06 april 2015

Den Tanke angaaende altfor unge Kreaturers Slagtning som skadelig.

(Efter indsendt).

De lækre ganer har altid den skik at spise vort lands haveprodukter på den unaturlige årstid. Fx asparges om vinteren, grønne ærter når bælgene nylig er sat osv. I mine uge dage vægrede jyderne, i det mindste i visse af landets egne, sig ved at spise kalvekød. Men sjællænderne spiste allerede da hyppigt kalvekød. Dog var dette brug da ikke så almindeligt som det siden er blevet. Nu om stunder og dette allerede i nogle år, er det og har det været meget brugeligt også at spise lammekødet.

Foråret nærmer sig, og med det følger sædvanlig dårligere veje. Pløje- og såtiden kommer hvor indbyggernes vel beror på at sædes nedlægges efter at jorden er vedbørligt behandlet, så at ønsket høst kan følge. Hvor vigtigt at bevare hestene der er højst nødvendige, dyre at underholde og bliver måske vanskelige at få. Der bør vist gøres alt for at spare unødvendig kørsel for land- og købstadmand der nu også må afgive heste til offentlig brug.

Anmelderen tror blandt andet megen kørsel kunne spares ved returvogne, ulejligheden derved for vedkommende betjente måtte for sagens vigtighed komme i betragtning. Landboen kunne da når han i offentlig rejse transporterer hornvarer eller andet til staden, få med sig tilbage til Køge, Faxe, Ringsted, Roskilde, Helsingør, Hørsholm osv. et passende læs, og omvendt de vogne som går ud på landet, et læs ind. Hvad herved sparedes, var den halve kørsel, og det var betydeligt i alle henseender. For heste og vognslid undgås. Vej- og rejsepenge, madpose og hestefoder spares og endnu det vigtigste: Ejeren kunne bruge sine folk og kreaturer til jordens dyrkning. At det lader sig gøre, tvivles ikke på, da man fra det sted hvor vognene afgår eller påtager deres læs, kan anmelde på det sted hvor de afgående varer skulle modtages til transport at det antal vogne returnerer og kan tage læs tilbage. Når de afsendende varer står færdige, kan de uden at gøre ophold, straks afsendes.

Måtte dette ubetydelige forslag værdiges opmærksomhed af vedkommende, vil det være anmelderen behageligt og landet nyttigt.

(Politivennen nr. 520, 16. april 1808, s. 8353-8355)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar