13 januar 2015

I anledning af Hr. Beautains Benefice

Et meget påfaldende faktum er indløbet ved denne Benefice. Dette nemlig at i mandags kom en lille pige til en bekendt mand her i staden med en liste på loger, som var til at få til hr. Beautains Benefice. På denne liste havde to af byens meget agtede mænd allerede dengang indtegnet sig. Manden tegnede sig for en 18 marks loge, som han betalte med 10 rigsdaler. Desuagtet blev derefter sendte hr. Beautain en billet til ham til en anden loge end den han havde tegnet sig for. Misfornøjet opsøgte han selv hr. Beautain og forlangte enten den reserverede loge eller sine penge. I en ikke behagelig samtale, der her ikke bør nedskrives, nægtede hr. Beautain at den liste med loger var sendt fra ham eller besørget sendt af ham..

Den omtalte mand lod derfor pigen efterlyse i Adresseavisen. Hun indfandt sig og gjorde rede for sin omgang således, at hun var sendt af hr. P. Øgaard, boende på hjørnet af Skvaldergården og Dybensgade nr. 201 og 202, og at han var bemyndiget af hr. Beautain selv.

Dette er det blotte faktum, fremstillet uden kommentar, hvilket vel publikum ikke vil undlade at gøre selv, ifald ikke de herrer Øgaard og Beautain offentlig bekendtgør tingens sande sammenhæng. En af to er imidlertid en uundgåelig følge. Enten at hr. Øgaard uden hr. Beautains tilladelse har samlet subskribenter på dennes benefice, eller at han gjorde det med hr. Beautains vidende og minde. I sidste tilfælde ville følgen blive, at hr. Beautain havde samlet subskription på loger, men ikke ladet folk få de loger, de havde valgt!!!

(Politivennen nr. 363, 6. april 1805, s. 5767-5769)

Redacteurens Anmærkning

Artiklen blev fulgt op af en erklæring i Politivennen nr. 364, 13. april 1805, s. 5783-5787 og et svar på denne i Politivennen nr. 365, 20. april 1805, s. 5797-5798.

1 rigsdaler var 6 mark. Så manden havde altså betalt de 18 mark med 60 mark.

En beneficeforestilling var en forestilling hvor billetsalget gik til en af de medvirkende, eller til et velgørende formål. Hverken Beautain eller Øegaard optræder i Kraks Vejviser.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar