05 januar 2016

Ønske om et Par Manglers Afhjelpning i Roeskilde.

Højstærede hr. udgiver!

Blandt de mange, både fysiske og moralske lyder og uordener der af og til er påankede og drøftede i Deres almennyttige blad, har jeg også med sand fornøjelse set at man på den senere tid heller ikke har glemt at påtale en eller anden mangel der som oftest kunne finde sted i de hovedstaden nærmest liggende købstæder. Og som upåtvivleligt må være til sand nytte. På grund heraf tillader jeg mig også herved at berøre en mangel i Roskilde, nemlig den dårlige gadebelysning i de mørke vinteraftner og nætte der fra Arilds tid har eksisteret og endnu eksisterer i denne by, og som vist af mange, især af fremmede rejsende er blevet ønsket afhjulpet. Det må virkelig være påfaldende for enhver som rejser igennem Roskilde om natten at der på en distance af omtrent ½ fjerdingvej (hvilket man nok kan antage den lange hovedgade, nemlig Adelgade i forening såkaldte Ringstedgade her at være) ikke er flere end 7, siger og skriver syv, lygter til at oplyse nævnte lange gade, og hvoraf følger at ikke alene de mange rejsevogne der i mørke tågede vinternætter farer forbi hinanden, ofte må karambolere og kuskene være glade ved at slippe med knækkede vognaksler, men endog gående generes ikke så lidt af dette blændende lygtesyn.

Hertil kommer de mange så stenafvisere der som en lille pilealle er plantet på begge sider af nævnte lange gade og som har afstedkommet næsestyvere og benskade for en eller anden Bachi søn når han om natten som jo en gang imellem kan hænde, med en pæn lille rus er tøflet til sit hjem. At begge ovenanførte dele, såvel den dårlige gadebelysning som de mange afvisere, især ved faste- og vintermørkets tider er til stor ulempe for de stakkels bønder og deres heste, har indsenderen flere gange lagt mærke til, og derfor ofte i sit hjerte ønsket at disse mangler dog engang måtte blive afhjulpet.

At Roskilde lige såvel som alle andre købstæder kan have sine byrder og besværligheder, og at borgerne derfor især i disse pengetrange tider, kunne have ondt nok ved at bidrage deres skærv til en bedre gadebelysning, er troligt. Men da de her omtalte genstande virkelig er af den beskaffenhed at de øjeblikkelig burde tages i nøjelse overvejelse for at manglerne snarest muligt kunne blive afhjulpet, så er indsenderen vis på at den ellers lige så nidkære som retskafne og duelige politimester samme sted, sikkert vil gøre alt hvad der står i hans magt for at dette onde kan afhjælpes, og hvorved han vist meget ville forbinde indsenderen og flere.

(Politivennen nr. 431. Løverdagen den 3die April 1824, s. 6971-6973)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar