Dette er tredje og sidste del af en serie med materiale om Rudolph Hanisch falder i tre dele: Dom for kvaksalveri 1860, dom for kvaksalveri og dispensation af lægemidler 1864 og tiden derefter indtil udrejsen til Sverige 1867.
Forpagter Hanisch paa Tersløsegaard, der tidligere har været dømt for ulovlig Lægepraxis, er nu atter dømt til en Mulkt af 100 Rd. samt fire Ugers Fængsel foruden Sagens Omkostninger. Efter hvad der er berettet os, fremtræder Ubilligheden og Urimeligheden i vore Bestemmelser om Udøvelsen af Lægepraxis i en usædvanlig Grad ved denne Mand, hvis Kundskaber og Dygtighed skulle være meget lidte. Omegnen er ogsaa kommen i stærk Bevægelse ved denne Dom. Hans Sogn har betalt Mulkten og Sagsomkostningerne, og det og de tilstødende Sogne have sendt en Deputation af 9 Mand til Hs. Majestæt, som har givet dem Audiens og modtaget dem med megen Venlighed. Vi ville maaske komme tilbage til denne Sag.
(Dags-Telegraphen 5. juli 1865).
Det skal være paatænkt ved en storartet Tilkjendegivelse at vise den homøopatiske Læge, Forp. Hanisch paa Tersløsegaard, den Tillid og Agtelse, han nyder, derved, at Landbefolkningen vil afhente ham ved hans Løsladelse fra Fængsel - som han er tilkjendt fordi han ikke har alløopathisk Examen til at udøve Praxis i Homøopathie! - i et Optog af flere Vogne, der nævnes fra 40 til 200. Hr. Hanisch nyder, efter Sorø Av., ikke blot stor Tiltro for sin Lægedygtighed hos Almuesfolk, men ogsaa hos "de mere dannede Stænder". Det kan altsaa endog vare aldeles standsmæssigt, at lade sig curere af ham og han skal "virkeligt ogsaa have udfort flere heldige Cure". Det nævnte Blad ønsker derfor ogsaa, i Menneskelighedens Interesse, at der ad Bevillingsveien maa indrømmes Hr. Hanisch, der ved sin Praxis har godtgjort, at han er virkelig Lage, "Ret til at udøve den Lægevirksomhed, der saa inderligt ønskes af en stor Deel af Egnens Folk, og som maaskee ogsaa, som al anden Concurrence, i andre Henseender kunde have sine gavnlige Følger".
(Aalborg Stiftstidende og Adresse-Avis forsendes med Brevposten, ifølge Kongelig allernaadigst Bevilling 10. juli 1865).
Om Ærestoget for den homøopathiske Læge Doctor Hanisch, Forpagter paa Tersløsegaard, beretter endvidere Avisen fra Sorø: En betydelig Deel Landboere havde samlet sig paa Torvet og fulgte Hr. Hanisch ud af Byen, dog ikke i noget Optog. Først udenfor Byen ordnede Skaren sig og drog nu i festligt Optog og med et Musikcorps og Hr. Hanisch i Spidsen ud til Sorø Mølle, hvor der gjordes Holdt og hvor Hr. Hanisch takkede Mængden for den ham beviste Ære, der var ham en Oprejsning for den Skade og Tort, hans Fængsling havde paaført ham; han takkede dem Alle for den Iver, de havde viist for at gavne hans Sag ved at henvende sig til Hs. Maj. Kongen, for hvem han derpaa udbragte et Leve, som besvaredes med et ni Gange gjentaget Hurra. Derefter maa Mængden efterhaanden være vendt tilbage til Byen, hvor Vognene vare blevne staaende, thi Kl. omtr. l0 1/4 passerede en Række af vel en 40 Vogne, besatte baade med Mand og Qvinder, Byen med H. imellem sig. Ved den forelagne Indsamling til dermed at betale de Hr. Hanisch idømte Bøder er indkommet over 1000 Rd.
(Aalborg Stiftstidende og Adresse-Avis forsendes med Brevposten, ifølge Kongelig allernaadigst Bevilling 13. juli 1865).
Sjællands-Posten (Ringsted) 15, juli 1865 indeholdt en forside med folk der havde ladet sig behandle af Hanisch, herunder flere fra sogneforstanderskabet
- Overretten afsagde den 4de d. M. Dom i en fra Slagelse Kjøbstads Extraret indanket Sag, under hvilken Forpagter Rudolph Hanisch af Tersløsegaard var sat under Tiltale for Qvaksalveri og ulovlig Dispensation af Lægemidler.
Det var under Sagen oplyst, at han, efter at Underretsdommen i den sidste af de mod ham for Qvaksalveri anlagte Sager den 13de Februar f. A. var ham overgaaet, havde taget 2 Personer under Cur, nemlig fra Begyndelsen af October Maaned f. A. Kjøhmand V. Petersens Søn af Slagelse, der led af en farlig Hjertesygdom, forenet med Gigtfeber, og som den 5te Decbr. f. A. afgik ved Døden, og fra Midten af Marts Maaned f. A. Tømmermand Niels Hansens Dalter, der led af Bylder paa Armene og Benedder, samt at han allerede forinden bemeldte Dom var afsagt havde taget nævnte Hansens Kone under Cur for Modersyge, hvormed han vedblev endnu efter bemeldte Doms Afsigelse. Tiltalte havde leveret og modtaget Betaling for Lægemidler til de 2 sidstnævnte Personer, medens han foregav paa Slagelse Apothek at have kjøbt den Medicin, han sendte Petersens Søn.
Paa Grund af det Anførte blev Forpagter Hanisch efter Frdgn. 4de Decbr. 1672 § 30 anseet med en Bede af 100 Rdl. til Holbek Amts Fattigkasse, saml efter Loven af 3die Maris 1854 jfr. Frdg. 5te Septbr. 1794 med Fængsel i 2 Maaneder.
(Fædrelandet 9. august 1865).
- I en mod Forpagter Hanisch af Tersløsegaard for Qvaksalveri og ulovlig Dispensation af Lægemidler anlagt Sag blev han ved Landsoverrettens Dom af 4de August d. A. dømt til at hensættes i simpelt Fængsel i to Maanederm samt til at erlægge en Mulkt af 200 Rdl. Denne Dom har Høiesteret stadfæstet i Mandags.
(Holstebro Avis og Avertissementstidende 7. oktober 1865).
Tiltale for Udfærdigelse af en urigttig Attest. Overretten afsagde den 27de Februar Dom i en fra Løve Herreds Opbragt indanket Sag. under hvilken Møllersvend Hans Rasmussen var sat under Tiltale for at have udfærdiget en falsk eller ialfald urigtig Attest.
Ved Tiltaltes egen Tilstaaelse og Sagens øvrige Oplysninger var det godtgjort, at han der, medens han tjente i Skaffelov Mølle, havde faaet sin Arm beskadiget ved at ville standse Møllen, da den løb før Vinden, og for denne Beskadigelse havde søgt Raad hos Forpagter Hanisch paa Tersløsegaard, paa Anmodning om at meddele en Attest om den Cuur, han saaledes havde underkastet sig hos Hanisch, hvilken Attest, efter hvad der blev sagt Tiltalte af den Person, der anmodede ham om den, skulde benyttes som Bilag ved en Ansøgning om Tilladelse for Hanisch til at praktisere - havde med - beell en saadan Attest, der saavel med Hensyn til Beskrivelsen af den Tiltaltes Arm tilføiede Beskadigelse maatte ansees for meget overdreven, forsaavidt det nemlig i Attesten hed, at Armen var knuust, uagtet Tiltalte ikke burde have været uvidende om, at dette ikke var Tilfældet, om end Armen havde været temmelig stærkt beskadiget, som i enkelte andre Punkter, Tiltalte vitterlig, ligefrem var urigtig, forsaavidt det nemlig i Attesten hed, at den var udstedt uopfordret, og at Tiltalte havde gjort Felttoget med, uden at Kvæstelsen havde generet ham, hvilket ikke var Tilfældet, da han slet ikke havde været i Felten.
For dette Forhold, der, naar hensaaes til, at Attesten som meldt, efter hvad der var Tiltalte bekjendt, skulde benyttes som Bilag ved en Ansøgning til Regjeringen, rettelig var gjort til Gjenstand for offentlig Paatale, blev Tiltalte, der tidligere havde været straffet, anseet med en efter Lovgivningens Analogi lempet arbitrair Slraf, der bestemtes til en Bøde af 10 Rb. til Holbek Amts Fattigkasse.
(Den til Forsendelse med de Kongelige Brevposter privilegerede Berlingske Politiske og Avertissementstidende 1. marts 1866).
Sorø Amts-Tidende (Slagelse) 5. juli 1866 indeholdt en skrivelse underskrevet en række gårdmænd, håndværkere mv. som appellerede til en indsamling til fordel for Hanisch efter at han var blevet løsladt fra fængslet.
Kvaksalveri. Forpagter Hanisch af Tersløsegaard, der senest ved Højesteretsdom af 2den Oktober f. A. for Kvaksalveri og ulovlig Dispensation af Lægemidler blev anseet med simpelt Fængsel i 2 Maaneder samt en Mulkt af 100 slid., er ifølge del sidste Nr. af "Jur. Ugeskrift" paany sat under Tiltale for at have gjort sig skyldig i de samme Forseelser. Forsaavidt imidlertid Sigtelsen af ulovlig Dispensation af Medicin angik, blev han ved Overrettens Dom af 3die f. M., der iøvrigt stadfæster Sorø Birks Extraretsdom, herfor tillagt Frifindelse. Derimod var det ved Tiltaltes egen Tilstaaelse oplyst, at han forinden Underretsdommen i den ved Højesteret den 2den Oktober f. A. paakjendte Sag blev afsagt, den 28de Januar f. A. havde taget en Person, der led af Betændelse i venstre Laarbeen, forbunden med Beenedder, under Kuur og leveret ham de Medicamenter der skulde anvendes paa fremdeles at han den 12te Jannar har taget en Kone, der leed af chronisk Lederheumatisme, under Kuur og fortsat Kuren efter den 28de Januar f. A. samt anvendt Smørelse og Elektrisering til denne Kuur, og at han kort efter førstnævnte Underretsdoms Afsigelse har taget en Person, der leed af Ledevand i venstre Knæ, under Kuur samt dertil anvendt Saltposer, Spiritus til Indgnidning og et Bind, hvilket sidste Tiltalte leverede og Vedkommende betalte. Sluttelig har Tiltalte vedgaaet, at han til den sidste Tid er vedbleven at tage Folk under Kuur, der henvendte sig til ham om Raad, idet han har meddeelt dem sine Raad under den Form, at han, hvis han var i deres Sted, vilde bruge dette eller hiint, uden dog at forsyne dem med Medicin, som han imod sin Benægtelse ikke kan ansees at have dispenseret. - Med Hensyn til de tre ovenomhandlede Personer havde Tiltalte villet gjøre gjældende, at de af vedkommende Læger vare erklærede incurable, hvilket dog ikke var Tilfældet, skjøndt de alle Tre i længere Tid havde underkastet sig Lægebehandling uden at have opnaaet Helbredelse, førend de henvendte sig til Tiltalte, og da Tiltalte ei heller kunne ansees disculperet derved, at to af de paagjældende Personer havde henvendt sig til ham med Samtykke af Sogneforstanderskabet, blev han paany i Henhold til Lov af 3die Marts 1854 cfr. Forordn. 5te Septbr. 1794 5 idømt 3 Maaneders simpelt Fængsel.
Sagen er forøvrigt indanket for Høiesteret.
(Horsens Folkeblad 27. september 1866).
Læge-Tentamen. Forpagter Hanisch, der paa Grund af sin udstrakte Lægevirksomhed saa ofte har været Gjenstand for Forfølgelse fra det Offentliges Side, har efter Forlydende i "Dagst." i Onsdags underkastet sig Læge-Tentamen. Examinationen, der fandt Sted i det kirurgiske Akademi, overværedes af en meget talrig Tilhørerkreds af medicinske Studerende.
(Sjællands-Posten (Ringsted) 26. januar 1867).
- Som et lille Efterspil til den halvaarlige medicinske Examen, der nu er sluttet, er der i disse Dage opført en medicinsk Farce, hvoraf vi - siger "Ugeskr. f. Læger." - ville give vore Læsere en Mundsmag; hører den end mere hjemme i en lavere Sphære, frembyder den dog sine interessante Sider. Sagen er denne: Forpagter Hanisch er bleven examineret! Den gode Hanisch, der er kommen til os fra det store Fædreland for at curere vore Skrøbeligheder, - den dygtige Hanisch, der, foruden at dyrke den moderlige Jordbund som Forpagter, tillige dyrker Medicinen som Qvatsalver, - den stakkels Hanisch, der har været udsat for saamegen Forfølgelse, han fik dog Leilighed til at vise sine Kundskaber. Man vilde nødig til det; men Gud skee Lov, Retfærdigheden lever endnu, og Hs. Exc. Justitsministeren, der svinger dens Sværd baade over de Gode og Onde, han har befalet Facultetet at examinere H., - om end ikke i hans Modersmaal. Derfor har Hr. H. naturligviis heller ikke nægtet sig Noget; han gik op i "die gesammte Medicin", dog meest i hvad han kalder "Rhefmatismus". Hans Præstatiover vare, som man kunde vide iforveien, forbavsende. Da hans Studier dog væsentlig holde sig til Overfladen af Mennesket, kan man ikke undre sig over, at han under den chirurgiske Clinik ikke opdagede et stort Seqvester, der laa blottet i et Saar, og lignende Smaating. I Anatomi blev han spurgt om Organernes Leie paa Halsen: der laae Charotiderne og indenfor dem "Rughvirvlerne"; men da Professoren begik den Judiscretion at spørge, om der var endnu Mere, svarede Hanisch höhnisch, at "længere havde han ikke trængt ind". Under den medicinske Clinik hyldede han den ældre Anskuelse, at "Leverpletter" vare Symptom paa Leversygdom, men opstillede til Gjengjæld den splinternye Theori, at Synovi i Ledene kom fra "Urrhinen". Iøvrigt maa det siges til hans Roes, at han søgte sin Støtte i sin Begrænsning; thi naar Noget blev ham for broget, vilde han strax henvise det til en Læge. Med Hensyn til "Rhefmatismen"s Pathologi vare hans Hovedsymptomer "Smerte over Lænden, naar Patienterne bukkede sich", og desuden "de blive meget muggne" (s: gnavne); naar de derimod ikke bukkede sich, var Diagnosen værre. Pharmacologi var hans Hovedfag; han kjendte OI. rieini og Calomel samt enkelte Bændelormmidler; hans Hovedmiddel var dog at sende Patienterne til Dr. Krabbe, hvem han efter Forlydende ogsaa sender de Bændelorme med to Hoveder, der undertiden fremstille sig i hans Praxis. Selvstændige Erfaringer manglede ikke; at saaledes Kali hydrojod, gjorde fede Folk magre, vidste han fra sin egen Hund. Man maa haabe, at Facultetet i den Bedømmelse, det nu skal afgive over Hr. Hanisch, tillige vil vide at værne om sin egen Værdighed." - De Resultater af denne Prøve, Ugeskriftet meddeler, ere vistnok i en vis Henseende forbavsende, og man kan derfor ikke uden en Slags Spænding imødesee den Bedømmelse, som Facultetet skal afgive.
(Kongelig privilegeret Aarhuus Stifts-Tidende 29. januar 1867).
Forpagter Hanisch. (Dtlgr.) Efter Forlydende er der i Overeensstemmelse med den af det midicinske Fakultet derom gjorte Indstilling bleven negtet Forpagter Hanisch af Tersløsegaard Tilladelse til at behandle visse Sygdomsformer.
(Vejle Amts Folkeblad 21. februar 1867).
Den 21. juni 1867 bortauktionerede Hanisch forskelligt indbo, husdyr, vogne mv. Roskilde Avis meddelte den 13. juli at den polskfødte Hanisch nu havde afhændet sin ejendom og købt en anden i Sverige. Han blev dog tilbageholdt i København for at afsone sin sidste bøde, 3 måneders fængsel. Han døde i 1893 i Sverige.
I slutningen af 1860'erne søgte de mest liberale at tvinge justitsminister, Th. Rosenørn-Theilmann til at ophæve forordningen af 1794 og tillade kvaksalvere at kalde sig "uautoriserede læger", mest påvirket af den daværende lægemangel. I august 1884 afholdt lægernes internationale organisation deres 8. verdenskongres i København. Professor Panum meddelte at hovedtaleren ville blive den franske kemiker Louis Pasteur som blev fejret bl.a. af Christian 9., industrifyrsten C.F. Tietgen, brygger Jacobsen fra Carlsberg (og Emil Chr. Hansen). Pasteur var da kommet på sporet af virus - en af lægevidenskabens vigtigste opdagelser. Men den faglige kamp mod kloge mænd og koner var langt fra overstået.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar