16 februar 2015

Om Rundetaarn, uden, inden og oven.

For langt tid siden har nogle blade bebudet som sikkert at Rundetårn i denne sommer blev udvendig og indvendig oppudset. Enhver der ved at Rundetårn er en af de meget få offentlige bygninger der tildrager København fremmedes opmærksomhed, at det er i verden det eneste i sit slags, glædede sig ved at dette tårn der ved sin trofaste bygningsmåde kræver så liden påbud, dog engang kom til at se lidt anstændig ud. Men desværre! - Kun lidt af sommeren er tilbage - og man kan frygte at dette Christian den fjerdes mindesmærke overlever endnu en vinter i sin skidne overkjole.

Man kan ikke uden græmmelse sammenligne tårnets nuværende forfatning med det tilstand da det var færdigt fra bygmesterens hånd. Det var da ikke afdelt i to stykker, et utilrøget som er gadedrengenes boldgade og vandhus, og et så aldeles gennembagt af røg at når der end ikke er ildgnist levende, stinker det dog helt igennem af sod! - Hvad ville Christian sige om han nu kunne vågne op og besøge sit kære tårn! Da Gud nåde både sælgekællinger og drenge og røgfolk, og -

Måtte dog den tid komme da det ikke længere var tilladt portneren at bo så langt fra sin port, da han ved den sydlige side af tårnet, inde på kirkegården, får en lille bolig hvorfra der kan være en dør ind i tårnet, da tårnets port til Købmagergade altså holdtes lukket, undtagen enten observatoriets folk gik derigennem, eller personer over pøblen som derfor hver betalte lidt (ikke til portneren, men til observatoriets bedste), da altså det ovennævnte skillerum blev nedbrudt, med samt køkken, og vansirende udvendige render, da alt det skramleri blev taget væk, der nu ses inden traller i vinduesrummene, da blot de for astronomerne nødvendige værelser levendes, da endelig tårnet både udvendig og indvendig og ven på holdtes i sådan stand som sømmer en så sjælden bygning, og som, rigtigere talt, enhver offentlig bygning, den tilhører en regering eller en stiftelse, burde findes i, hvis den skal gøre det mere fordelagtigt indtryk på beskuerne! 

Muligt vil det indbrud som i disse dage er forøvet på observatoriet, bidrage til at dette tårn kommer nærmere under betragtning. Sikkert fortjener det opmærksomhed, og upåtvivlelig vil det da også i alle henseender få den.

(Politivennen nr. 434, 16. august 1806, side 6897-6899)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar