28 december 2016

Er det Lægerne tilladt at obducere Liig af Patienter, der for Betaling have været indlagte paa Frederiks Hospital, uden dertil at have erholdt Familiernes Samtykke?

For kort tid siden indlagdes et ungt menneske der led af brystsyge, på Frederiks Hospital hvor han efter nogle dages forløb afgik ved døden. Dagen efter indfandt nogle af hans pårørende sig på hospitalet for at se den elskede afdøde for sidste gang, hvilket de dog ikke opnåede da der af en tilstedeværende blev givet vink om at det var bedre ikke at se liget i dets nuværende tilstand. De måtte altså forlade hospitalet med uforrettet sag.

Men på begravelsesdagen erfarede nogle af sørgefølget der ville se liget, at dette var blevet obduceret da hovedet var sammensyet, øjnene udgravede af deres huller og borttaget. Der kan lige så lidt være tvivl om at denne familie såvel som enhver fornuftigt tænkende ville til videnskabernes fremme have givet sit samtykke til ligets obducering, når den derom var blevet adspurgt, som at det måtte være påfaldende uventet at se liget i en mishandlet tilstand, hvilket således kunne give anledning itl formodning og rygter om en unaturlig dødsmåde. Ovenstående spørgsmål er fremsat for at man hvis det besvares bekræftende, ikke skal overraskes på en ubehagelig måde når man i fremtiden på hospitalet måtte finde et lig i en tilstand hvori man ikke havde ventet at finde det.

(Politivennen nr. 1037, Løverdagen den 14de November 1835, s. 764-765).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar