21 juni 2023

Arbejdsstandsningen paa Carlsberg Aftapningsanstalt. (Efterskrift til Politivennen)

Den paa Carlsberg Aftapningsanstalt stedfundne Arbejdsstandsning har været forelagt en Voldgiftsret bestaaende af Retsformand J. Koch samt 2 Repræsentanter for Bryggeriforeningen og 2 Repræsentanter for Bryggeriarbejdernes Forbund for Danmark.

Paa et Mandag af Voldgiftsretten afholdt Møde er enstemmigt afsagt følgende

Kendelse:

Den 4. Maj d. A. nedlagde saavel de mandlige som de kvindelige Arbejdere paa Carlsberg Aftapningsanstalt Arbejdet. Idet Arbejdet ikke senere er blevet genoptaget, har Bryggeriforeningen - af hvilken Carlsberg Bryggerierne er Medlem - og Bryggeriarbejdernes Forbund for Danmark - under hvis københavnske Afdeling de paagældende Arbejdere henhører - I Overensstemmelse med den den 26. og 30. September 1907 indgaaede Overenskomst mellem Bryggeriforeningen og Bryggeriarbejdernes Forbund for Danmark angaaende Voldgift m. m. indbragt Sagen for nærværende i Henhold til Overenskomstens Regler nedsatte Voldgiftsret.

Det skal straks udtales, at den skete Nedlæggelse af Arbejdet er i aabenbar Strid med den nævnte Overenskomst, i hvilken det, efter at det er angivet, hvilken Fremgangsmaade der vil være at iagttage l ethvert Tilfælde af Uoverensstemmelse mellem et under Bryggeriforeningen hørende Bryggeri og et eller flere paa det beskæftigede og I Bryggeriarbejdernes Forbund for Danmark stilnende Arbejdere - udtrykkeligt hedder:

"Som Følge heraf maa Arbejdsnedlæggelse eller kortere eller længere Arbejdsstandsning (Strejke, Blokade, Lookout) fra Bryggeriernes eller fra enkelte eller flere Arbejderes Side ingen Side finde Sted."

Som Anledning til Arbejdsnedlæggelsen har Arbejderne - efter hvad Forbundet anfører - paaberaabt sig en den 3. ds. sket Afskedigelse af en enkelt Arbejder, idet de hævder, at der ikke foreligger tilstrækkelig Grund for Afskedigelsen, og at den virkelige Grund til denne er at søge i, at vedkommende Arbejder har paatalt nogle formentlig uheldige Forhold paa Arbejdspladsen.

Bryggeriforeningen henviser heroverfor til, at Afskedigelsen har været i enhver Henseende lovlig og nødvendlg for at sikre Arbejdsro paa Aftapningsanstalten, og at det aldrig har været Carlsberg Bryggeriernes Hensigt at afskære Arbejderne deres Paataleret, saaledes som fastslaaet i Overenskomsten af 26. September 1907.

Idet den skete Arbejdsnedlæggelse efter Overenskomsten ubetinget er ulovlig og i Strid med gældende Overenskomster, skal Voldgiftsretten heroverfor kun udtale, al Afskedigelsen efter det oplyste har været lovlig.

I Overenskomsten er fastsat, at den af Overenskomstens Parter, som overtræder nogen af dens Bestemmelser, er ifalden Erstatningspligt, og Bryggeriforeningen har i Henhold hertil nedlagt Paastand paa, at Bryggeriarbejdernes Forbund for Danmark idømmes Erstatning og under Hensyn til Arbejdsnedlæggelsens hele Karakter, Omfang og Virkning med det største Beløb, som i Overenskomsten er fastsat, naar Sagen angaar Forhold paa et Bryggeri, hvis Arbejdere henhører under Bryggeriarbejdernes Forbunds københavnske Afdeling, nemlig 1000 Kroner.

Forbundet har nu vel oplyst, at det ikke alene ikke har medvirket ved eller støttet Arbejdsnedlæggelsen, men tværtimod fraraadet den; men idet Forbundet ikke har formaaet at hindre Arbejdsnedlæggelsen eller senere bringe den til Ophør, maa Forbundet - af hvilket alle de Strejkende er Medlemmer - bære Erstatningsansvaret i Henhold til Overenskomsten.

Thi eragtes:

Den paa Carlsberg den 4. Maj 1918 skete Arbejdsnedlæggelse af Carlsberg Aftapningsanstalts mandlige og kvindelige Arbejdere er ulovlig, og Arbejdet bør straks genoptages i alt fulde Omfang.

Bryggeriarbejdernes Forbund for Danmark bør til Bryggeriforeningen som Erstatning bøde 1000 Kr., at erlægge inden 8 Dage fra Dato.

København, den 6. Maj 1918.

J. Kock. Emil Hansen. Carl Hansen. H. Dessau. Helse.

(Social-Demokraten 7. maj 1918)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar