24 marts 2020

Sagen Procurator Klein Actor ctr. Arrestanterne Andreas Madsen Sandorff og Johan Gottlieb Hoegh. (Efterskrift til Politivennen)

(En Arrestant for Pæderasti idømt Baal og Brand, og en Medarrestant for Attentat paa samme Forbrydelse, anseet med 5 Aar Forbedringsarbeide.)

(Paadømt den 27de December 1843.)

Dommen er saalydende:

Under nærværende Sag actioneres Arrestanterne Andreas Madsen Sandorff og Johan Gottlieb Høegh for Omgængelse imod Naturen og for uteerligt Forhold, Sidstnævnte tillige for. Løsgængeri.

Efter vedholdende Benægtelse har Arrestanten Sandorff endeligen tilstaaet den 18de Septbr. sidstleden paa en Mark ved Falconeeralleen at have ladet Arrestanten, Høegh bedrive Pæderasti med sig, og har han navnligen vedgaaet, at immissio seminis har fundet Sted. Arrestanten Høegh har vel ikke været at bringe til Bekjendelse om den ham saaledes paasigtede Forbrydelse, men saavel ved Sandorffs Forklaring som ved de edelige udsagn af tvende Personer, der tilfældigen vare komne tilstede og have iagttaget Arrestanterne, skjønnes der at være fremkommet tilstrækkeligt Beviis for, at denne Arrestant har attenteret paa at have unaturlig Omgang med Arrestanten Sandorff, hvorimod det for hans Vedkommende ikke tør statueres, at effusio seminis har fundet Sted. Forsaavidt Arrestanten Høegh derimod actioneres for Løsgængeri skjønnes han ikke at have udviist noget saadant Forhold, at han under denne Deel af Sagen kan dømmes.

Arrestanterne, af hvilke Sandorff er 19 Aar gammel og tidligere straffet for Tyveri samt Hæleri, og Høegh, der er 23 Aar gammel, tidligere har været straffet, foruden for forskjellige militaire Forseelser, tvende Gange for Tyveri, og tvende Gange for Løsgængeri, ville for de dem nu overførte Forbrydelser være at ansee, Sandorff efter L. 6—13-15 og Høegh med en i henhold til dette Lovbud bestemt arbitrair Straf, der efter Omstændighederne skjønnes at kunne bestemmes til 5 Aars Arbeide i Kjøbenhavns Forbedringshuus. De ville derhos in solidum have at udrede Actionens Omkostninger, hvorunder Actor, Procurator Klein, og hver af Defensorerne, Secretair Schønberg og Procurator Bang, tillægges i Salair hver 5 Rbd. Sølv.

Den befalede Sagførelse har været lovlig. 

         Thi kjendes for Ret: 

Arrestanterne Andreas Madsen Sandorff og Johan Gottlieb Høegh bør straffes, den Første med Baal og Brand, den Sidste med Arbeide i Kjøbenhavns Forbedringshuus i 5 Aar, samt, Een for Begge og Begge for Een, udrede Actionens Omkostninger, hvorunder Actor, Procurator Klein, og Defensførerne, Secretair Schønberg og Procurator Bang, tillægges i Salair hver 5 Rbd. Sølv.

At efterkommes under Adfærd efter Loven.

(Juridisk Ugeskrivt, bind 5, 1843-1844, s. 523-524)

Dødsdommen ikke blev eksekveret. I Højesteret blev Sandorff og Høegh dømt til hhv. 2 og 3 års forbedringshusstraf. Hvis Højesteret havde dømt livsstraf, var han formentlig - som kutyme var - af kongen blevet benådet til tugthusstraf. Til gengæld melder historien ikke noget om hvorfor Sandorff nu "slap" med 2 år, mens Høegh "kun" fik straffen nedsat til 3.

1 kommentar: