24 august 2017

Om Bazaren paa Kongens Nytorv.

I Adresseavisen i mandags forrige uge stod et stykke til Københavns Kommunalbestyrelse hvis hensigt var at tiltrække sig dens opmærksomhed om den tiltænkte bazar ikke kunne blive opsat på Kongens Nytorv. Dette stykke har fundet stor medhold idenfor de 36 mænds forsamlingsstuer, og synd er det også for torvets beboere, for byens skønhed, for de tilrejsende og for enhver der har sans og smag. - Hvad brolægningen vil lide om den end repareres der hvor bygningens fundament nedrammes, vil erfaringen vise. Men let er det at forudse at kørevejen mere og mere indskrænkes og den smukke og kostbare brolægning går for tiden til grunde. Dog derfor har man også forlangt 200 rigsbankdaler i godtgørelse! Og til hvad nytte er denne bazar- har man ikke endnu indset at hverken Tivoli-bazaren eller Børs-bazaren vil holde sig - den vil ruinere utallige små håndværkere som har deres udsalg hjemme. Mange butikker, kostvart indrettede, vil syne sammen og til hvad nytte - blot til fordel for enkelte. Vi håber at Danmarks største kommune ved denne tilladelse dog har reserveret at det er danske frembringelser der udstilles, og ikke fremmed guldsmedearbejde, drejerarbejde, parfumerede cigarer - eller alt med fremmed etikette, urmagernes komposition ikke at forglemme, og således i mangfoldige gene. Det er sikkert dårlig industri at overtrække en paraply hvortil skelettet kommer fra udlandet, således også at sætte ure sammen hvoraf sågar skiven med dansk indskrift forskrives. Toldvæsnets bøger kan udvise en del.

Urigtig bliver altid at indrømme sådant et foretagende til fordel for nogle, og så at sige give dem for det meste frit lokale som andre må betale i dyre domme.

Man skulle tro at den erfaring man havde høstet ved at overlade Carstensen 14 tønder and af byens jorder til Tivoli for intet havde henledt de ansvarliges opmærksomhed på det tilsyneladende uretfærdige imod det almindelige heri - 400 Tivoliaktier var lønnen, for det i bladene omtalte af ham leverede materiale var vel ikke blevet indbragt til mange skilling om salg havde fundet sted.

Det havde været bedre om hele den samlede magistrat in corpore havde bedt hans majestæt om snarest mulig at befale anlagt en byen værdig bro til landingen ved Toldboden, for at hovedstaden ikke skal stå tilbage for andre byer, ja så at sige til skam.

Men lystrejsende iberegnet i følgende sommer var vel 100.000 mennesker i året bundet at stige ned i kaptajn Eskildsens usle både som i mørke endnu mere er utålelige, og i regnvejr ikke byder mindste skjul.

(Politivennen nr. 1454, Fredag den 10 November 1843, side 715-717)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar