15 december 2015

En god Handling af en Slave.

Fredag den 6. juni faldt en lille dreng på 8-9 år fra en flydebro som lå ved slæbestedet, lige over for enden af Bådsmandsstræde i kanalen. Slaven Engelbrecht Heinrich Berthelsen der sammen med flere af sine kammerater arbejdede på en plads lige overfor på den anden side af kanalen, sprang straks som han gik og stod, med klæder og jern, ud i kanalen, svømmede til og reddede barnet. En mand som var øjenvidne til det passerede, tager sig den frihed at spørge: Om denne slaves raske handling er blevet belønnet eller om det må tillades at yde nævnte slave et bevis på skønsomhed og i så fald på hvilken måde?

(Politivennen nr. 389. Løverdagen den 14de Junii 1823, s. 6308-6309).


Den idylliske Christianshavns Kanal af i dag giver næppe et billede af hvordan der så ud dengang. I stedet her Wilders Kanal, med Wildersgade løbende i venstre side og Bådsmandsstræde krydser ved den lave gule bygning. Set fra Wilders Plads mod syd. Christianshavns Kanal krydser udenfor fotoet til venstre. Man må formode at det var i det område hvorfra fotoet er taget, at slaven arbejdede.


Redacteurens Anmærkning

Svaret blev en forblommet udtalelse i nr. 391. Johan Heinsen, forfatter til "Det første fængsel" har svaret på hvad der videre skete med ham:
Fra signalementprotokollen får man dette billede af Engelbrecht: "64 tommer höi, middelmaadig af höyde, har blande Haar, blaae Øyne, breed af Ansigt og bleeg af Udseende, har stærke Lemmer og stor af Bygning. Paa Brystet stukket et Hjerte i rödt med Bogstaverne E: H: B: S: M: P." Engelbrecht blev i hvert fald ikke skænket sin frihed for sin dåd. Hans ophold i Stokhuset endte med at han blev videresendt til fæstningen i Rendsborg i starten af maj 1824 sammen med et stort parti slaver givetvis på grund af arbejdskraftsbehov. Han havde i øvrigt tidligere udstået en dom i Forbedringshuset, men var nu slave for livstid. Han var udlært dugmager og havde arbejdet på Holmen, men var dømt for indbrud. Han var omkring 25. Indfødt Københavner.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar