03 juni 2019

Kiøbenhavn, den 23de October. (Efterskrift til Politivennen)

I denne Maaned have de herværende Tropper foretaget Vaabenøvelser udenfor Staden, saaledes at de den 3die, 5te, 7de og 12te October maneuvrerede i eet Corps paa Stadens Broer og Fælleder imod en suppponeret. Fiende.
Den 10de October vare Tropperne afdeelte i 2de Corpser, hvoraf Hans Majestæt Kongen behagede Selv at kommandere det ene Corps, hvilket angreb det andet, som commanderedes af Hans Høihed PPrinds Frederik Ferdinand til Danmark. Dette Corps retirerede fra sin Position ved Lygten og Grøndal til Gladsaxe Bye og Omegn; men da det efter Suppositionen var antaget, at samme fik Forstærkning, gik det angrebsviis til Værks og attaquerede i forskiellige Colonner det Corps, som Hans Majestæt Selv commanderede, hvilket da retirerede ind til Lygten og Grøndal, hvor de sidste Positioner bleve tagne og Maneuvret endt.
Den 14de dennes vare Tropperne atter afdeelte i 2de Corpser, hvoraf det ene; som Generallieutenant, Greve af Schmettau commanderede, forestillede Avantgarden af et fiendtligt Corps, som var rykket frem og stod deels ved og deels paa Røveskovs Bakke, havende sine Feldtvagter og Forposter staaende i Egnen Sønden for Gientofte og Vangede Byer. Det andet Corps, som commanderedes af Generallieutenant Greve v. d. Schulenburg, angreb i 3 Colonner hiint Corps og drev det tilbage til Egnen, Sønden for Lyngbye, hvor det efter Suppositionen var antaget af Generallieutenant Greve v. Schmettaus Corps fik Forstærkning og skulde begyde at agere angrebsviis. Generallieutenenant Greve v. d. Schulenburgs Corps begyndte derfor Retiraden, som skeet i 3 Colonner, nemlig Hovedcolonenne ad Kongeveien til Lundehuset, høire Flanke-Colonne over Jægersborg, Gientofte til Bernstorffs- eller Ordrupveien og venstre Flanske-Colonne over Vangede til Søeborghuus. Da Colonnerne, forfulgte af det fiendtlige Corps, vare ankomne paa disse 3de Punkter, endtes Maneuvet.
Hans Majestæt Kongen har med Velbehag atter i Aar seet Sine herværende Tropper udføre lle Bevægelser saavelsom Maneuvren i det Hele med al den Orden, Rolighed og Raskhed, som kan forlanges af et vel dresseret Armeecorps, ligesom at de forskiellige Vaabenarter stedse paa den meest hensigtsvarende Maade have benyttet Terrainet, saaledes som det egner sig for enhver især; hvorfor Hans Majestæt ogsaa har tilkiendegivet disse brave Tropper Sin allerhøieste Tilfredshed.

Dagen 23. oktober 1820.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar