16 januar 2017

Panoramer af Kjøbenhavns Tivoli.

Dr. Speths boksfigurkabinet og panoramasamling i Brøndsalen i Gothersgade er i disse dage blevet forøget med to nye udmærkede panoramer af danske kunstnere. Hr. Rosent, elev af Kunstakademiet, har fra sit høje standpunkt, det øverste af rutsjebanen, for vores øje fremstillet hele den sydøstlige del af Tivoli, med stadsgraven, Dahls og Kones Assention over denne til øen. Baggrunden danner et herligt rundmalerie af Københavns sydøstlige side med Frue- og Petrikirke, Christiansborg Slot, Christianshavn med Frelsers- og Frederikskirken, Amager og hele Kalvebodstranden. Luften er som tyskeren siger "wunderschøn." 

Hr. Pløtz har leveret et panorama eller rettere sagt et kosmorama, som vist er det eneste i sit slags, der nogenlunde er forevist her. Man ser nemlig en del af Tivoli under et Vauxhal. Hele rutschebanen er oplyst af lamper, på cirkus rides der under en herlig lysende lysekrone, bag rutschebanen ser man konditorens stærkt oplyste vinduer, kroner og lamper ses overalt. Månen skinner svagt igennem skyernes åbninger. Det hele er særdeles godt fremstillet og må fængsle enhver tilskuers øje på længere tid. 

Da Hr. Speth foreviser kun sit voksfigurkabinet og sine panoramaer der består af flere udmærkede, en kort tid, gør vi elskere af sådanne sager, såvel som forældre og bestyrere af skoler, der her kan skaffe deres børn en behagelig og billig fornøjelse, opmærksomme herpå. Hele skoler kan få kabinettet at se for en billig betaling efter overenskomst.

Politivennen nr. 1468. Fredagen, den 16 Februar 1844. Side 105-107).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar