14 juli 2014

Politi for Byggende.

Så længe et hus står under bygning, byder sikkerhed såvel for den der bygger som for de der må passere bygningsstedet at der oprejses afskærmning der ikke alene kan forhindre tyveri af bygningsmaterialerne, men også sikre de forbigående som ved det eller andet stykkes nedfald kunne blive beskadiget. Men er huset færdigt og årsagerne til hvorfor stilladset blev rejst, ophørt, bør dette nedtages straks. 

Rudolphi Kloster i Sankt Peders Stræde har henved ½ år været færdigt fra tømmer- og murmestrene, og endnu betager et omkring dette hus oprejst fjelleværk fortovet for fodgængerne. Da det går langs ud over rendestenen, stopper det også i påkommende vandløb vandet til megen ulejlighed for naboen hvis kælder derved sættes under vand. 

Imidlertid skulle dette stillads mellem så mange andre unødvendige og skadelige, ikke have frapperet anmelderen dersom ikke en skødesløshed af brokommissionen havde gjort det endnu mere skadeligt. Det optager som sagt fortovet og nøder derved enhver fodgænger som møder en vogn, til at retirere ind på det modsatte fortov, på dette uden for huset nr. 166 er en af de brede fortovssten brækket af ud mod rendestenen, og formodentlig ved den vedvarende sliden og falden blevet så rund og glat som om den var drejet. Enhver som passerer dette fortov især om aftenen og tror at den ene sten er som den anden, vil sikkert vågne af sin vildfarelse i rendestenen. Formodentlig var anmelderen heraf på samme måde kommet til kundskab om denne farlige sten da han for nogle aftener siden måtte passere Sankt Peders Stræde på en tid da en stor mængde vogne som tilhørte et i gaden værende teaterselskab, spærrede gaden, dersom ikke gadens menneskekærlige vægter - hvem han herved aflæggersin taksigelse - havde advaret ham. Anmelderen håber at det er nok at have gjort de ansvarlige opmærksomme på disse to her anførte uordener for at se dem afhjulpet.
a - b

(Politivennen. Hæfte 5, nr. 58, den 1 Junii 1799, s 916-918)


Redacteurens Anmærkning

Rudolfi Kloster. Der kan næsten ikke være tale om andre end Sankt Peders Stræde 12-12a som blev opført i 1798 som Morten Budolphs Kloster. Det passer meget godt med de oplysninger som ståri artiklen.

Sankt Pedersstræde 166 er vore dages nr. 23. Husets opførelsesår angives til 1796-97. Ironisk nok blev huset opført for tilsynsmand ved brolægningsvæsenet Johan Christian Steglich.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar