22 august 2014

Klage over Betlere på Fyn

Der er i provinsen Fyn hele flokke omløbende tiggere på landet, som med tiden kan blive meget farlige for den almindelige sikkerhed. Derfor ville regeringens landsfaderlige interesser være bedst tjent med en almindelig nøje og streng overholdt fattigindretning. Når ethvert sogn  alene brødfødte sine egne fattige, kunne man i tide forebygge de nævnte ulykkelige følger. Især ville man forbedre de syge og sengeliggende husvildes kår, såvel som de, der havde mange fattige uforsørgede børn at opdrage ved at holde disse sidste i skole, i stedet for som dagdrivere at strejfe om i landet. Og når de store, stærke, arbejdsføre mennesker, hvoraf endog nogle er formuende, der nu løber landet om og tigger, nødtes til på en kristelig måde at tjene deres brød, da ville heller ikke hverken agerdyrkeren, fabrikanten, eller håndværkeren mangle hænder. Det var også meget at ønske at omløbende fremmede tiggere ved strengt opsyn ved færgestederne ikke måtte tillades at komme ind i provinsen Fyn, der nu vrimler af dem.

(Politivennen. Hæfte 11, nr. 135. 22. november 1800, s. 2154-2155)


Redacteurens Anmærkninger.

Løsgængere, dagdrivere og tiggere blev anset for at være til fare for andre. Det fremgik også af Fyens Stifts Kongelig allene privilegerede Adresse-Avis, 21. december 1798:
Odense den 21de Decebr. Efter Beslutning af Landets Øvrighed begyndte her i Egnen omkring Odense i Onsdags den 19de en Inqvistion eller Huusrandsøgning efter fremmede og indfødte Tiggere og ande mistænkelige Landstrygere. Denne Betler-jagt havde de gode Følger at i Ravnebjerg og Schouboe Herreder allene bleve opbragte et betydeligt Antal, hvoraf 12 (6 af hvert Herred) strax bleve dømte til at arbeide i Tugthuset 1, 2 og flere Aar. Disse ere strax transporterede til samme, og 3 personer, hvoraf den ene især er mistænkelig, sidde endnu her i Raadhuset. - Hvor velgiørende vilde ikke slige Streifetog oftere være for Landmanden, som vist er udsat for megen Fare af slige frække og tyvagtige Dagdrivere!
Variationerne af dagdrivere omfattede ifølge Fyens Stifts Kongelig allene privilegerede Adresse-Avis og Avertissements-Tidende, 27. marts 1799 også en lidt særlig gruppe:
I Smaalehnenes Amt have adskillige Dagdrivere (deriblant Bønder og Skomager-Drenge af 18 til 20 Aars Alder) fundet paa at streife Landet om, og holde offentlige Taler og Forelæsninger over Religionsfaget for Almuen, som ogsaa baade i Huse og aaben Mark have samlet sig, for at høre paa dem. Disse selvgjorte Prædikantere blive af Øvrigheden paagrebne og indsatte i Tugthuset som andre Løsgiengere. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar