09 oktober 2014

Om Øl af vindtørret Malt

Man ved at køletørret malt koster ildebrand, og udsætter for ildsvåde. Man påstår at ovntørret malt giver et opblæsende øl, foruden at det heller ikke kan tilvirkes uden brændsel. Så meget desto mere var det ønskeligt, at den prøve hr. kammerråd With i disse dage har foranstaltet, af øl, brygget af vind- eller lufttørret malt, måtte føre til at alt det malt som forbruges så meget af her i staden og landet blev tilvirket uden ild. Derved kunne man undgå og forebygge megen fare og skade og spare mange penge i brændsel.

Kammerråd With samlede subskribenter for at anstille en omfattende prøve. De som tegnede sig var følgende, i kronologisk orden: Kapt. Lind, grosserer Kyhn, vinhandlerne Sørensen og Boltz, grossererne Hansen og Walker, Wilkens, Dems, Mægl. Hetscher, urtekr. Weibel, landinsp. Lund, komm. Rejersen, gross Hage og Andresen, mægl. Howis, kommerceråd Rabeholm, J. R. Mejer, Møller et A. Horn, ?assard, W. Lauritzen, Ballen et Trier jun., C. F. Hammerich, R. Schiøtt, mægler Jürgensen, proviantsforv. Bastian.

Fribrygger Jakobsen påtog sig bryggen. Et kvantum af 10 td. byg blev gjort i malt ved luften. Øllet blev brygget. 4 sorter til 4½ rd eller 3 [] potten, til 2 rd eller 1 1/3 () pot., og til 1 2/3 rd, eller 8/9 [] potten. Smag og skær var behagelige, og det sprudlede efter ønske.

Da denne malttillavningsmåde tillige har den fordel at maltet kan gøres på alle tider af året, så at byggen kan købes til de laveste priser og straks beredes, uden at penge behøver at stå i et stort forråd!


(Politivennen. Hefte 17. Nr. 215, 5. juni 1802, s. 3437-3438)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar