03 maj 2023

Prof. Johan Julius Exner. (Efterskrift til Politivennen)

Professor Exner.

Prof. Johan Julius Exner, den kendte danske genremaler, er født d. 30. november 1825 og fylder således i dag 80 år. Han har vundet stor yndet hos publikum ved sine populære fremstillinger af bøndernes liv særlig på Amager og Fanø. Ved siden heraf har han udført flere portrætgrupper. Exner har siden 1864 været medlem af Kunstakademiet i København.

(Roskilde Avis, 1. december 1905).


Johan Julius Exner (1825-1910). Fotograf Vilhelm Tilge (1843-1896). Det Kongelige Bibliotek. Fri af ophavsret.

Maleren J. J. Exner død.

Den gamle berømte kunstmaler, professor Exner er i morges afgået ved døden i en alder af 85 år. Man kan sikkert uden overdrivelse sige, at Exner var den mest populære af alle danske malere. Hans billeder har ikke alene kunstnerisk værd, men de har stor kulturhistorisk interesse. Danmark har ingen ypperligere genremaler haft end Exner.

Det var i særdeleshed landalmuen, Exner studerede og forevigede. Hans billeder er ikke blot stemningsfulde. Men man bliver i godt humør ved at se dem. Han har draget alt det lyse og godhjertede frem hos landalmuen.

Gengivelser af hans billeder findes i tusinder hjem her i landet. Hvem har ikke set hans fornøjelige billede: "Gildet på Amager" og hans ypperlige billede: "Et bondegilde på hedeboegnen", hvilket sidste han malede i 1854.

Exner hentede ofte sine motiver fra de sjællandske bondestuer. Men særlig studerede han livet på Amager og på Fanø. Der bevarede man endnu, medens Exner var i sin velmagt, de gamle skikke. Og man bar hine steder de gamle nationaldragter. Når disse engang er forsvundne, vil man prise Exner, fordi han gennem sine ypperlige billeder har skildret os folkelivet fra en tid hvor folk ikke var hvirvlet med ind i det kapitalistiske kapløb, og hvor man kun i ringe grad brød sig om modeskrædere og pyntedukker.

Mange af de klatsmørere, vi nu har, vil trække på skuldrene af Exner. Men når deres billeder er kastet i skrammelbunken, så vil Exner vedblive at samle interesse.

Johan Julius Exner er født d 30. novbr. 1825. Han var søn af en böhmisk musiker, der på det tidspunkt boede i København. Fra barndommen af havde han lyst til at tegne, hvorfor faderen satte ham i malerlære. Senere kom han på Akademiet. Ved det bekendte billede "Besøget hos bedstefaderen" fik han udstillingsmedaljen. Billedet blev købt af den kgl. malerisamling. Og dermed havde Exner brudt sin kunstnerbane. I de senere år har han ført en stille og ubemærket tilværelse.

(Kolding Social-demokrat, 15. november 1910).


Professor Exner død,

Maleren, professor Exner, er i morges kl. 7 afgået ved døden. Uventet kommer dette dødsfald ikke. Den gamle kunstner har i længere tid været syg. For et par dage siden kom en indre forblødning til, og dette i forbindelse med alderdomssvækkelse har gjort ende på livet.

Johan Julius Exner var født i København den 30. november 1825. Faderen var en tjekke, som under Napoleons-tiden var kommet til Danmark som musiker. Exner havde fra sin tidlige barndom lyst til at tegne og male. Efter en kort tid at have været i malerlære, kom han på Kunstakademiet, af den udmærkede historiemaler C. V. Eckersberg modtog han en stærk påvirkning, og hans hu stod til at blive historiemaler. Et billede, "Marsk Stigs døtre", blev udført på bestilling af grev Fr. Knuth til Knuthenborg. Den unge kunstner var frimodig nok til på forhånd at forlange 500 rigsdaler for sit arbejde, hvad greven også lovede ham. Men ikke nok dermed. Grev Knuth tilbod ham ydermere et rum i sin bolig, som han kunne benytte til atelier. 

På kunstnervis søgte Exner om sommeren ud på landet for at gøre studier, og hans sans vaktes hurtigt for det liv, der omgav ham. Det var disse sommerudflugter i forbindelse med kunsthistorikeren N. L. Høyens kloge råd, der gav anledning til, at han fra nu af fortrinsvis søgte sine motiver på landet. Det nærliggende Amager blev en hel guldgrube for Exner. Det brogede folkeliv, som her rørte sig, både hvad angik klædedragt, sæder og skikke, kunne nok friste en maler. Den første frugt af amagerstudierne blev den legemsstore "Amagerkone, der tæller sine penge", som blev købt af Statens Kunstsamling. Senere kom "Besøget hos bedstefader", et billede, der bragte ham megen anerkendelse, og som nu findes i reproduktioner i mangfoldige hjem landet over. Foruden disse har vi en række andre udmærkede amagerinteriører fra kunstnerens hånd.

Det næste billede var fra Hedeboegnen ved Roskilde, "Et bondegilde" hed det. De farverige nationaldragter og de gamle bondestuer havde stadig kunstnerens kærlighed.

I sine senere år søgte Exner til Fanø, hvis folkeliv interesserede ham stærkt, måske fordi det i mangt og meget mindede om livet som det rørte sig på Amager.

I 1863 havde Exner ægtet Inger Henriette Sophie Ringsted. 1864 blev han medlem af Kunstakademiet og fik 1876 titel af professor. I en lang årrække var han lærer ved Akademiet.

Med exner er en - i bedste forstand - populær kunstner gået bort.

(Ringsted Folketiden, 15. november 1910.)


Maleren professor Exner der i går afgik ved døden.

Med Johan Julius Exner bortkaldtes den sidste af de gamle genremalere, som hørte den Heibergske periode til, og som, skønt han var uden forbindelse med den moderne kunst, dog altid vakte respekt ved den ærlighed og omhu, hvormed de tilvante emner fra Amager og Fanø behandledes af ham. Den afdøde maler havde megen skønhedssans og lune, og hans velbyggede kompositioner glædede den, der havde følelse for legemernes bevægelse, selv om farverne var konventionelle og ikke helt harmoniske. For ham var kunstens rammer klart bestemte; han følte ingen tvivl om berettigelsen af, hvad han malte, alle hans arbejder vidner om en sund og elskværdig idealisme og en umiddelbar, dog undertiden lidt for naiv glæde over de unge pigers sødhed og de gamle bedstefædres hjertensgodhed.

Han vidste, at man skulle glæde folks øjne med en letfattelig fortællen, klare farver, rund form, glade udtryk, blanke metalting, bondemalede stuer med smårudede vinduer og åbentstående døre ud til en grøn have. Gennem litografiske gengivelser vandt hans billeder uhyre udbredelse i landet.

1856-57 besøgte Exner Italien, senere var han på rejse et par gange i Sverige. 1864 blev han medlem af Kunstakademiet, fik 1876 titlen af professor, ridder af dannebrog 1869 og dannebrogsmand 1883, kommander af 2. grad 1892. Fra 1872-93 var han lærer ved akademiets modelskole, hvor han virkede stilfærdigt og pålideligt, som i al sin færd, en udpræget hædersmand, som han var.

(Viborg Stifts-Tidende, 16. november 1910).

Exner: Et brudepars hjemkomst fra kirken, Amager (1863). Public Domain


Exners 100 års fødselsdag. Maleren Johan Julius Exner fødtes i København den 30. november 1825 - altså i dag for 100 år siden. I en alder af 19 år udstillede han sit første billede, et "Parti af Kunstakademiets Figursal". Tre år efter fik han den Neuhausenske præmie. Det var hans Amagerbilleder, der gjorde ham populær. Han studerede folkelivet blandt Amagerbønderne. Da han var 27 år malede han den legemsstore "Amagerkone, der tæller sine Penge" og som erhvervedes af statens samling. Året efter fik han udstillingsmedaljen for "Besøg hos Bedstefaderen", en yndefuld idyl, der særlig bidrog til at slå hans ry fast. Og nu fulgte slag i slag en lang række af de milde og elskværdige billeder fra Fanøfolkenes og amagernes liv og færden inden døre, der vil bevare mindet om Exners navn. Nogen dybtgående psykolog var han ikke, men han havde en stor evne til at få publikum i tale som følge af den klarhed og lethed, hvormed han fortæller. Exner, der var medlem af Akademiet, døde den 15. november 1910. Indtil sin sidste tid fortsatte han sin overordentlig frodige kunstneriske virksomhed. På billedet ses til venstre et af Exners mest kendte malerier "De små skal i marken". Til højre øverst: "En bondestue i Nordsjælland". I midten: Exners portræt. Nederst: "Besøg hos bedstefaderen".

(Social-Demokraten, 30. november 1925).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar