02 juni 2016

Ønsker i Aarhuus.

Århus er som bekendt en af de købstæder der har det største besøg af rejsende da den er en samlingsplads såvel for dem der vil til Sjælland som for dem der kommer derfra og agter sig til Hamborg, Tyskland og videre. Siden dampfarten mellem Jylland og København er kommet i stand, er antallet af de rejsende meget tiltaget, og vil sikkert tiltage endnu mere ved den lette samfærdsel som denne herlige opfindelse skaffer. Det er derfor byens pligt som dens fordel at skaffe de rejsende alle de bekvemmeligheder og behageligheder som det står i dets magt, og ligesom man må tilstå at der i de senere år er sørget for de rejsendes bekvemmeligheder ved gode herbergsteder hvor man får billig og god behandling, ved temmelig god og billig befordring, ved smukke anlæg udenfor byen til behagelige spadseregange såvel for fremmede som for byens indbyggere, ved en badeindretning der dog kunne ønskes noget udvidet, så kan man heller ikke nægte at der endnu er adskilligt at ønske hvis savn er og alt for længe har været mærkbar såvel for indbyggerne som rejsende der i nogen tid opholder sig der, nemlig:

1) Bedre brolægning af gaderne. Som højst trængende hertil vil man blot nævne Mejlgade især den ende der går mod Randersvej.

2) En bedre belysning af gaderne om vinteren. Dette savn er så meget mere mærkbart som gaderne ikke er godt brolagt, og passagen på fortovene i de gader hvor disse findes, spærres aldeles af udspringende trapper, karnapper og kælderlemme.

3) At gadernes navne påmaledes alle gadehjørner. Denne foranstaltning som er til megen bekvemmelighed for fremmede, kan udføres med lille bekonsting, men er endnu ikke så almindelig som fx i Horsens og flere andre byer.

Ser man hen til de foranstaltninger, anlæg og forbederinger der i de senere år er udført i den mindre købstad Vejle, hvor i blandt man blot vil nævne det betydelige havneanlæg, så tør man håbe at Århus der både i henseende til dens størrelse og dens handel er af mere betydning, sikkert snart vil få disse, i den bedste mening påpegede mangler afhjulpne da sådant vil geråde øvrigheden til ære, byen til pryd og dens borgere til nytte.

(Politivennen nr. 682, Løverdagen den 24de Januar 1829, s. 60-63)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar