08 december 2020

Kjøbenhavns Vandforsyning. (Efterskrift til Politivennen)

Kjøbenhavns Vandforsyning. Borgerrepræsentanternes Møde, Mandag Aften, har Magistraten sendt Forsamlingen Vandcommisnonens Skrivelse angaaende de Resultater, der ere vundne ved de foretagne Forsøg med Nedlægning af Drains og artesiske Boringer i Nærheden af Ledøie og Harrestrup. De 2,100 Rør Drains, der vare nedlagte i et Areal af 1½ Tønde Land af leret Beskaffenhed havde givet en Vandmængde, der havde varieret mellem 42 og 350 Tønder taglig. Og de 1800 Fod Drains, der vare nedlagte i et Areal af 1 1/3 Tde. Land af sandet Beskaffenhed, havde givet en Vandmængde, der havde vexlet mellem 2 Tdr. og 70 Tdr. daglig. I Følge anstillede Iagttagelser forholdt den afgivne Vandmængde sig til den paa samme Areal faldne Vandmængde paa første Sted som 93 til lue, paa sidste som 32 til 100.

Vandcommissionen ansaae del for meget tvivlsomt, om Rørene i Sommermaanederne vilde afgive Vand. Det egentlige Resultat af Forsøgene kunde derfor først efter flere Aars Forløb udbringes. Saameget synes imidlertid vist, at Hovedstadens Vandforsyning paa denne Maade vilde blive meget kostbar. - Med artesiske Boringer var der foretaget Forsøg paa 4 forskjellige Steder. Første gav 9500 Tdr. Vand i Døgnet, Andet 1000 Tdr. i Døgnet, Tredie 20,000 Tdr. i Døgnet og Fjerde 10,000 Tdr., i Alt 40,500 Tdr. Vand i Døgnet, der flyde til Damhuussøen og derfra til Kjøbenhavn. Ved Udbedring af Borehullerne formeente Commissionen, at denne Vandmængde kunde bringes op til 50,000 Tdr. Den ønskede for Tiden at lade sig nøie med rette Qvantum for ikke at udsætte Hovedstadens Indvaanere for en pludselig Forandring i Vandets Beskaffenhed. Dette Kildevand indeholder nemlig flere mineralske Bestanddele end Peblingesøens Vand. - Commissionen havre drevet sit Arbeide med Kraft, da Resultatet maatte have Indflydelse paa Planen til Vandforsyning. Et Tilskud af 50,000 Tdr. til det beregnede Vandforbrug af 100,000 Tdr. vilde gjøre det muligt at formindske Reservoirernes Indhold til det Halve, ligesom ogsaa Anlægscapitalen for det nye Vandværk derved vil blive mindre.

(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 26. marts 1852, 2. udgave)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar