Andre artikler om syerskerne i 1899 (året for Septemberforliget): Syerskernes strejke (januar-februar 1899). Fagskole for Linnedsyning (februar-marts 1899, se endvidere særligt indslag). Syerskerne i Aalborg (marts 1899). Syerskerne i Provinsen (14. april 1899). Syerskernes Levevilkaar (19. juni 1899). Kvinderne svigtede ikke (29. august 1899). Da Syerskerne blev udelukkede (1. september 1899). Syerskerne (30. november 1899).
Fagskole for Linnedsyning. En Kreds af Damer har i disse Dage sluttet sig sammen om den smukke og humane Tanke ved Oprettelsen af en Fagskole for Linnedsyning at bidrage til, at vore mange Linnedsyerskers Livsstilling kan blive noget taaleligere, end den nu er. I den Henvendelse, som denne Damekreds retter til Publikum, oplyses det, at der ved grovere Linnedsyning ved energisk Arbejde i eget Hjem kan i en Arbejdstid af 12 Timer tjenes 1 a 1½ Kr., ved finere Linnedsyning 2½ a 3 Kr. Herom udtales det - og sikkert med god Grund - at Existenskampen for de førstnævntes Vedkommende selvfølgelig er særlig haard, medens for de sidstnævnte Syersker Konkurrencen baade med Udlandet - særlig Tyskland - og med bedrestillede Damer, der udføre Linnedsyning som Bierhverv og for særlig lav Betaling, spiller en stor Rolle. Saavel Syersker som Arbejdsgivere ere af den Mening, at det er den mangelfulde Uddannelse, der maa anses for at være en Hovedgrund til vore Syerskers daarlige økonomiske Stilling.
Det maa derfor anses for en særdeles praktisk Tanke, at der nu fra 1ste Maj d. A. at regne vil blive oprettet en Fagskole for Linnedsyning (med Lokale i Nørregade 33, Stuen, Dansk Kvindesamfund). Eleverne skulle, som rimeligt er, betale et moderat Vederlag for deres Uddannelse, men man haaber ved Bidrag fra Publikum at kunne give Elever, der ville have en længere og grundigere Uddannelse, i alt Fald gratis Undervisning og muligvis Betaling for deres Arbejde, ligesom ogsaa Hjælp f. Ex til Anskaffelse af Symaskiner, naar Eleverne efter endt Uddannelse opnaa fast Arbejde.
Følgende Damer: Fru Carl Melchior, Fru Vigo Rantzau, Fru Charlotte Norrie. Frk. Wilhelmine Nerup, Kasserer (Dr. Tværgade 7) og Fru Dagmar Schmiegelow, Formand (Nørregade 18), modtage Indmeldelse saavel af Medlemmer af Selskabet som af Elever til Skolen.
Vi ledsage denne Opfordring med vor bedste og varmeste Anbefaling. Vi kunne ikke tro andet, end at det er en Sag, der vil finde Anklang i vide Kredse, og at man her ikke blot vil lade sig nøje med at vise sin Sympati i Ord og Tanke, men at man i Handling, altsaa i Form af Pengebidrag vil hjælpe den sammentraadte Damekomite til at løse den ingenlunde lette Opgave.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 21. februar 1899. 2, udgave).
Linnedsyersker.
Fagskolen for Linnedsyning
som vi tidligere har omtalt, har nu lejet Lokale paa Nørregade 33 i Stuen i Dansk Kvindesamfunds nye Lokaler, og begynder sin Virksomhed den 1. Maj. Indmeldelser modtages af Formanden, Fru Dagmar Schmiegelow, Nørregade 18.
Bestyrelsen beder os meddele, at den ved samvittighedsfuld Undersøgelse af Arbejdsforholdene, dels gennem et større Antal Syersker, dels hos flere større Arbejdsgivere, har faaet den bestemte Opfattelse, at en af Grundene til de danske Linnedsyerskers daarlige Lønforhold ligger i en mangelfuld Uddannelse hos Kvinderne. De kan ikke arbejde tilstrækkelig hurtigt og praktisk ved den grovere Linnedsyning og ikke tilstrækkeligt elegant og omhyggeligt ved det finere.
Følgen er, at de store Forretninger slet ikke laver det sine Arbejde udføre herhjemme. De tyske Kvinder er fiksere til deres Haandarbejde og nøjes formodenlig med en daarligere Løn. Kunde vore danske Linnedsyere derimod lære at udføre den elegante Linnedsyning, vilde Fabrikanterne lade det udføre herhjemme, da dette vilde kunne betale sig, selv om de skulde betale en betydelig højere Løn. Det viser sig nemlig, at de enkelte dygtige Linnedsyere, der er beskæftiget med fint Arbejde, tjener 2½ a 3 Kr. daglig, hvorimod en almindelig Linnedsyer kun kan naa til 1 a 1½ Kr ved 12 Timers Arbejde.
Skolen forlanger et moderat Vederlag for Uddannelsen, men haaber ved frivillige Bidrag at kunne give Fripladser, ligesom den tænker sig, ved eventuelt Overskud, at hjælpe Eleverne til Anskaffelse af Symaskiner osv.
Enhver, der ønsker at støtte Sagen, kan indtræde som Medlem mod et aarligt Bidrag af en Krone, som særligt Medlem mod at betale mindst 5 Kr., for hvilket Beløb der da erhverves Ret til at udtage Elevarbejde.
Det er den anden Fagskole i Rækken, som Kvinder har oprettet. Fagskolen for Kjolesyere har allerede i flere Aar arbejdet med Held og sendt flinke Syere ud, der har skaffet sig højere Løn end almindelige Syere. Dens Lokale er Vingaardsstræde 21.
Joh. M.
(Social-Demokraten 5. marts 1899. 2. udgave).
Indtil 1912 annoncerede skolen stadig. Indtil 1906 var adresse Nørregade 33. I 1907 lå skolen Købmagergade 53, i 1912 Østergade 7, 2. sal. Kvinder uddannet på skolen averterede indtil 1913.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar