken Tid Forandringerne bør tilveiebringes.

Naar en saadan Undersøgelse af en Bygning er foretagen, indsendes en Beskrivelse af Forretningen, som bør indeholde Forklaring om de Grunde, hvorpaa de af Commissionen tagne Beslutninger støtte sig, til Borgerrepræsentanterne, for med disses og Magistratens Erklæring at tilstilles Dig, og naar Du da i Henhold til Communalbestyrelsens Erklæringer finder Dig anlediget til at approbere de af Bygningscommissionen tagne Bestemmelser, blive disse at tage til Følge, med mindre nogen Paagjældende ved de tagne Bestemmelser skulde finde sig forurettet, under hvilken Forudsætning Sagen bliver at indsende til Afgjørelse af Vort danske Cancelli. Ligeledes bliver Sagen at indstille til Cancelliet saafremt Magistraten og Borgerrepræsentanterne maatte være af ulige Meninger i Henseende til den foreslaaede Foranstaltning.

(Sluttes)

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 3. august 1844).


Aalborgs Vandvæsen (Sluttet, s. Gaars-Nr.) S 2. Naar nye Bygninger opføres ved Aaerne eller ældre ved samme beliggende Bygninger istandsættes, bliver det af Bygningscommissionen nøie at paasee, at Ureenlighedens Tilførelse til Aaerne saavidt muligt forebygges; ogsaa maa intet Bygningsarbeide, hvorved noget i saa henseende kan være at iagttage, foretages, uden at det er anmeldt for Bygingscommissionen , og denne med Amtmandens Approbation har taget fornoden Bestemmelse desangaaende.

§ 3. Naar nogen Bygningsejer lader foretage noget Bygningsarbeide, uden at have erhvervet den efter § 2 fornødne Approbation, eller han maatte tilsidesætte de i saa Henseende foreskrevne Regler, har han at bøde fra 5 kil 20 Rbd. til Politikassen efter Politirettens Kundelse, ligesom den Haandværksmester, der udfører sligt Arbeide, bliver paa samme Maade at ansee. Saavel i dette Tilfælde, som naar de i Medhold af I givne Bestemmelser ikke efterkommes, maa derhos Bygningseieren taale, at den Bygning paa hans Bekostning nedrives, med Hensyn til hvilken de foreflrevne Bestemmelser ti tre iagttagne.

§ 4. Ingen maa i Aaerne nedlægge Skind, Huder eller andre Ting, som ved Blødning præpareres, under Straf af Varernes Confiskation og en Mulct fra 1 til 10 Rbd. Under samme Mulct forbydes det i Aaerne at Udkaste døde Hunde, Katte eller andet Aadsel, Feieskarn eller deslige, og bør Vedkommende desuden erstatte de Omkostninger, som maatte medgaae til det Udkastedes Optagelse og Borttagelse efter Politiets foranstaltning. De ovenanførte Mulcte blive at idømme ved Politiretten og at tillægge Politikassen.

§ 5. Alle foranførte Regler blive ogsaa at følge med Hensyn til Slotsgraven.

§ 6. Ved Brolægningen af Byens Gader bør der drages Omsorg, for at Rendestenene, saavidt muligt faae Udløb i Fjorden.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 4. august 1844).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar